Kauniit callunat ja syysistutukset

callunat
Kauniit callunat luovat syysistutuksiin korkeutta.

Ihastuttavat callunat ovat kestäviä syyskukkia. Oikeanlaisella hoidolla ne säilyvät läpi talven kauniina ja elinvoimaisina. Callunoiden seuraksi sopivat erityisesti krysanteemien sukuun kuuluvat ajaniat ja perinteiset muraatit, jotka molemmat ovat pakkasen kestoltaan hyviä syysistutuskasveja.

callunat
Callunoiden lajikekirjo on melkoinen.
callunat
Erica sparsa ‘Orange Savannah’ lajike on hennon pastellinen.

Helppohoitoiset callunat kestävät läpi talven kauniina

Parhaiten callunan saa säilymään talven yli oikeanlaisella hoidolla. Calluna-asetelmat kannattaa sijoittaa katoksen suojaan terassille, sisäänkäyntiin tai parvekkeelle. Säännöllisestä kastelusta pitää huolehtia aina maan jäätymiseen saakka. Callunat kärsivät helposti liiallisesta kuivuudesta, karistavat kukintonsa ja muuttuvat surkean näköisiksi. Kastelun tulee siis olla säännöllistä, muttei liiallista. Katos suojaa callunoita liiallisilta syyssateilta ja muutoinkin sään riepotukselta. Kun maa jäätyy lopetetaan kastelu ja nautitaan callunoiden kauneudesta. Jos callunat sijoittaa lasitetulle parvekkeelle tai terassille on syytä tarkkailla leutona talvena niiden kastelutilannetta. Etenkin keväinen auringonpaiste kuivattaa kasvit helposti ja tällöin hieman varjoisempi paikka saattaa olla suotuisampi.

callunat
Heleän vihreä calluna luo kaunista vaihtelua lankaköynnöksen ja ajanian seurana.

Callunat luovat syysistutuksiin korkeutta

Kukkakauppojen ja taimistojen valikoimat ovat ilahduttavasti laajentuneet viime vuosien aikana. Erilaisia callunoita löytyy niin tumman vihreissä ja rotevissa muodoissa kuin hennon pastellisissa ja laamoavissa muodoissa. Jokaiseen makuun ja yhdistelmään löytyy varmasti jotakin kiehtovaa. Callunoiden pystykasvuiset muodot luovat kauniisti ryhdikkyyttä ja korkeutta syysistutuksiin. Krysanteemien sukuun kuuluva ajania sopii etenkin heleän vihreiden ja pystykasvuisten callunoiden seuraksi. Sen lehdet kestävät hyvin pakkasta ja näin ollen se säilyy kauniina pitkään. Köynnöstävät muraatit ovat myös talvenkestoltaan hyviä ja säilyvät Eteläisessä Suomessa jopa koko talven vihreinä. Köynnöstävät kasvit luovat syysistutukseen rentoutta ja vapautuneisuutta. Kokonaisuuteen voi lisätä myös talvenkestoltaan arempaa lankaköynnöstä. Kun istutus on riittävän runsas ja moninaisen, sen yleisilme ei kärsi jos talven tullen siitä poistaa pakkasen puremat lankaköynnökset.

callunat
Kun ajaniat ja lankaköynnös ovat kuihtuneet voi ruukkuun lisätä useampia callunoita.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.