Herkulliset pavut kasvavat lämmössä

pavut, salkopapu
Pavut rakastavat kesän lämpöä.

Pavut rakastavat auringonpaistetta, lämpöä, kuohkeaa maata sekä riittävää kalkitusta. Kesäkuun alku on mitä parhainta aikaa papujen kasvattamiseen, sillä pavut ovat erityisen herkkiä kylmille keleille. Viileät ilmat heikentävät papujen itämistä ja kasvuunlähtöä.

pavut, salkopapu
Liotus nopeuttaa papujen itämistä.

Esikasvatetut pavut tuottavat nopeammin satoa

Pavut hyötyvät pienestä esikasvatuksesta. Muutaman tunnin tai vuorokauden liotus nopeuttaa suurten siementen itämistä ja riittävä lämpö takaa kunnollisen kasvuunlähdön. Kesäkuun alussa, kun hallaöiden vaara on ohi voi papujen siemenet myös suorakylvää kasvupaikalleen. Kylvöstä sadonkorjuun menee papujen lajikkeesta ja kesästä riippuen 7 – 10 viikkoa. Tämän kesään pavut kylvin erillisiin ruukkuihin kasvihuoneeseen 3.6 ja tänään istutin pavut ulos suojaisaan paikkaan.

Kasvatukseen pääsivät kolme salkopapulajiketta. Ranskalainen vihreä salkopapu Cobra tuottaa runsaasti noin 20 cm pituisia palkoja, salkopapujen satoisa kuningatar Neckargold tuottaa erinomaisen makuisia keltaisia palkoja ja arvostettu Blauhilde tekee violetteja noin 30 cm mittaisia palkoja. Näiden lisäksi kasvamaan pääsivät erityisesti wokkiruokiin soveltuva pitkäpapu Canetti.

pavut, nimikyltit
Huolella nimetyt taimet tunnistaa myös myöhemmässä kasvun vaiheessa.

Lämmin ja suojaisa kasvupaikka on pavuille mieleen

Jos suuret ja mehevät papusadot ovat mielessä, on syytä panostaa kasvupaikan valintaan. Ilmasta typpeä ottavat pavut ovat helppoja kasvatettavia kunhan kasvupaikka on lämmin ja tuulensuojaisa, kasvualusta on kuohkea ja kalkittu ja kasvukauden aikana kasvusto suojataan mahdollisilta halloilta. Kun lämmin ja suojaisa kasvupaikka on valittu, kannattaa kasvualusta kuohkeuttaa hyvin ja mahdollisuuksien mukaan parantaa tuoreella mullalla. Kasvualustaa ei tarvitse typpilannoittaa, mutta kalkituksesta pavut hyötyvät. Kun kasvuolosuhteet ovat kunnossa ne lähtevät kasvuun nopeasti ja päivässä pavun taimi voi hyvinkin kasvaa muutaman sentin lisää pituutta. Salkopavut vaativat nimensä mukaisesti salon tai jonkin muun kiipeilyä edesauttavan seinustan itselleen, sillä ne saattavat kasvaa neljä metriä korkeiksi. Eriväriset salkopavut luovat kauniin viherseinän kasvimaan tai lavatarhan yhteyteen.

pavut, salkopapu
Esikasvatetut salkopavut valmiina siirrettäväksi ulos kasvamaan
pavut,
Salkopapu `Neckargold` kasvamassa suojaisalla paikalla.
pavut
Salkopapu ´Cobra` rivistö kasvamassa lavatarhan edustalla.
pavut
`Cobra`on ranskalainen, runsassatoinen lajike

 

Avainsanat
,

2 Comments

  • Hienosti lähti sulla pavut kasvuun. Minulla tuo Blauhilde iti vasta kunnolla suorakylvönä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.