Krookus ja muut kevään kukkijat

sahrami eli krookus
Heleän violetti krookus kukkii lumikellojen kanssa

Krookus eli sahrami lukeutuu ehdottomiin kevään kukkijoihin. Valkoiset, violetit ja keltaiset kevään varhaiset kukkijat toimivat erinomaisesti lämpäreiksi nurmialueille, ryhmiksi puiden ja pensaiden alle sekä kauniiksi yksityiskohdiksi kivikkoisille kumpareille ja metsäpuutarhan istutuksiin.

krookus
Violetti ja valkoinen muodostavat yhdessä valovoimaisen ja raikkaan kokonaisuuden

Aurinkoa tervehtivät krookukset

Krookukset ovat tottuneet pakkasiin ja ankariin talviin. Kevään ensimmäiset auringonsäteet aktivoivat kasvun ja usein pienet krookuksen piipat tunkeutuvat ahnaasti kohti valoa lumipeitteenkin läpi. Sinnikäs kasvi ei hätkähdä yöpakkasista eikä takatalvesta. Ensimmäiset kukkanuput kehittyvät nopeasti. Krookukset ovat vähän kuin sääkelloja. Huono ja sateinen sää saa kukat pysyttelemään visusti kiinni kun taas auringonpaiste ja lämpö saa kukat avautumaan suuriksi ja kauniina ammottaviksi maljoiksi.

krookukset
Valkoisten krookusten emi ja heteet hehkuvat oranssin sävyissä

Krookukset muodostavat ajan mittaan siementaimia ja sivumukulan. Näin krookusmättäät laajenevat ja kasvavat pikkuhiljaa. Nopeammin kasvustoja saa laajenemaan istuttamalla syksyisin uusia mukuloita vanhojen viereen. Krookukset pitävät pienestä kevätkosteudesta sekä lannoittamisesta.

krookus
Raidalliset lehdet luovat mukavaa rytmiikkaa valkean kukkamättään alaosaan

Lumikello, talventähti ja sinililjat

Kevään aikaisten kukkijoiden kirjo on laaja. Kukin voi suunnitella ja toteuttaa omaan makuunsa ja tyyliinsä sopivan kevätpuutarhan ihanine sävyineen. Valkeat lumikellot luovat kepeää tunnelmaa. Lumikellojen kirjo on laaja ja keräilijöille löytyy omat ihanuutensa. Talventähdet luovat keltaista hehkua ja tuikkivat kuin pienet auringot muutoin paljaassa maassa. Sinijiljan perinteikkään sinisen lisäksi erilaiset vaaleanpunaiset ja valkoiset muunnokset lisäävät kevään väripalettiin omaan mausteensa.

sinililja
Sinililjan vaaleanpunainen muunnos nupuillaan
lumikello
Suloinen lumikello kukkii aikaisin keväällä
talventähti
Viihtyessään talventähdet muodostavat kauniin kukkamaton
Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.