Pelargonin pistokkaat

Pelargonin pistokkaat
Kesäkukkien kasvatus on kevään parhaita puuhia

Pelargonin pistokkaat kuuluvat kevääseen. Vuosi vuodelta kauppojen pistokasvalikoimat ovat monipuolistuneet ja uusia lajikkeita on joka vuosi tarjolla. Pistokkaita voi ottaa myös omista ja tuttavien pelargoneista ja näin saa lisättyä lempilajikkeita tai keräiltyä omaa pelargonikokoelmaa.

Puutarhakauppojen valmispistokkaat

Suurimmissa puutarhakaupoissa on keväisin runsaat valikoimat pelargonin ja muiden kesäkukkien pistokkaita. Pienet valmispistokkaat ovat kookkaita taimia edullisempia ja niistä ehtii kesään mennessä kasvamaan täysikokoiset kasvit. Pelargonin lajikekirjo on melkoinen ja usein erikoisempia lajikkeita löytyy nimenomaan pistokkaina. Pistokkaita hankkiessa kannattaakin huolella tutustua tarjolla oleviin lajikkeisiin, googlettaa kännykällä nimiä ja perehtyä hieman pistokkaiden kasvutapaan. Hyväkuntoiset ja rotevat pistokkaat lähtevät parhaiten kasvuun kun ne istuttaa mahdollisimman pian isompiin ruukkuihin. Kasvualustaksi sopii lannoitettu kukkamulta, sillä pikkuiset taimet tarvitsevat tasaista kosteutta ja ravinteita kasvaakseen.

Pelargonin pistokkaat
Ruukutetut pikku pistokkaat lähtevät vauhdilla kasvuun.
Pelargonin pistokkaat
Juuripaakut kuivuvat helposti, joten tällaiset pistokkaat on syytä istuttaa pikimmiten.

Pienten taimien hoito

Varhaisessa vaiheessa pienten pistokkaiden juuret ovat herkkiä liialliselle märkyydelle. Istutusruukun multa saa pinnaltaan hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä. Liiallinen märkyys lisää kasvutautien mahdollisuutta ja tukahduttaa juurien toimintaa. Kun pistokkaat ovat kunnolla juurtuneet uuteen kasvualustaan voi aloittaa kevyen lannoituksen. Erilaiset kesäkukkaravinteet käyvät vallan mainiosti tähän tarkoitukseen. Pelargonin taimet hyötyvät nupustamisesta. Aivan ensimmäisinä viikkoina ilmestyvät pienet kukkanuppujen aiheet kannattaa leikata pois, jotta kasvilla olisi riittävästi voimia kasvattaa itsestään kesäksi hyvinvoipa ja roteva taimi. Kesän lähestyessä ja ilmojen lämmitessä pelargoneja karaistaan ulkoilmaan. Tällöin pelargonit viedään muutamiksi tunneiksi kerrallaan nauttimaan lämminneestä ulkoilmasta. Suoraa auringonvaloa on syytä välttää aluksi, ettei taimet kärventyisi kovassa auringonvalossa. Kun yöpakkasten vaara on ohi kesäkuun ensimmäisillä viikoilla voi pelargonit siirtää pysyvästi ulos kasvamaan.

Pelargonin pistokkaat
Prins Nikolai on juurtumassa vesiastiassa.

Juurruta omia pistokkaita

Yksi kätevä keino pelargonien lisäämiseen on pistokkaiden ottaminen omista tai tuttavien taimista. Maaliskuulla otettu pistokas laitetaan vesilasiin tai astiaan juurtumaan. Jo muutaman viikon kuluttua vedessä olevaan varsiosaan alkaa kehittyä vaaleita juuria. Kun juuret ovat selkeitä ja niihin on kasvanut hieman pituutta voi pistokkaat istuttaa ruukkuihin. Pistokaslisäyksellä saa rakkaat lajikkeet säilymään vuodesta toiseen elinvoimaisina ja niiden määrää saa kasvatettua.

Pelargonin pistokkaat
Talvehtimassa olleista pelargoneista voi ottaa keväällä pistokkaita.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.