Kevään merkkejä ilmassa

Kevään merkit
Ensimmäiset krookukset puskevat läpi harmaasta lehtimatosta

Tänne 1b vyöhykkeelle on saapunut kevät kohisten. Suurin osa pihaa on haravoitu ja ensimmäiset rikkaruohot kitketty. Pohjoisella rinteellä sijaitseva potager on ainut paikka, jossa on vielä jäljellä pieniä lumilaikkuja. Pienet kevään merkit puskevat esiin suojaisilla paikoilla ja eteläisillä rinteillä.

Kevään merkit
Metsäpuutarha on aurinkoisella etelärinteellä ja istutusaltaat ovat olleet jo jonkin aikaa paljaina lumesta.
Talven tähdet
Pienet talventähdet kukkivat metsäpuutarhassa

Kevään ensimmäiset kukkijat

Pikkuhiljaa olen ruvennut panostamaan aikaisiin kevään kukkijoihin. Viime syksynä istutetut talven tähdet osoittivat lumovoimansa heti kun lumet sulivat. Vaikken olekkaan suuren suuri keltaisen ystävä niin tähän aikaan keväästä nämä pienet talven tähdet näyttävät kyllä ihanilta. Ensi syksynä näiden pikku mukuloita pitää siis hankkia ehdottomasti lisää. Talven tähtien lomasta pilkottaa jo muutamia lumikellojakin. Englantilaisista ja ruotsalaisista metsäpuutarhoista tutut lumikellolehdot ovat hurmaavia ja vuosien oloon toivoisin tänne metsäpuutarhaan vastaavaa ilmettä.

Kevään merkkejä
Luonnonvalkoisten tulppaanien ja narsissien alut ovat jo reilu 10 cm mittaiset.

Potagerissa on kevään merkkejä

Potagerin vaaka-akseli on jo vapaana lumesta ja kevätmärkyys on jo osittain kuivunut. Siellä täällä pilkoittaa pieniä lumilämpäreitä. Lähipäivien aikana on luvassa käytäviä kehystävien istutusalueiden puhdistus talventörröttäjistä sekä istutusalueiden maanparannus kalkilla ja palaneella hevosenlannalla.

Potager
Potagerin vaaka-akselilla on talventörröttäjät paikoillaan

Vuosien saatossa hankitut keväiset helmililjat ovat päätyneet potageriin ja pikkuhiljaa sitkeä istuttaminen tuntuu tuottavan tulosta. SHelmililjat ovat levittäytyneet ja nyt niitä on lähes koko pystyakselin mitalta sekä akseleita halkovien rondellien kehillä. Potagerin tulppaani määrä on tuplaantunut joka vuosi ja viime syksynä istutetut jättilaukat ovat lähteneet aluilleen. Puutarhassa ja potagerissa onkin ehkä parhainta pitkä kasvukausi, jonka aikana kukintojen näytökset vaihtelevat ja luovat omanlaistaan tunnelmaa pitkin kasvukautta.

Kevään merkkejä
Siniset helmililjat puskevat kovaa kyytiä kohti aurinkoa.
Kevään merkkejä
Esikot kukkivat tuota pikaa keltaisena mattona pensaiden alla.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.