Lavatarhan hoitaminen helteellä

Lavatarhan hoitaminen
Lavatarhan kastelu, varjostaminen ja riittävä sadon korjaaminen ovat tärkeitä hellepäivän töitä.

Lavatarhan hoitaminen helteillä vaatii erityistä huolellisuutta. Hyvin hoidettu lavatarha selviää helteistä hyväkuntoisena ja tuottaa runsaasti satoa. Kuumina päivinä tulee erityisesti huolehtia riittävästä kastelusta, varjostamisesta ja kypsyneen sadon korjaamisesta.

Lavatarhan hoityaminen
Kastelu virvoittaa helteen uuvuttamat kasvit.

Riittävä kastelu ja lannoittaminen pitää lavatarhan hyvinvoivana

Keskikesän kuumuudessa kasvit kuluttavat paljon vettä. Kasvukausi on parhaimmillaan ja sadon tuotanto käynnissä. Etenkin helteisenä päivänä kasvit haihduttavat runsaasti kosteutta ja päivittäinen kastelu onkin ensiarvoisen tärkeää. Myös puinen lava kerää kuumuutta ja maa-aines sen sisällä lämpenee avomaata herkemmin. Riittävä kastelu onkin lavoissa kasvavien kasvien elinehto helteisellä kelillä. Vettä tulisi antaa kerrallaan riittävästi, jotta vesi imeytyy pintamaata syvemmälle, juuristoon saakka. Yksi normaalikoikoinen lavakaulus voikin tarvita vettä kahdesta kolmeen kastelukannullista yhdellä kastelukerralla. Hyvä keino mitata kasvulavan kosteutta on työntää sormet multaan ja tunnustella kuinka syvälle kosteus on imeytynyt. Pelkkä pintamulla kastelu ei siis riitä. Suurimman hyödyn kasvit saavat kastelusta kun se tehdään myöhään illalla tai hyvin varhain aamulla. Näin vesi pääsee imeytymään kunnolla juuristoon ja kasvit ehtivät palautumaan kunnolla. Keskipäivällä kasteluvesi haihtuu nopeammin ja liian kylmä kasteluvesi voi aiheuttaa kasville hetkellisen shokkititilan. Suoraan kraanaasta tuleva vesi onkin siten liian kylmää suoraan käytettäväksi. Kylmällä kraanavedellä täytetyt kastelukannut voivatkin lämmetä muutaman tunnin ulkosalla, ennen kuin vettä kaataa kasveille. Kastelukertojen yhteydessä on hyvä huolehtia myös riittävästä lannoituksesta. Säännöllinen lavatarhan hoitaminen ja kastelu auttavat lavatarhaa tuottamaan runsasta satoa.

Lavatarhan hoitaminen
Erilaiset rakenteet ja köynnöstävät kasvit helpottavat varjon syntymistä.

Varjostaminen ja katteet vähentävät liiallista haihduttamista

Orgaanisen katteen käyttö parantaa maan laatua ja vähentää haihduttamista. Paahteisella paikalla voi haihduttamista vähentää lisäämällä esimerkiksi ruohosilppua tai vaikkapa korjattujen punajuurien naatteja mullan pinnalle. Kate saa olla maan suojana aina sadonkorjuuseen saakka. Kevyt kate vähentää maan pinnalta tapahtuvaa haihtumista ja lisää maaperän orgaanista toimintaa. Paahteisella paikalla olevaa lavatarhaa voi myös kevyesti varjostaa ripustamalla hallaharsoa tai vanhoja pitsiverhoja luomaan kevyttä varjoa lavojen ylle. Myös erilaiset, rakenteita pitkin kasvavat köynnöskasvit ovat hyviä varjostajia. Varjo viilentää kasveja siinä missä ihmisiäkin ja vähentää luonnollisesti haiduttamista.

Lavatarhan hoitaminen, sadonkorjuu
Tomaatit kypsyvät hetkessä helteisellä säällä.
Maissit
Maissit vaativat paljon vettä kehittääkseen kunnon sadon.

Korjaa ajoissa kypsyvää satoa

Yksi lavatarhan hoitamisen kulmakivistä on myös riittävän nopea sadonkorjuu. Kypsyviä kurkkuja, punajuuria, porkkanoita, salaatteja ja muita lavatarhan herkkuja kannattaa syödä sitä mukaan kuin sato kypsyy. Yli jäävän sadon voi säilöä talven varalle. Erilaiset hillot, chutneyt, etikkasäilykkeet ja pakasteet ovat erinomainen tapa säilöä kesän maut talteen. Oikein ajoitettu sadonkorjuu helpottaa myös kasveja selviytymään kuuman ja paahteisen jakson yli.

Punajuuret
Herkulliset punajuuret sopivat hellepäivän herkuksi.

Lavatarhan tunnelmista ja kasvivalinnoista voit lukea lisää Tunnelmallinen lavatarha -artikkelista. Ps. nyt voit vielä tehdä hyvin myös uusintakylvöjä. Esimerkiksi retiisit, tilli, salaatit ja pinaatti ehtivät tuottamaan vielä hyvinkin satoa.

Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.