5 helppohoitoista huonekasvia

5 helppohoitoista huonekasvia
Helppohoitoiset huonekasvit tuovat kotiin kaivattua runsautta talvisinkin.

Parhaimmillaan huonekasvit tuovat kotiin vihreyttä ja eloa talvisinkin. Valitsin esittelyyn 5 helppohoitoista huonekasvia, jotka menestyvät talvellakin vaatimattomassa valossa ja vähäisellä hoidolla. Pullojukka, rönsylilja, kirjovehka, pylvästyräkki ja nukkatyräkki muodostavat omat suosikkini ja viisikon, jotka selviävät talvesta toiseen moitteettomina taas uuteen kevääseen.

1. Kirjo- ja laikkuvehkat

Erilaiset kirjo- ja laikkuvehkat ovat tuttu näky monessa toimistossa ja julkisessa tilassa. Tämä jo osaltaan kertoo näiden kasvien helppohoitoisuudesta. Suuret kirjavat lehdet kasvavat vauhdilla melkein tilassa kuin tilassa. Viileä huoneilma intouttaa vehkan kukkimaan vaatimattomilla kallamaisilla kukilla, jotka maastoutuvat melkoisesti lehtimassan sekaan. Nämä vaatimattomat huonekasvit selviävät melko vähäisessä valossa ja kasteluiden välissä ruukussa oleva multa saa hieman kuivahtaa. Mitä valkoisempia läikkiä lehdissä sen lähempänä ikkunan hajavaloa kasvia voi pitää.

5 helppohoitoista huonekasvia
Erilaiset kirjo- ja laikkuvehkat viihtyvät julkisten tilojen lisäksi erinomaisesti myös kodeissa.

2.Pullojukka

Pullojukka on siinä missä vehkatkin aloittelevan viherpeukalon taattuja valintoja. Pullojukan ulkonäkö on trendikäs ja näyttävä. Se sopii upeasti kodin katseenvangitsijaksi tai yksittäiskasviksi. Pullojukan muhkea, puumainen runko varastoi vettä, mikä osaltaan vähentää kastelukertojen määrää etenkin talvella. Kastelukerralla kannattaa antaa runsaammin vettä ja antaa sitten mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä.  Talvisin pullojukan lehtien kärjet saattavat vähän rusehtua. Mutta rusehtuneet lehtien kärjet voi halutessaan leikata pois ja kasvi näyttää taasen virkeältä ja hyvinvoivalta.

5 helppohoitoista huonekasvia

Pullukkavartinen pullojukka varastoi vettä puumaiseen varteensa.

3. Rönsylilja

Nostalgiaa ja kasarihenkeä huokuva rönsylilja on pitänyt suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Sen pienet alut ovat tuttu näky kirppareilla. Rönsylilja kasvattaa nimensä mukaisesti runsain määrin pitkissä vanoissa roikkuvia rönsyjä, joista kasvia on erityisen helppo lisätä. Rönsyliljan multa kannattaa vaihtaa aina keväisin ja mullanvaihdon yhteydessä liian suureksi kasvanut kasvi kannattaa myös jakaa useampaan osaan. Uusi multa ja jakaminen virkistää kasvin uuteen kukoistukseen. Rönsyliljan yhtenä erityisenä piirteenä on myös huoneilmaa puhdistava vaikutus. Tämä hajavaloa rakastava viherkasvi pitää säännöllisestä kastelusta. Rönsyliljasta voit lukea lisää seuraavasta artikkelista: Juoru ja rönsylilja villiintyivät

5 helppohoitoista huonekasvia
Nostalginen rönsylilja hurmaa vuosikymmenestä toiseen.

4. Pylvästyräkki

Länkkärikaktus eli pylvästyräkki on yksi helppohoitoisimpia kasveja mitä tiedän. Kauniin, ylöspäin nousevan kasvutavan lisäksi pylvästyräkki on vaatimaton kasvupaikan suhteen. Se viihtyy kodin jokaisella ikkunalla tai sitten vähän kauempana ikkunasta. Kasteluväli voi olla hyvinkin epäsäännöllinen. Pääasia on, ettei pylvästyräkkiä kastele liikaa etenkään talvisin. Honteloksi venähtäneet pylvästyräkit voi näppärästi latvoa ja näin lisätä kasvia. Latvomisesta ja pistokkaista voit lukea lisää näistä kahdesta artikkelista: Pylvästyräkin latvominen ja pistokkaat   ja Pylvästyräkin varttuneet pikkupistokkaat

5 helppohoitoista huonekasvia
Länkkärikaktus eli pylvästyräkki ei paljon hoitoa vaadi

5. Nukkatyräkki

Viimeisimpänä viiden helppohoitoisen huonekasvin listalla ja villi ja vallaton nukkatyräkki. Nukkatyräkki kuten kolme ensimmäistä viherkasviakin karttaa suoraa auringonpaistetta. Samettisenoloiset lehdet toimivat vesimittarina. Liiallinen kuivuus saa lehdet lurpahtamaan alaspäin ja kastelu nostaa ne uudelleen ryhtiinsä. Tämän tyräkin kastelu hoidetaan samoin kuin pullojukankin, eli kerralla kastellaan kunnolla ja kastelukertojen väliin mullan annetaan kuivahtaa. Viihtyessään nukkatyräkki kukkii ja muodostaa ympäriinsä sinkoilevia siemeniä, joista kasvia on erityisen helppo lisätä. Kasvin lisäämisestä voit lukea lisää artikkelista Nukkatyräkin lisääminen. 

5 helppohoitoista huonekasvia
Helppohoitoinen nukkatyräkki lisääntyy helposti

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.