Potager ja kevään kutsu

Potager
Potagerin kevät on alkanut. Keskiakselia reunustavista kukkapenkeistä puskee tulppaanit esiin.

Pääsiäispyhien lämpö on hellinyt myös kasvikuntaa. Potagerin pystyakseli on siistitty talventörröttäjistä ja potager on pikkuhiljaa valmis ottamaan kevään ja villin kasvukauden vastaan. Tuleva vuosi tuo tullessaan melkoisesti muutoksia ja potager menee kesäksi pienoiseen remonttiin, joten nyt pitää täysin siemauksin nauttia näkymistä ja kevään tulosta.

potager
Koivut ovat aivan tuossa tuokiossa hiirenkorvalla.

Pystyakselin siivous

Potagerin keskeltä kulkee pystyakseli. Keittiön ikkunan ääreltä avautuu näkymä potagerin yli läheiseen jokilaaksoon. Kevätsiivous alkaa aina pystyakselilta, sillä se sijaitsee keskellä potageria ja muodostaa näkymälinjan tieltä talolle ja toisin päin. Reilu metrin levyistä käytävää reunustaa kukkapenkit, joissa keväisin kukkii krookukset, helmililjat ja tulppaanit. Nopeakasvuiset päivänliljat puskevat keväisin myös vaaleanvihreää lehtikasvustoa. Pystyakselilla on kaksi rondellia. Toisen rondellin keskellä on naisfiguuri ja alimmaista rondellia kiertää erilaisten tulppaanien ja sipulikukkien joukko. Kukkapenkkialueet siivotaan ensin talventörröttäjistä ja tämän jälkeen käytävät harataan rikkaruohoharalla ilmaviksi. Lopuksi käytävien viimeistely tehdään rautaharavalla.

potager
Pystyakseli tieltä talolle katsottuna.
potager
Pystyakseli talolta tielle päin katsottuna.

Kevään merkkejä potagerissa

Potager kätkee sisäänsä hyötykasvien ja kukkien lisäksi hedelmä- ja koristepuita. Yksi kevään ihanuuksista on pallon muotoon leikattu varrellinen japaninlehtikuusi. Tiivis latvusto muodostaa varhain keväisin pienet vihreät lehtinuput maitosuklaan värisen oksiston sekaan. Siinä missä japaninlehtikuusi on nupuillaan on myös hedelmäpuiden silmut pullistuneet melkoisesti viime päivien aikana.

japaninlehtikuusi
Japaninlehtikuusen lehdet puhkeavat lähiaikoina

Syksyn siivoustalkoiden yhteydessä leikkasin pallolaukan kuihtuneet siemenkotapallot kukkapenkkiin. Nyt jokaisen siemenkodan kohdalla on melkoinen tupas pikkulaukkoja. Tämä tietää lähipäivinä melkoisia koulintapuuhia. Pikkutaimet pitää saada varttumaan erikseen ja muutaman vuoden päästä potagerissa on satoja laukkoja.

pallolaukka
Viime syksynä maahan jätetyt pallolaukat ovat tehneet valtaisasti siementaimia.
pallolaukka
Vanhat laukat puskevat maasta jo komeaa kasvustoa

Rakenteilla ryhtiä potageriin

Viime kesänä alkoi uusien rakenteiden suunnittelu potageriin. Tulevana kesänä on luvassa uusien obeliskien ja pylväiden tehtailu tehtyjen mallikappaleiden mukaisesti. Obeliskin ja kukkapylvään ohjeet löytyvät tänä keväänä ilmestyneistä Kotipuutarha -lehdistä. Rakenteet kuuluvat oleellisena osana potageriin ja aika ajoin niitä on syytä uusia ja uudistaa. Tämä vuosi on muutoinkin potagerin perusparannusvuosi ja kesän aikana myös pienet mukulakivikäytävät uusitaan punaisilla kivillä.

obeliski
Obeliskit vaihtuvat uusiin tänä keväänä. Tässä uusi malli, jonka ohjeen löydät Kotipuutarha -lehdestä 4.2019
obeliski
Myös pylväät ovat uudistuksen alla. Niiden ohjeet löytyvät myös Kotipuutarha -lehdestä
Avainsanat

2 Comments

  • Komeat laukanalut. Minulla ukkolaukat taantuvat, epäilen etten lannoita tarpeeksi tai paikka on liian kostea. Pallolaukka on mieletön siementäjä.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.