Prinsettia, pimenevien iltojen ihanuus!

prinsettia
Suloinen prinsettia kukkii pitkään oikeanlaisella hoidolla.

Ensimmäiset prinsettiat eli syystähdet ovat saapuneet jälleen kukkakauppoihin. Joulutähden pienempi kukkainen sukulainen kukkii lempeissä valkoisen, vaaleanpunaisen sekä lempeän persikkaisissa sävyissä. Täyteläinen kukinta jatkuu pitkään oikeanlaisella hoidolla. Erityisillä vinkeillä ja tarkkuutta vaativalla hoidolla prinsettia voi kukkia seuraavana vuonna uudelleen.

prinsettia
Prinsettian kukat ovat heleän vihreät mykeröt vaaleanpunaisten reunuslehtien suojassa.
prinsettia
Rusehtava voimapaperi ja juuttinaru toimivat kauniisti yhteen herkän prinsettian kanssa.

Prinsettian hoito

Meksikosta kotoisin oleva prinsettia ilmestyy kukkakauppojen valikoimiin lokakuun puolenvälin tietämillä. Tällöin ulkoilma saattaa olla jo kovinkin viileä herkkähipiäiselle syyskukkijalle. Erityistä huomiota tuleekin kiinnittää kuljetuksen aikaseen lämpötilaan, sillä prinsettia on erityisen herkkä niin vedolle kuin viileälle ilmalle. Tämä tulee huomioida myös kotona prinsettian paikkaa valitessa. Tavallinen huoneenlämpö on tälle etelän lämpöihin tottuneelle kasville välttämätöntä.

  • Vältä vetoa ja viileää ilmaa niin kuljetuksen kuin sijoituspaikankin suhteen.
  • Sijoita prinsettia valoisaan paikkaan.
  • Pidä kasvualusta niukasti kosteana. Kastele aluslautasen kautta.

Prinsettian lehdet toimivat mittarina kastelun tarpeesta. Liiallinen kuivuus veltostuttaa lehdet nopeasti. Tällöin ruukku upotetaan veteen hetkeksi ja tilanne korjaantuu nopeasti. Liiallinen kastelu vuorostaan alkaa mädännyttämään juuria ja prinsettian lehdet kellastuvat ja tipahtelevat.

 

tähtilatva
Tähtilatvan eli jouluruusun persikan sävyinen muunnos ihastuttaa syksyllä.

Prinsettian uudelleen kukittaminen seuraavana vuonna

Kukinnan jälkeen joulukuun lopulla prinsettian varret leikataan noin kymmensenttisiksi ja uusien versojen annetaan kasvaa. Tämän jälkeen kasvia kasvatetaan viherkasvien tapaan. Kesäksi prinsettian voi siirtää ulos. Tällöin kastelun tarve on yleensä runsaampaa ja kasvualusta on syytä pitää kosteana. Elokuussa aloitetaan uuteen kukintaan johtava operaatio, mikä vaatii hieman kärsivällisyyttä sekä suurta huolellisuutta.

Prinsettia on jouluruusun tavoin lyhyenpäivänkasvi. Uudelleen kukkiakseen se vaatii kuudesta kahdeksaan viikkoon pituisen pimeän jakson. Pimeänjakson aikana valoisan ajan pituus ei saa ylittää kymmentä tuntia päivässä. Uudelleen kukittaminen saattaa olla haasteellista kotioloissa tämän pimeän jakson takia, sillä silloin kaikki ympäristöstä tuleva valo saattaa häiritä edessä olevaa kukintaa. Pimeäksi ajaksi prinsettia onkin syytä peittää väljän pahvilaatikon tai mustan jätesäkin pimeyteen. Kasvin pimeähoito aloitetaan elokuussa ja jatketaan aina syyskuun loppuun saakka. Tällöin kasvia pidetään joka päivä neljätoista tuntia pimeässä. Tämä työvaihe vaatii erityistä tarkkuutta, sillä jopa pahvilaatikon raoista tihkuva valo voi häiritä kukintaa.

Lisää ihanista prinsettioista ja tähtilatvoista voit lukea seuraavista artikkeleista:

Joulutähti ja suloiset asetelmat
Kotimaiset joulukukat ja uutta inspiraatiota

tähtilatva
Tähtilatvan kukinnot ovat prinsettian kukintoja suuremmat.
Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.