Valtakunnallinen huonekasviviikko

huonekasvit
Huonekasvit olivat pinnalla myös 1800-luvun herraskartanoissa.

Ensimmäinen valtakunnallinen huonekasviviikko on juuri alkanut. Huonekasviseura ry:n ja Puutarhaliiton järjestämä teemaviikko innostaa huonekasvien pariin. Niiden merkitys on viime vuosina korostunut ja yhä nuoremmat ovat innostuneet huonekasviharrastuksesta. Huonekasvit nähdään osana merkityksellistä ja viihtyisää ympäristöä. Huonekasvit luovat kodikasta ja elävää tunnelmaa sekä puhdistavat huoneilmaa. Kasvien hoivaaminen ja huolehtiminen lisäävät ihmisen hyvinvointia ja harrastukseen liittyy usein myös sosiaalista kanssakäymistä niin huonekasvien pistokkaiden vaihtamisen kuin aktiivisten, joidenkin tiettyjen lajien ympärille rakennettuvien facebook -ryhmien välityksellä.

Valtakunnallinen viherkasviviikko, oleanteri
Oleanteri kukassa Runebergin kotitalon ikkunalla.
Peikonlehti
Komea peikonlehti luomassa kodikasta tunnelmaa Runebergien kodin salissa.

Huonekasvit statussymboleina

Huonekasviharrastus yleistyi Suomessa 1800-luvulla. Tällöin herraskartanoiden viileissä saleissa kasvatettiin ulkomailta tuotuja eksoottisia kasveja kuten jättimäisiä peikonlehtiä, kellopasuunoita, huonekumipuita, tuonenkieloja, kliivioita ja hienohelmoja. Harrastus levisi 1800-luvun lopulla useisiin kartanoihin ja pappiloihin. Eksoottisista viherkasveista tuli aikakauden statussymboleita. Niiden maahantuonti oli haastavaa. Rahtilaivojen kansille kehitettiin kasvien tuontia varten erillisiä minikasvihuoneita. Aikakauden kirjallisuudessa annettiin vinkkejä omien multasekoituksien tekemiseen, jotta erikoisuudet saataisiin viihtymään. Porvoossa sijaitseva Runebergien kotitalo on meidän päiviimme säilynyt esimerkki tuon ajan huonekasviharrastuksesta. Fredrika Runeberg oli erityisen kiinnostunut viherkasvien kasvattamisesta. Nykyään museona olevassa rakennuksessa huonekasvit ovat vanhaa 1800-luvun perua ja tilassa voi aistia menneen aikakauden eksoottisen tunnelman. Nykyajan statussymboleihin lukeutuvat vuorostaan monet harvinaisuudet ja haastavat kasvit, joiden kasvattamisen tai hankkimisen eteen pitää nähdä erityistä vaivaa.

Huonekasvit
Euphorbia platycladaa kutsutaan myös kuolleeksi kasviksi.
kolmiolehtiviikuna
Kolmiolehtiviikuna on kiehtova viherkasvierikoisuus.

Helpot huonekasvit tekevät harrastamisesta hauskaa ja vaivatonta

Monet helpot huonekasvit kuten nukkatyräkit, rönsyliljat, juorut ja rahapuut tekevät viherkasviharrastuksen aloittamisesta vaivatonta ja hauskaa. Ystävältä saadut nukkatyräkin siementaimet ovat pienenä ihastuttavan näköisiä ja sietävät melko epäsäännöllistä hoitoa. Nopeakasvuiset rönsyliljat luovat kotiin hetkessä rehevyyttä ja puhdistavat huoneilmaa. Rahapuut ja kaktukset sietävät hyvin kuivaa huoneilmaa ja näyttävät kauniina yksittäiskasveina tai pieninä ryhminä. Juorut kiipeilevät huolettomasti kirjahyllyn reunan yli ja luovat rentoa tunnelmaa. Huonekasvit antavat hoitamisen ja päivittäisen puuhastelun lisäksi paljon muutakin iloa. On hienoa jakaa muiden harrastajien kanssa kokemuksia, keroa omista kokeiluista ja vaihtaa taimia.

 

Valtakunnallinen viherkasviviikko, nukkatyräkki
Helppohoitoinen nukkatyräkki lisääntyy helposti siemenistä.
huonekasvit
Huonekasvien luomaa vehreyttä.

Valtakunnallinen huonekasviviikko tarjoilee erityistä ohjelmaa

Valtakunnallinen huonekasviviikko on täynnä villiä pöhinää. Luvassa on useita näyttelyitä, ruukkujahtia, kasvitreffejä ja monta muuta kivaa tapahtumaa, jotka keräävät huonekasvien ystävät yhteen. Lisää viikon tapahtumista voit lukea Huonekasviseuran facebook -sivuilta.

Valtakunnallinen huonekasviviikko
Vehkojen suuret ja kirjavat lehdet luovat rehevää tunnelmaa.
Ilmakasvi
Ilmakasveja voi kasvattaa pienten lasikupujen suojissa.

2 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.