Magnolia ja kirsikankukat | retkikohteena Ruissalon puutarha

magnolia, tarhamagnolia
Vaaleanpunaisella kukkiva tarhamagnolia `Leonard Messel`aloittaa kukinnan varhain toukokuussa

Magnolia ja kirsikkapuut aloittavat kukintansa varkain toukokuussa, ennen lehtien puhkeamista. Parhaimpia retkikohteita kukinnan ihailuun ovat kasvitieteelliset puutarhat moninaisine pensaineen ja puineen. Kävin Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhassa nauttimassa kevään ensikukinnasta.

magnolia, tarhamagnolia
Lähes kämmenen kokoiset kukkaset ovat kuin lintuja pensaan oksilla
magnolia, tarhamagnolia
Suojaisalla paikalla viihtyvä tarhamagnolia kukkii valtaisin kukin

Magnolia – kevään varhainen kukkija

Magnoliat ovat ehkäpä kauneimpia kukkivia pensaita. Niiden suuret karvaiset nuput pullistuvat huhtikuussa ja kukinta alkaa varhain huhti-toukokuun taitteessa. Kestävin Suomessa menestyvä vaaleanpunaisin kukin kukkiva tarhamagnolia on Leonard Messel. Tähteä muistuttavat, jättimäiset kukat saattavat olla läpimitaltaan jopa 12 cm. Vienosti tuulessa keinuvat kukat levittävät ympärilleen tuoksua. Magnolian saa viihtymään eteläisimmässä Suomessa suojaisalla paikalla. Maan pitää olla humuspitoista, ravinteikasta ja liiallisen kuivia tai kalkkipitoisia kasvupaikkoja on syytä välttää, sillä niissä magnolia ei viihdy.

Kirsikan suloiset kukkapilvet

Toisenlaisen vaaleanpunaisen tai valkoisen kukkapilven muodostavat rusokirsikat ja kuriilinkirsikat. Niiden kukkapilvi on täyteläinen ja siro. Näiden kaunis kukkaloisto kestää vain reilu viikon ja sen jälkeen kukkaloistoa saa odottaa jälleen kokonaisen vuoden. Onneksi juuri kukinnan aikaan tänä vuonna saapui viileä ilmarintama ja saamme nauttia kukinnasta ehkä hieman kauemmin.

rusokirsikka
Rusokirsikan kukkapilvi houkuttelee pölyttäjiä puoleensa

Erilaisten varhain keväällä kukkivien puiden ja pensaiden yhdistelmästä muodostuu kaunis näkymä. Onnenpensaan huima keltaisuus saa siron rusokirsikan hehkumaan keltaisuuden rinnalla. Valkeana kukkiva kuriilienkirsikka luo raikkautta kevään kukkaloistoon. Rusokirsikka ja kuriilienkirsikka ovat eteläisessä Suomessa varsin kestäviä, mutta vaativat toisin kuin magnolia keveähkön ja kalkkipitoisen maan.

Onnenpensas ja rusokirsikka
Onnenpensas ja rusokirsikka muodostavat yhdessä jännittävän yhdistelmän
Rusokirsikka ja onnenpensas
Maisema värjääntyy pehmeisiin väripalleroihin
Ruissalon puutarha
Kumpareet ja polut luovat kasvitieteellisestä puutarhasta ilmeeltään vaihtelevan
kuriilienkirsikka
Valkeana kukkiva kuriilienkirsikka näyttää kauniilta sinistä taivasta vasten

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.