Valesypressi ja sorvarinlaakeri | Vihreä ruukkuistutus

valesypressi
Talven tulon läheisyys näkyy ruukkuistutuksissa. Kukkivat kukat vaihtuvat pikkuhavuihin ja kylmyyttä kestäviin kasveihin.

Talven läheisyys näkyy myös ruukkuistutuksissa. Viileälle verannalle, lasitetulle parvekkeelle tai terassille voi hankkia ruukkuhavuja. Valesypressi henkii ulkonäölään jo lähestyvän talven ja joulunodotuksen tunnelmaa. Muhkean ruukkuistutuksen saa yhdistelemällä viittä eri kasvia. Tunnelmaa istutukseen saa kätevästi kevyillä kausivaloilla ja Halloweenin ajasta ylijääneillä koristekurpitsoilla.

valesypressi
Valesypressi muistuttaa perinteistä katajaa, mutta sen oksat ja havut ovat pehmeitä.
valesypressi
Täyteläinen pensastädyke ja pensasmainen sorvarinlaakeri täydentävät kokonaisuutta.

Mitä kasveja marraskuiseen ruukkuistutukseen?

Kauppojen valikoimiin on pikkuhiljaa callunoiden rinnalle saapunut pieniä ruukkuhavuja. Ruukkuhavuja hankkiessa kannattaa kännykällä googlettaa hieman havujen kasvuolosuhteita. Tämän kertaiseen ruukkuistukseen valitsin kasveja, jotka ovat arkoja pakkaselle, mutta viihtyvät hyvin lähellä 0-rajaa lasitetulla parvekkeella, terassilla tai viileässä eteistilassa. Istutukseen voi hyvin yhdistää myös kesän istutuksista jääneet muraatit ja muut kylmää kestävät lisukekasvit. Ruukkuistutukseen on hyvä koota parittomien kasvien kokonaisuus. Kolmella kasvilla saa kivasti vaihtelua ja viiden yhdistelmä luo jo melkoista runsautta. Noin 40 cm korkea valesypressi luo istutukseen korkeutta ja selkeyttä. Sorvarinlaakerin valkovihreän kirjavat lehdet luovat kiinnostavuutta. Muraatin köynnöstävät oksat tuovat kokonaisuuteen rentoutta ja vapautuneisuutta. Täytekasveina toimivat pensasmainen pensastädyke ja hopeanhohtoinen hopealanka.

sorvarinlaakeri
Sorvarinlaakerin lehdet ovat reunoiltaan valkeat.

Valesypressi vaatii valoa viihtyäkseen

Alkavan talven haasteet piilevät pimeydessä. Vihreä ruukkuistutus kannattaakin sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan, lähelle ikkunaa. Näin istutus saa kaiken lyhyestä päivästä liikenevän valon. Viileänä kautena kasvien kasteluntarve on pienempi kuin kesällä. Ruukkuistutusta on kuitenkin hyvä kastella kerran viikossa. Hyvä kosteusmittari löytyy omista sormista. Ruukun multaa kannattaakin kokeilla ennen kastelua. Päivittäinen sumuttelu lisää talvisaikaan myös kasvien viihtyvyyttä.

koristekurpitsa
Vihreät koristekurpitsat sopivat erityisen hyvin yhteen vihreän ruukkuistutuksen kanssa.

Koristekurpitsoilla ja kausivaloilla tunnelmaa

Ruukkuistutusten viereen kannattaa asetella kauniita koristekurpitsoja. Etenkin vihreät ja luonnonvalkoiset koristekurpitsat sopivat talvenajan somisteiksi ja luovat runsautta istutuskokonaisuuteen. Kokonaisuutta voi halutessaan täydentää myös muutamalla pikkuruukulla, joihin voi istuttaa vaikka vihreitä havucallunoita. Erityisen tunnelmallinen kokonaisuus syntyy lisäämällä sirot kausivalot kokonaisuuden ylle. Sitten vain sohvalle viltin suojiin käpertyneenä voi ihastella suloista kokonaisuutta.

koristekurpitsa
Kauniit koristekurpitsat sopivat talven ajan somisteiksi. Kova kuori suojaa niitä pitkälle kevääseen asti. 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.