Ihanat versot ja minivihreät

Punajuuren versot ja minivihreät
Punajuuren versot ovat ylellistä herkkua talvisin.

Kevättalvi on mitä parhainta aikaa ottaa varaslähtö kevääseen ja pistää omat minivihreät kasvamaan. Nopeat ja helpot ihanuudet kasvavat hetkessä ilman erillisiä lisävaloja. Pienet versot saavat mielen kevättuulelle ja maistuvat raikkailta aamuisin leivän lisukkeena tai koristavat ihanasti päivän keittolounasta.

versot ja minivihreät
Minivihreiksi käyvät monet niin siemenet aina punajuurista maustekaapin sinappeihin.

Mitä versoja kasvamaan?

Puutarhakaupoissa on runsas valikoima mitä erilaisempia vihanneksia ja vihreitä, joista voi kasvattaa maistuvia minivihreitä. Kirpeät krassit ja sinapit kasvavat vauhdilla.  Suuri siemeniset punajuuret hyötyvät kunnollisesta liottamisesta ennen kylvöä. Kaalit tuottavat erityisen maukkaita versoja ja herneet suuria ja mehukkaita. Voit kokeilla lukuisia erilaisia minivihreitä ja löytää niiden joukosta omat suosikkisi.

versot ja minivihreät
Pintakylvös toimii erinomaisesti minivihreisiin.

Versojen kasvatus on helppoa

Versokasvatuksen voi aloittaa milloin vain. Tarvitset hyvää multaa, istutusruukkuja tai laakeita astioita ja kevätmieltä. Kylvöastiaan laitettu tuore multa kannattaa hieman tiivistää ennen kylvöjen tekemistä. Huolellinen kastelu ennen kylvöjen tekemistä on myös tarpeen. Versokasvatuksessa voit huoletta tehdä kylvökset pintakylvöinä. Näin kasvavat versot eivät nostaa multaa kasvaessaan vaan versot pysyvät puhtaina kasvun ajan. Itämisen nopeuttamiseksi kannattaa suuria siemeniä liottaa puoli vuorokautta ennen kylvöjä. Kuivassa huoneilmassa huolellinen päivittäinen kastelu on kasvuunlähdön edellytys, sillä pintakylvökset kuivuvat helposti. Muutamassa päivässä ensimmäiset kylvökset itävät ja reilun viikon kuluttua saat jo maistella ensimmäisiä versoja.

versot ja minivihreät
Kylvämällä vuorotelle erilaisia minivihreitä saa kauniin kokonaisuuden.

Krassit, sinappi ja punajuuri

Voileipäkrassin ja sinapin kasvunopeus on huima ja niitä  kannattaakin kylvää vaikka viikon välein. Näin saa kätevästi uutta satoa pitkin kevättä. Krassin sekä sinapin maku on hieman kirpeä, jopa hitusen polttava. Näiden kanssa saa nopeasti makua voileivän päälle, salaatteihin tai kauniin koristuksen keittojen pinnalle. Punajuuri on hitaampi kasvamaan, mutta odotus palkitaan ihanan punaisilla pikkuversoilla, joissa voi selvästikin maistaa punajuurelle ominaisperäisen maun. Punajuuren versoilla saa hetkessä myös pientä yleellisyyden tuntua annoksiin. Kauniit versot näyttävät viehättäviltä koristeina.

sinapin versot
Parin viikon kasvatuksen jälkeen sinappien sato on melkoinen.
voileipäkrassi
Voileipäkrassi on nopeakasvuinen ja hyvän makuinen
punajuuren versot
Punajuuren versot maistuvat aivan punajuurelta.

Uuteen aamuun saa virkistävän aloituksen puuhaamalla pienten versojen parissa. Päivän kastelusta huolehtiminen ja sen jälkeen versojen keruu aamuleivälle piristävät mieltä ja makuhermoja. Minivihreät saavat arkisen leivän näyttämään melkein taideteokselta. Halutessasi voi lukea lisää minivihreistä ja niiden kasvatuksesta Kotipuutarhan Versojen kasvatus artikkelista.

versot ja minivihreät
Miniruisleipiä dijon sinapilla maustetun kermaviilin, minivihreiden ja vihreän teen kera .

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.