Salkopavut lavatarhasta lautaselle

salkopavut
Salkopapusato kypsyy kovaa vauhtia ja tuoreet herkut kulkeutuvat lavatarhalta keittiöön.

Tuleentumattomat salkopavut ovat keittiöpuutarhan ehdotonta herkkua. Tuleentumaton papu on vielä litteähkö ja kasvuvauhtinsa alkutaipaleella. Tällöin palot ovat herkullisimmillaan. Malttamattoman herkuttelijan on syytä kuitenkin muistaa keittäminen. Sillä salkopavut kuten muutkin pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, mikä häviää keitettäessä. Kymmenen minuutin keittämisen jälkeen pavut ovat valmiita herkkusuiden lautaselle.

salkopavut
Tummanpuhuva salkopapu Blauhilde
salkopavut
Lumikärhö ja salkopavut kasvavat sulassa sovussa lavatarhan laidalla.

Lavatarhan salkopavut tuottavat herkullista satoa

Kiivaasti kiipeilevät pavut tarvitsevat taustakseen verkon, kiipeilylankoja tai jotain muuta kiipeilyä helpottavaa materiaalia. Meillä pavut kasvavat ilmavaa kanaverkkotaustaa vasten ja kiipeily on sujunut vauhdilla. Mitä korkeammalle pavut kiipeilevät sen helpompaa on myös sadon korjaaminen. Jos papusadon kypsyminen alkaa myöhään syksyllä voi sadon kypsymistä nopeuttaa katkomalla pavun varsia. Näin niiden varsi haaroittuu ja pavut kypsyvät nopeammin.

Tuoreet, tuleentumattomat pikkupavut on helppo napsauttaa tukea pitkin kasvavasta varrestaan irti. Papusato kerätään nuorena, palkojen ollessa vain 10 – 15 cm pitkiä. Tällöin pavut ovat maukkaimmillaan. Satoa kannattaa kerrallaan kerätä vain sen verran kuin keittiössä kokkaaminen vaatii. Säilytyksessä tuoreet pavut nahistuvat nopeasti ja muuttuvat hieman puumaisiksi. Tuoreina, vastapoimittuina ne ovat mehukkaita ja meheviä.

salkopavut
Neckargold salkopavut kypsyvät kovaa vauhtia.

Papujen hoito kasvukausella

Sadon tuottaminen vaatii riittävää kastelua ja lannoittamista. Reilu kastelu muutaman kerran viikossa ja lannoittaminen joka toisella tai kolmannella kastelukerralla takaavat hyvän sadon. Multaaminen helpottaa kasteluveden imeytymistä ja suojaa juuristoa liialliselta kuivumiselta.

Muutamien palkojen voi antaa kasvaa täysikasvuisiksi noin 30 cm pitkiksi ja antaa niiden tuleentua. Näistä paloista voi säilöä siemenet talteen seuraavan vuoden kylvöksiä varten. Lisää pavuista voit lukea Herkulliset pavut kasvavat lämmössä -artikkelista.

salkopavut
Ensimmäinen oma salkopapusato maistuu parhaalta.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.