Ihastuttava sinikatana | Catanache caerulea

sinikatana
Helppohoitoinen sinikatana viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla.

Kuulakkaan violetin sinisenä tuulessa huojuva sinikatana on yksi syyskesän kauneimpia kukkijoita. Niiden kukat seuraavat päiväsaikaan auringonkiertoa ja yöksi kukkaset sulkeutuvat. Sinikatana on lyhytikäinen perenna, mutta viihtyessään se kylväytyy itsestään ja siitä saa pitkäaikaisen seuralaisen puutarhaan.

sinikatana
Sinikatanan kukkaset ovat hennon violetinsinisiä.
sinikatana
Sinikatanan hopean hohtoiset nuput ovat ihastuttavia.

Miten sinikatana kasvatetaan?

Sinikatanan kasvattaminen on helppoa. Useista siemenkaupoista löytyy sinikatanan `Catananche caerulea´ siemeniä. Huhtikuussa kylvetyt siemenet itävät hyvin ja pienet taimet saattavat hyvinkin kukkia jo ensimmäisenä vuotena. Siemeniä voi myös suorakylvää myöhään syksyllä avomaalle. Tällöin ne itävät varhain keväällä. Aurinkoinen ja kuivahko kasvupaikka saa katanan viihtymään ja talvehtimaan hyvin. Muutoin lyhytikäinen perenna kylväytyy viihtyessään itsestään ja siitä saa pitkäaikaisen ihanuuden puutarhaan.

Nopeasti itävien siementen tuottamat pikkutaimet on helppo tunnistaa. Kahden pienen ja pyöreähkön sirkkalehden jälkeen nousee kaksi ruohomaista lehteä. Hennnoilla pikkutaimilla on pienet juuret ja niitä on syytä kasitellä varoen. Kylvömullan olisi hyvä olla hiekkapitoista samoin kuin lopullisen kasvualustankin. Liiallinen kastelu mädännyttää helposti varttuneemman katanan lehtiruusukkeen.

sinikatana
Sinikatana on helppo kasvattaa siemenistä.
sinikatana
Itsestään kylväytynyt pikkutaimi on ruohomainen ja hintelä.

Kiitollinen kukkija

Mätästävät lehtiruusukkeet alkavat tuottamaan hopeanhohtoisia nuppuja kesäkuun loppupuoliskolla. Heinäkuussa nuput avautuvat yksi kerrallaan täyteen loistoonsa. Kukinta jatkuu kauniina koko loppukesän aina yöpakkasten tuloon saakka. Puutarhan kukkaloiston lisäksi katanat soveltuvat hyvin myös leikkokukiksi. Niiden pitkät, lehdettömät kukkavarret helpottavat poimimista ja saavat ne asettumaan kauniisti muiden kukkien lomaan. Sinikatanat kestävät pitkään kauniina erilaisissa kukka-asetelmissa ja kimpuissa. Yleisemmän violetin sinisen kukan lisäksi katanoita löytyy myös valkoinena.

sinikatana
Sinikatana jatkaa heinäkuulla alkanutta kukintaa aina pakkasten tuloon saakka.
Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.