Daalioiden esikasvatus

daalian esikasvatus
Daaliat ja kevään sipulikukat on hyvä esikasvattaa kukinnan nopeuttamiseksi

Huhtikuu on varsinaista esikasvatusaikaa. Daaliavalikoimat ovat taimistoilla parhaimmillaan ja hyväkuntoiset juurimukulat ennustavat hyvää kukkasatoa. Daalioiden esikasvatus on hyvä aloittaa reilu kuukautta ennen kuin taimet istutetaan ulos. Taimet ovat kylmänarkoja ja istutus ulos tapahtuu vasta yöhallojen väistyttyä.

Daalioiden esikasvatus
Daalian juurimukuloita

Esikasvatusta valoisassa ja viileässä

Huhti – toukokuu on hyvää aikaa daalioiden esikasvatukselle. Esikasvatusajan valinta riippuu daalioiden kasvupaikasta ja oman alueen kasvuvyöhykkeestä. Jos kasvupaikka on suojaisa ja lasitettu parveke voi esikasvatuksen hyvinkin aloittaa heti huhtikuun alussa, jos taas oma puutarha sijaitsee pohjoisessa niin esikasvatuksen aloitusta voi hyvinkin lykätä toukokuulle. Daalioiden juurimukulat ovat melko suuria ja esikasvatusta varten on hyvä hankkia riittävän suuria 2 – 3 litran ruukkuja, jotta juurimukulat asettuisivat kauniisti ruukkuun. Istutusmultana käytetään ravinteikasta ja tuoretta multaa. Juurakoiden edellisvuoden kuivunut kasvuvarren tynkä asetetaan ylöspäin ja mukulan päälle laitetaan 2-5 cm multaa. Huolellinen kastelu istutuksen jälkeen takaa  mukulan aktivoitumisen ja kasvuun lähdön. Esikasvatuspaikaksi pitää valita mahdollisimman valoisa ja viileä paikka. liiallinen lämpö tekee taimista honteloita, eivätkä hennot varret jaksa kannatella jättimäisiä kukkia.

daalioiden esikasvatus
`Cafe au Lait´tekee jättimäiset XXL koon kukkaset

Cafe au Lait, Wizard of Oz ja Orange Perception leikkokukkapuutarhaan

Daaliat ovat monipuolisia ja helppohoitoisia kesän kukkijoita. Niiden väri- muoto- ja korkeuskirjo on uskomattoman laaja. Matalat lajikkeet toimivat erinomaisesti ruukkuistutuksissa parvekkeilla ja patioilla kun taas korkeammat muodot toimivat puutarhassa hyvin tuettuina. Esikasvatukseen valitsin kolme korkeaa lajiketta. Cafe au Lait on ollut jo muutaman kesän erityisen kysytty puutarhaharrastajien keskuudessa eikä ihme. Tämän ihmeen ihanan lajikkeen kukkaset ovat pehmeän maitokahvin sävyidet ja kukkien läpimitta lähentelee jopa 20 cm. Lajike vaatii ehdottomasti kunnon tuennan sillä tuuli ja sateet kaatavat helposti varret. Vähän maltillisemman kokoiset kukat ovat Orange Perceptionilla. Kukat ovat noin 10 cm halkaisijaltaan. Oranssin sävyssä on pehmeyttä, lämpöä ja vivahde maitokahvia. Kolmantena lajikkeena on pompon kukkainen Wizard of Oz, vaaleanpunainen daalia, joka tekee 8 cm kukkaset. Daaliat ovat erityisen hyviä leikkokukkia ja nämä päätyvätkin leikkokukkapuutarhaan.

Daalioiden esikasvatus
Orange Perception kasvaa 100 cm korkeaksi

 

Avainsanat

2 Comments

  • Oi sulla on nyt tuo Oz-maan velho💚 Tilasin sen myös viime keväänä mutta se oli ainoa joka ei herännyt henkiin. Toivottavasti sulla lähtee eloon👍

    • Pahaenteiseltä näyttää mullakin. Kaikissa muissa reippaat viisi senttiset alut, mutta velholla vaan multa ammottaa tyhjyyttään. Melkoisen velhomainen daalia 😉

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.