Mökkipuutarha – rentoilun ja lomailun tyyssija

mökkipuutarha
Rento ja huoleton fiilis kuuluvat oleellisena osana mökkipuutarhaan.

Mökkipuutarhassa luonto ja istutetut kasvit saavat olla rennosti yhdessä. Huolettomuus ja kiireettömyys saavat huokua luonnonmukaisen mökkimiljöön kasvivalinnoissa ja istutuksissa. Pieni omavaraisuus luo kuitenkin sopivasti kivaa puuhaa lomapäiviin ja mikä onkaan sen mukavampaa kuin käydä hakemassa omia perunoita ruuanlaittoon.

Mökkipuutarha
Rennosti saunan seinää pitkin kiipeilevä villiviini luo vehreyttä seinäpinnoille.
Mökkipuutarha
Suuret pensasmustikat tuottavat valtaisasti satoa.

Rento tunnelma ja luonnonmukaisuus houkuttelevat

Luonnonkasvien nivoutuminen yhteen taimistolta ostettujen koristepuiden ja pensaiden kanssa luo rentoa tunnelmaa. Mökin maaperä ja vyöhyke kertovat millaiset kasvit viihtyvät paikalla. Lajeiksi kannattaa valita mahdollisimman helppohoitoisia ja maastoon sulautuvia kasveja. Meidän mökillä on suosittu erilaisia heinäkasveja, lehtikuusia, pihlajia, lamohietakirsikkaa, pensasmustikoita, rusotuomipihlajaa sekä happomarjoja. Herkullisista rusotuomipihlajista voit lukea lisää artikkelista: Rusotuomipihlaja Härkätienherkku on nimensä veroinen.  Muista mökkimme kasvivalinnoista pääset lukemaan lisää Mökkipuutarha saa uusia kasveja -artikkelista.

Mökkipuutarha
Orvokit, lemmikit ja kiemurteleva humala sulassa sovussa.

Mökkipuutarha tuottaa satoa lomailijalle

Huolettomaan hyötytarhaan kannattaa tehdä mökkimaastoon sopivat kasvi- ja rakennevalinnat. Pensasmustikat esimerkiksi viihtyvät metsäisessä maastossa erinomaisesti. Vuosien oloon mustikkapensaat kasvavat reilun metrin korkuisiksi ja tuottavat valtaisasti satoa, jota voi poimia aivan mökin välittömästä läheisyydestä. Perinteisempi kasvimaa on vuorostaan helpoin perustaa lavakauluksiin, joita on näppärä hoitaa ja pitää puhtaina. Lavakaulusten väliin sopii erityisesti paljaille varpaille mieluisan tuntuinen rantahiekka tai metsäiseen maastoon sulautuva kuorikate. Matalissa, yhden lavan korkuisissa lavoissa pystyy hyvin viljelemään useimpia vihanneksia ja juureksia. Myös naposteluun tarkoitetut mansikat sopivat erinomaisesti mökin lavatarhaan. Pääasia on kuitenkin se, että hyötytarhasta tekee itselle sopivan kokoisen, jottei hyötytarhan hoito tulisi liian ylivoimaiseksi ja lokoisaan lomailuun riittää sopivasti aikaa.

Mökkipuutarha

Mukavan kokoisena hyötytarhana toimii muutamiin lavakauluksiin rakennettu kasvimaa.

Mökkipuutarha
Avomaankurput ja perunat kasvavat sulassa sovussa suuren kiven suojissa.
Mökkipuutarha
Varjoisassa metsän siimeksessä punajuurten kasvu on hitaampaa, mutta pieniä harvennustaimia voi käyttää vaikkapa salaatteihin.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.