Aavikkokaktus | opuntia

opuntia
Kodin valoisin ikkuna sopii mainiosti opuntioille

Opuntiat ovat helppohoitoisia ja upean näköisiä kaktuksia.  Luonnossa opuntiat kasvavat jopa yli kymmenen metrisiksi, mutta huonekasveina niiden korkeus on yleensä alle puoli metriä. Niitä saatetaan käyttää aitakasveina reippaan kokonsa ja peittävyyden ansiosta. Opuntioihin kuuluvilla viikunakaktuksilla on vuorostaan hyötykasvin arvoa ja niiden sokeripitoisia hedelmiä voi syödä.

opuntia
Eteläikkunan valo ja viileä ikkunan vierus opuntioille omiaan talvisin.

Opuntioiden kasvattaminen

Opuntia on nopeakasvuinen ja helppohoitoinen trendikaktus. Sen litteät versot varastoivat itseensä vettä ja pullistuvat aina kastelukertojen jälkeen. Opuntiat viihtyvät hiekkaperäisessä multamaassa ja riittävän suuressa ruukussa. Usein kaktukset istutetaan liian mataliin ja pieniin ruukkuihin. Hengittävä punasaviruukku haihduttaa vettä ja ruukun koko saa olla kaksikin kertaa kaktuksen levyinen. Mullan pintaa ei kannata täyttää koristekivillä tai soralla, koska se vaikeuttaa kasteluntarpeen määrittelyä. Opuntioiden laattamaiset versot ilmaisevat hyvin kastelun tarvetta litistymällä. Sopivan pullea verso on varastoinut itseensä vettä ja pärjää pitkiäkin aikoja omillaan. Eteläikkuna ja riittävä valo takaavat versojen leveyskasvun. Liian vähäisessä valossa uudesta kasvusta tulee laiha ja pitkä. Opuntiat ovat melko nopeakasvuisia ja 3-5cm versoja voi käyttää pistokaslisäykseen.

opuntia
Riittävä valo saa versoihin leveyssuuntaista kasvua
opuntia
Yli 3 cm versoista voi halutessaan ottaa pistokkaita

Opuntia ja talvilepo

Kuten useimmat kaktukset niin opuntiatkin hyötyvät talvilevosta. Talvilepokausi alkaa syksyllä ja jatkuu maaliskuulle saakka. Talvilevon aikana kastelua vähennetään kesäkauteen nähden. Lepokauden aikana lämpötila saa olla huomattavankin viileä. Osa opuntioista selviää jopa Suomen talvesta ulos istutettuina. Sisällä oiva talvilevon lämpötila on 10 – 18 astetta. Itse pidän opuntiat viileyttä hohkaavan ikkunan ja ikkunaverhon välissä. Verhon suojiin syntyy viileämpi mikroilmasto talveksi ja valkea verho heijastaa vähäisen valomäärän opuntioiden toiselle puolen. Ikkunan ja verhon välinen lämpötila pysyy talvisin lähempänä 15 astetta. Tämän lisäksi aavikon olosuhteisiin tottunut kaktus hyötyy  päivä ja yölämpötilan vaihtelusta, mikä on riittävä verhon ja ikkunan välissä kun päivisin aurinko vähän lämmittää ja öisin lämpö tippuu alemmas.

opuntia
Aurinko piirtää kauniita varjoja
Avainsanat
,

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.