Keijunmekko ja kelloköynnös esikasvatuksessa

Keijunmekko
Keijunmekko, kelloköynnös ja orvokki vaativat pitkän esikasvatusajan.

Keijunmekko ja kelloköynnös ovat arvostettuja monivuotisia köynnöskasveja. Kumpainenkin vaatii pitkän esikasvatusajan kukkiakseen pitkään ja kauniisti. Esikasvatuksen voi aloittaa tammi – helmikuun aikana. Varhaista esikasvatusta voi helpottaa minikasvihuoneen ja lisävalojen avulla.

turvenapit
Kuivat turvenapit turpoavat kasteltaessa.
turvenapit
Reilu kastelu ja napit ovat hetkessä kylvövalmiit.

Keijunmekko itää valossa

Keijunmekon pikkiriikkiset siemenet ovat hitaasti itäviä. Niiden itäminen kestää kahdesta kolmeen viikkoon. Itämisvaiheen lämpötila saa olla jopa 25°, itäneet taimet viihtyvät hieman viileämmässä noin 20°. Kylvettäessä siemenet tulee jättää aivan kylvömullan pintaan, sillä ne ovat valossa itäviä. Pienoiskasvihuone ja päivittäinen sumuttelu pitää ilmakosteuden riittävänä ja pieni siemen ei pääse kuivumaan. Kasvihuoneen läpinäkyvä kupu päästää valoa, mikä edesauttaa itämistä. Pienoiskasvihuoneen sijaan kylvöksen voi myös sujauttaa läpinäkyvään pakastepussiin.

Itäneen, minikokoiset taimet tulee koulia erityistä varovaisuutta käyttäen. Omissa ruukuissaan taimet varttuvat vankoiksi ja juuret vahvistuvat. Kasvaessaan keijunmekko suosii suurta istutusruukkua ja lämmintä sekä tuulensuojaisaa kasvupaikkaa. Kasvaessaan köynnöstävä kelloköynnös muodostaa rehevän ja kauniin kasvuston. Valoisalla ja suojaisalla paikalla keijunkukka kukkii koko kesän ja pitkälle syksyyn. Vaikka keijunkukkaa kasvatetaan yleisesti yksivuotisena kesäkukkana voi sen talvettaa viileässä talvetushuoneessa.

keijunmekko
Keijunmekon siemenet ovat pikkiriikkisiä ja kylvämisessä pitää olla tarkkana.

Kelloköynnös

Ylväs ja kaunis kelloköynnös hyötyy siementen liottamisesta ennen kylvöä. Suuret ja litteät siemenet itävät muutamassa viikossa. Kelloköynnös on herkkä kuivumiselle. Taimia ja varttuneita kasveja pitääkin kastella säännöllisesti. Esikasvatusajanjaksona päivittäisestä sumuttelusta on myös hyötyä näille tropiikin lämpimään ja kosteaan ilmaan tottuneille kasveille. Liian pitkäksi venähtäneitä versoja voi latvoa köynnöksen tuuheuttamiseksi. Latvonnasta jääneet verson pätkät voi juurruttaa helposti.

Pakkasten mentyä kelloköynnöksen voi istuttaa ulos valoisaan ja lämpimään paikkaan. Viihtyessään kelloköynnös kukkii aina pakkasten tuloon saakka komein kellomaisin kukin. Juurakon voi halutessaan talvettaa.

Kelloköynnöksen suuret siemenet vaativat reilusti kosteutta itääkseen.

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.