Ulkona kasvava eukalyptus

eukalyptus
Leuto talvi helli eukalyptusta ja talvehtiminen ulkona onnistui.

Välimerellistä henkeä huokuva, hopealehtinen ja ihanasti tuoksuva eukalyptus on ollut viime vuosina suosittu kasvi ruukkuistutuksissa. Etelän oloihin tottunut pikkupensas tai puu on tykästynyt valoisiin päiviin ja talvetus pimeässä pohjolassa saattaa olla haasteellista ilman lisävaloa. Kulunut talvi on kuitenkin mahdollistanut eukalyptuksen talvettamisen ulkona. Viileässä valon tarve on pienempi ja talvetus saattaa onnistua paremmin.

Viime maaliskuussa ruukkuistukseen hankittu pieni pensasmainen eukalyptus.
eukalyptus
Sama kasvi siirrettynä syksyn ruukkuistutukseen.

Eukalyptus viihtyy suuressa ruukussa

Nopeakasvuinen eukalyptus kasvattaa suuren juuriston ja tarvitsee näin ollen myös suuren ruukun. Kookkaan juuriston vuoksi se häiriintyy helposti jos sitä siirrellään ruukusta toiseen. Ruukkuun kannattaakin varata reilusti kasvutilaa. Ruukun pohja salaojitetaan ruukkusoralla, särkyneiden ruukkujen paloilla, risuilla tai kivillä. Tämän jälkeen kasvualustaksi varataan reilusti hapanta rhodomultaa tai turpeeseen sekoitettua puutarhamultaa. Hapan kasvualusta, riittävä kastelu ja aurinko saavat eukalyptuksen viihtymään.

ruukkuistutus
Uusi kasvu on herkkää ja pienilehtistä.
eukalyptus
Vanhetessaan lehdet kasvavat kolikon kokoisiksi, pyöreiksi lehtinapeiksi.

Hopeanhohtoa ruukkuistutuksiin

Hopeanhohtoiset ja ainavihannat lehdet luovat kauniin säväyksen erilaisiin ruukkuistutuksiin. Kevään ensimmäisissä istutuksissa hopea luo kauniin taustan heleän sävyisille orvokeille, hyasinteille ja pienille sipulikasveille. Kasvukauden edetessä kausikukat voi vaihtaa keskikesän kukkiviin kukkiin tai yhdistellä harmaaseen kauniita heiniä. Syksyllä taas koristekaalit ja syklaamit saavat harmaudesta kauniin taustan itselleen. Monipuolisuudessaan tämä välimerellistä henkeä huokuva pikku pensas toimii yllättävän monen yhdistelmän kanssa. Eukalyptus nauttii auringonpaisteesta ja viihtyessään se voi kasvaa pari metriä korkeaksi. Pitkäksi venähtäneitä versoja voi latvoa ja ottaa vaikka sisälle maljakkoon.

eukalyptus
Pieni pakkanen ei talvetusta juurikaan haittaa.
Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.