Punajuuret | vinkkejä siementilauksiin ja kasvatukseen

Punajuuri
Juurikkaiden suku on valittu vuoden 2019 vihannekseksi.

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry valitsivat Vuoden 2019 vihannekseksi juurikkaiden suvun. Tähän sukuun kuuluvat perinteisen punajuuren lisäksi kelta-, raita- ja valkojuurikas. Punajuurista on moneksi. Ne sopivat varhaiseen sisällä tehtävään miniversokasvatukseen, lavakasvatukseen sekä säilöntään. Punajuuren tuoreet lehdet muistuttavat mangoldia ja usein niiden hyötykäyttö esimerkiksi salaateissa on jäänyt vähemmälle.

Punajuuret
Värikkäistä juurikkaista saa näyttävyyttä moneen ruokalajiin

Punajuuren lajikkeet

Punajuurikkaiden kirjo on melkoinen. Mukaan mahtuu niin punaisia pyöreitä, pitkulaisia kuin keltaisia, raidallisia ja valkoisia juurikkaita. Siemenpusseja selatessa voi maku- ja väriominaisuuksien lisäksi kiinnittää huomiota juurikkaan kasvukauden pituuteen ja juurten säilytysominaisuuksiin. Kokeilun arvoisia ovat seuraavat lajikkeet:

Raitajuurikkaat

Barbietola – punavalkoraitainen, makea, kasvuaika 60 vuorokautta
Chioggia – punavalkoraitainen, ei liian aikaista kylvöä

Keltajuurikkaat

Burpees Golden – keltajuurikas, mieto ja makea
Golden Detroit – keltajuurikas
Yellow Cylindrical – keltajuurikas, pitkullainen juuri
Boldor – keltajuurikas

Punajuurikkaat

Detroit – punajuurikas – sopii varhaiseen sekä myöhäiseen kylvöön
Boltardy – punajuurikas
Crosby´s Egyptian – punajuurikas – perinteinen punajuurikas
Egyptische Platronde – perinteinen punajuurikas, sopii säilöttäväksi, kasvuaika 50 vuorokautta
Cylindra – pitkäjuurinen punajuurikas, kasvuaika 55 vuorokautta

Punajuuri
Raitajuurten raidallisuus tulee näyttävästi esiin esimerkiksi salaateissa tai carpaccioissa

Punajuuren kylvöajan määrää sen käyttöaika

Punajuuren itämislämpötila-alue on melko laaja. Sen siemenet itävät nopeasti +15 – 20C lämpötilassa. Tämä mahdollistaa punajuurten aikaisen kylvön avomaalle jo huhtikuun lopulta alkaen. Kun punajuurisatoa haluaa aikaistaa entisestään on syytä kasvattaa punajuuria lavoissa. Etenkin lämpölava, jonka pohjalla on kerros kompostia tai lantaa lämmittämässä lavaa altapäin on erinomainen varhaiseen viljelyyn. Tällä menetelmällä saa satoa jo varhain, aivan kesän alussa.

Punajuurten kasvatus avomaalla on helppoa. Se viihtyy porkkanaa paremmin savipitoisessa maassa, kunhan maan PH on kohdillaan. Punajuuri on arka maan happamuudelle, joten maan PH:n pitäisi olla neutraali. Liiallinen maan happamuus poistetaan helpoiten kalkitsemalla tai levittämällä tuhkaa kasvupaikoille. Maan neutralisointi pitää kuitenkin tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen oletettua kylvöaikaa, koska tuhkan ja kalkin syövyttävä vaikutus ehtii heikentetyä ennen kylvöä.

Kasvuun lähtenyt ja taimivaiheessa harvennettu punajuuri on nopeakasvuinen, mikä mahdollistaa sen kasvattamisen aina Suomen pohjoisosia myöden. Etelä ja Keski-Suomessa voidaan avomaalle tehdä kaksi eriaikaista kylvöä ja näin on mahdollista saada kaksi satoa satokauden aikana. Huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa kylvetyt punajuuret tuottavat varhaiskesän sadon, jonka voi nauttia sitä mukaan kuin satoa nostaa. Varhain kylvetylle punajuurelle on tyypillistä myös runsas kukkavanojen kehittyminen, mikä heikentää ja vähentää sadon määrää. Kesäkuun alussa kylvetään talvisäilytykseen tähtäväät punajuuret. Näiden annetaan vuorostaan kasvaa melkein pakkasten tuloon saakka. Näiden punajuurten kuori muodostuu paksummaksi ja niiden talvisäilytysominaisuudet ovat erinomaiset.

punajuuret
Kesäkuun alussa kylvettyjen juurikkaiden talvenkesto on parempi kuin toukokuussa kylvettyjen

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.