Potager ja kivikäytävien kunnostus

kivikäytävien kunnostus
Kivikäytävien kunnostus on hidasta, mutta antoisaa työtä.

Potagerissa on tiettyjä perustöitä, joita pitää hoitaa säännöllisesti. Kivikäytävien kunnostus lukeutuu toimenpiteisiin, mikä on pitänyt tehdä noin kahden tai kolmen vuoden välein. Tänä vuonna päädyin perusteellisempaan kunnostustyöhön, sillä kivikäytävien tilalle on suunnitteilla punaiset tiilikäytävät ja näin kunnostus palvelee myös tulevaa uudistusta.

Kivikäytävien kunnostus
Mittalangan avulla asemoidut reunakivet luovat viimeistellyn ilmeen.

Kivikäytävien kunnostus ryhdistää potagerin ilmettä

Kivikäytävien perusteellinen kunnostus vaatii kivien poistamista paikoiltaan. Tällä kertaa tein aiempia vuosia perusteellisemman kunnostuksen. Kunnostustyöhön kuului neljä työvaihetta. Ensimmäisenä poistin kivet paikoiltaan sekä siistin ja tasoitin käytävän pohjan. Seuraavaksi mittasin mittalangat paikoilleen. Tarkistin, että käytävien paikat ovat oikein ja käytävien leveydet tasan seitsemänkymmentä senttisiksi. Tämän jälkeen leikkasin käytävien paikoille 70 cm leveää suodatinkangasta, jonka peitin murskeella. Viimeisenä vaiheena ladoin kivet paikoilleen, siten että reunakivet menivät linjassa mittalangan kanssa.

Nyt kunnostus on puolessa välissä. Potagerin pohjapiirros muodostuu neljästä 10 m x 10 m kokoisesta ruudusta. Jokaisen ruudun sisällä kulkee 70 cm leveää kivikäytävää 28 metriä.  Kaiken kaikkiaan kivikäytävää on huimat 112 metriä.

Kivikäytävien kunnostus
Mittalangan käyttö takaa sen, että käytävät ovat keskenään linjassa.
Kivikäytävät
Kivikäytävät luovat kulkureittien lisäksi rauhoittavaa taustaa kasveille.
kivikäytävien kunnostus
Perennat kasvavat vapaasti kummankin puolen kivikäytäviä.

Työ tekijäänsä kiittää ja lopputulos palkitsee

Puutarhatöihin, kuten moniin muihinkin käsillä tehtäviin töihin liittyy riemu oman kädenjäljen näkymisestä. Kivikäytävien kunnostus lukeutuu melkoisen rutiininomaisiin töihin ja työ on hidasta. Samalla kun kädet siirtelevät kiviä voi kuunnella luonnon ääniä, ajatella vapaasti omiaan ja tuntuu kuin ajan merkitys hetkellisesti katoaisi. Pala palalta käytävä ryhdistyy ja piirtyy kauniisti esiin runsaasti ryöpsähtelevän kasvillisuuden seasta. Työ kiittää tekijäänsä ja antaa mielihyvää.

Kivikäytävien kunnostus
Puutarhapuuhiin liittyy usein riemu oman kädenjäljen näkymisestä ja sama pätee myös kivikäytävien kunnostukseen.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.