Maijat – viirulliset viherkasvit vihersisustuksessa

maijat
Kookaslehtiset ja viirulliset maijat näyttävät hyvältä viherkasvikokonaisuuksissa.

Lähestyvät Habitare -messut ja syksyn viileys houkuttelevat viherkasvien pariin. Vihersisustus nostaa päätään ja viherkasveja tulee ihasteltua kukkakauppojen hyllyillä. Viirulehtiset ja värikkäät maijat ovat saapuneet kukkakauppoihin ja saavat vihersisustajan sydämen sykähtelemään.

maijat
Maijat Calathea ornata ja majestica luovat graafista tunnelmaa pläkkipeltiastiassa olevaan viherkasvikokonaisuuteen.

Maijat luovat graafista ilmettä lehdillään

Maijojen koristeelliset ja upean väriset lehdet luovat jännittävyyttä ja graafisuutta viherkasvi-istutuksiin. Maijojen lajikekirjo on valtaisa. Lehtien värityksissä vilahtelevat vaaleanpunainen, purppura, rusehtavan punainen, valkoinen, harmaa erilaiset vihertävät sävyt. Lehdet ovat kookkaita ja pääasiassa pystykasvuisia. Maijojen lehdet ovat viiva- ja juovarytmien koristamia. Niiden luoma vehreys on samanaikaisesti sekä jännittävä, että ilmava. Ne sopivat erinomaisesti useamman viherkasvin ryhmiin ja kauniisiin ruukkuihin. Maijojen viidakkomaisuus korostuu kauniissa luonnonmateriaaleista punotuissa koreissa ja graafisuus nousee esiin yksinkertaisissa ja pelkistetyissä ruukuissa.

silkkimaija
Silkkimaijan lehdet ovat runsaat ja rehevät.
maijat, Calathea ornata
Vaaleanpunajuovainen Calathea ornata on tumman vihreä lehdistöltään.
viirumaija, maijat
Viirumaija Calathea Majestica kasvattaa pitkät lehtivarret ja ojentelee lehtiään majesteettimaisesti.

Miten saat maijat viihtymään?

Riittävä ilmankosteus

Maijalajikkeita yhdistää yksi merkittävä viihtymiseen vaikuttava asia. Ne rakastavat suurta ilmakosteutta. Kasvukauden aikana onkin syytä tarttua usein sumupulloon tai kostutettuun pyyhkeseen. Lehdet pitävät sumuttelusta ja ahkerasta pölyjen pyyhkimisestä kostutetulla liinalla. Ensimmäinen merkki liian kuivasta huoneilmasta on lehtireunojen rusehtuminen. Maijojen läheisyyteen voi myös asetella kauniin kulhon, jossa on ilmaa kostuttavaa vettä.

Pohjoisikkuna ja hajavalo

Hajavalo tai pohjoisikkunan valo saavat maijojen lehdet näyttämään hyviltä. Lehtikuviot korostuvat ja värit vahvistuvat. Suora auringonpaiste voi kärventää herkkien maijojen lehtiä ja aiheuttaa lehtien rusehtumista.

Riittävä kastelu

Säännöllinen kastelu ja lannoitus on parasta hoitoa kosteudesta pitäville maijoille. Kastelun voi hoitaa aluslautasen kautta. Kastelukertojen välillä mullan pinnan annetaan kuivahtaa. Liiallinen kuivuus saa maijat roikottamaan lehtiään. Säännöllisyys ja systemaattisuus on siis valttia. Myös liiallista kastelua on syytä välttää.

Lämmin huoneilma

Lämpimästä kotoisin olevat maijat rakastavat lämpöä. Tämä helpottaa kovasti talvikautta, jolloin kotien huoneilma pysyy + 20C tietämillä. Liiallinen viileys on maijoille pahasta.

maijat
Riittävä hajavalo saa lehtikuviot säilymään kirkkaan värisinä.

2 Comments

  • Maijojen lehdet ovat kyllä upeita, sekä päällypuolen raidat, että alapuolen värit!

    • Maijat ovat kyllä ihania ja kauppojen valikoimissa on kiitettävästi erilaisia lajikkeita.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.