Joulutähti ja suloiset asetelmat

joulutähti
Heinät luovat marraskuiseen asetelmaan runsauden ja pehmeyden tuntua

Marras- joulukuun taitteessa joulukukkavalikoimat alkavat olemaan hyvällä mallilla kukkakaupoissa. Vajaa kuukausi jouluun saa jouluajatukset jo heräilemään ja koti kaipaa lämmön ja valon lisäksi pientä joulufiiliksen virittelyä. Joulutähti ja pienempikukkainen syystähti ovat herättäneet uudenlaista kiinnostusta ja niitä onkin alettu käyttää hienostuneesti kransseissa ja jouluasetelmissa.

Syystähti
Sirot syystähden eli princettian kukkaset ovat kermaan ja vaaleanpunaiseen vivahtavat

Joulutähti ja syystähti marraskuisen asetelman pohjana

Kävin totuttuun tapaan kierroksen lähialueen kukkakaupoissa. Samalla kun etsin asetelmaan sopivia joulunaluskukkia hain myös uutta inspiraatiota, ideoita ja katsahdin valikoimia. Lähikukkakaupasta löysin ihastuttavan syystähden eli prinsettian. Prinsettian värisävyt ovat usein moninaisemmat kuin joulutähden. Värisävyt vaihtelevat valkeasta, erilaisiin pinkin sävyihin, limeen vivahtaviin vihertäviin ja lämpimiin oransseihin. Prinsettian kukinnot tai oikeammin värilliset lehdet, joiden keskellä on kukkamykerö sijaitsevat haaroittunessa rungossa, siten että koko kasvi näyttää runsaalta ja täyteläiseltä. Löysin kauniin valkealehtisen syystähden, jonka lehtijuonteissa oli hitusen pinkin sävyä.

Prinsettian seuralaiseksi löysin toisesta kukkakaupasta minikokoisia valkoisia joulutähtiä, yhden keskikokoisen pinkin joulutähden, valkoisia hyasintteja ja lopuksi vielä täyteläisen ja vihreän mähkän eli sanikkaisen.

joulutähti
Joulutähden uloimmat lehdet saavat punaiseen tai valkoiseen taittuvan värityksen. Itse kukka on värikkäiden lehtien keskelle jäävä mykerö.
joulutähdet
Joulutähdet sopivat erityisen hyvin runsaisiin asetelmiin, joita koristaa kaunis samettinauha.

Inspiraatiota etsimässä

Ennen varsinaisen asetelman tekemistä uppouduin inspiraation lähteille. Tutkin huolella Pinterestin käyttämällä mm. seuraavia hakusanoja poinsettia, prinsettia ja yhdistelemällä näihin erilaisia jouluun liittyviä sanoja. Tämän jälkeen tein samaiset haut Instagramin puolelle ja lopuksi tutkin kaikki säästössä olevat vanhat jouluun liittyvät lehdet. Lopulta löysin kolme kiehtovaa ideaa. Kaksi ideaa oli kransseista, joissa oli käytetty joulu- ja syystähtiä kauniisti ja kolmas oli oranssiin vivahtava asetelma, joka huokuin vahvasti pinnalla olevaa hyggehenkeä. Lähdin siis tämän viimeiden idean pohjalta tekemään omaa asetelmaani.

joulutähti
Inspiraatiota voi hakea Pinterestistä tai vanhoista lehdistä. Joulutähti sopii erinomaisesti erilaisiin kransseihin.
joulutähti
Useammalla eri punertavan sävyllä saa loihdittua kepeitä kransseja
syystähti
Syystähtien värikirjo on joulutähtiä runsaampi ja oransseista syystähdistä saa kauniin ja täyteläisen hyggehenkisen asetelman.

Asetelman rakentaminen ja viimeisteleminen

Asetelman tekeminen on hyvä aloittaa ruukun valinnalla. Omaan asetelmaani halusin runsautta ja siten valitsin laakean, noin 40 cm halkaisijaltaan olevan matalan betoniruukun. Ruukun pohjalle laiton hieman hiekkamultaseosta, jonka jälkeen ryhdyin sommittelemaan minijoulutähtiä, hyasintteja ja mähkiä keskenään kauniiksi kokonaisuudeksi. Tämän jälkeen täytin mullalla kasvien väliin jääneet rakoset ja peitin mulloksen pinnan sammaleilla.

Viimeisimpänä vaiheena onkin sitten viimeistely. Viimeistelyyn voi käyttää erilaisia oksia, käpyjä, heiniä tai kuivakukkia. Hain pihalta muutamia maahan tipahtaneita männynoksia, joita asettelin rennosti hyasinttien ja joulutähtien väleihin. Männynoksat toivat asetelmaan täyteläisyyttä ja runsautta. Lopuksi laitoin vielä muutaman kuivakukan sekä heinän luomaan rentoa hyggehenkeä sekä samettinauhan tekemään loppusilauksen asetelmalle.

joulutähti
Minikokoiset valkoiset joulutähdet sopivat kauniisti yhteen valkoisten hyasinttien ja täyteläisen mähkän kanssa
joulutähti
Runsautta asetelmaan tuo pienet männyn oksat sekä kuivakukat.

Joulukukkien hoito-ohjeita ja lisäinspiraatiota

Jokaisella joulukukalla on vähän omanlaisensa hoito-ohjeet. Lisää joulukukkien hoidosta voit lukea Kotipuutarhan artikkelista Joulukukkien hoito, johon pääset tästä linkistä.  Viime jouluksi tein jouluistutuksia hyasinteista ja jouluruusuista. Tähän Ihanat jouluistutukset ja luonnonkuusi artikkeliin pääset tästä linkistä.

joulutähti
Heinät luovat kokonaisuuteen runsauden ja pehmeyden tuntua
joulutähti
Vihreä samettinauha viimeistelee asetelman

1 Comment

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.