Kesän kukkaloisto siemenistä

esikasvatus
Kesän kukkaloisto on varttumassa hyvää vauhtia.

Kesän kukkaloisto kasvaa hurjaa kyytiä ikkunalaudalla. Ensimmäiset kylvökset on tehty helmikuulla. Silloin multaan ovat päässeet miinanköynnökset ja kelloköynnökset. Maaliskuussa itämään pääsivät lukuisat muut köynnökset ja olkikukat. Siirryttäessä huhtikuun puolelle alkaa varsinainen esikasvatussesonki ja uusia kesäkukkia voi kylvää vaikka päivittäin.

Kesäkukkia siemenestä
Kaikki taimet kannattaa tarkoin nimetä, jotta ne tunnistaa myöhemmässäkin vaiheessa.
kesän kukkaloistoa siemenistä
Köynnökset on hyvä latvoa muutamaan kertaan esikasvatuksen aikana.

Siementen kylvö ja idätys

Kesän kukkaloisto syntyy helposti itse kylvetyistä siemenistä. Puhtaat kylvöastiat, oikeat kosteus- ja valo-olosuhteet, lämpötila sekä kylvöajankohta luovat perustan onnistuneille kylvöille. Suurin osa siemenistä on valossaitäviä ja usein kylvöksiä ei tarvitse juurikaan peittää. Halutessaan kylvösten pinnalla voi käyttää vermikuliittia, mikä sitoo kylvöksen pinnalle kosteutta ja valkeana heijastaa valoa. Tasaiset kosteusolosuhteet on helppo järjestää erilaisten minikasvihuoneiden tai läpinäkyvien pakastepussien avulla. Kylvöksiä on hyvä tarkkailla ja päästää välillä ilmaa pussin sisään, jottei kylvös homehtuisi. Näiden lisäksi siemenpussien taakse on yleensä kirjoitettu itämislämpötila. Asian voi usein tarkistaa myös googlettamalla kyseisen lajikkeen itämislämpötilaa. Toiset siemenet hyötyvät selvästikin huoneilmaa lämpimämmästä ja toiset viileämmästä ilmasta. Puhtaat kylvöastiat ja laadukas kylvömulta viimestelee kylvöjen onnistumisen.

Taimien koulinta

Kun siemenet ovat itäneet ja pienet taimet saavuttaneet muutamien senttien pituuden on aika koulia taimet. Koulinnassa kukin pikkiriikkinen taimi siirretään varoen omaan ruukkuunsa. Pienten taimien irrottamiseen voi käyttää erikseen tarkoitusta varten suunniteltua minilapiota tai kotoisasti keittiöstä löytyvän pikkulusikan varsipäätä. Apuvälineen avulla nostetaan pieni taimi varoen kasvualustasta ja siirretään omaan ruukkuunsa. Koulitut taimet vankistuvat nopeammin kuin kylvöastiaan jääneet taimet. Koulinnan voi tarvittaessa uusiakin. Näin voi menetellä silloin jos taimista on kasvanut honteloita ja ylipitkiä. Uusintakoulinnassa taimi siirretään uuteen hieman suurempaan ruukkuun siten, että taimen pitkä varsi peitellään varoen mullalla. Näin venähtänyt taimi vankistuu ja yleensä pitenevät päivät sekä lisääntyvä luonnonvalo edesauttaa taimen vankistumista entisestään.

Kesän kukkaloisto
Pienet, vastakoulitut taimet näyttävät suloisilta.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.