Verenpisaran talvettaminen

verenpisaran talvettaminen
Verenpisaroiden talvetus onnistuu parhaiten viileässä ja valoisassa huoneessa.

Kaikenlainen talvettaminen on nyt käsillä. Tänä kesänä kokosin kahdentoista verenpisaran kokoelman ja ne kasvoivat koko kesän ulkona. Siirsin verenpisarat ennen ensimmäisiä yöpakkasia kylmään eteiseen ja nyt on vuorossa talvetustilan valinta ja talvetusolosuhteiden säätö oikeanlaiseksi. Mutta miten aion verenpisarani talvettaa?

verenpisaran talvettaminen
Verenpisarat ovat vielä vihreitä kesän jäljiltä.

Verenpisaran talvettaminen viileässä ja valoisassa

Verenpisaroiden talvettamisesta löytyy kahdenlaista tietoa. Anu Rannan Vanhanajan huonekasvit kirjan mukaan sekä joidenkin facebookissa olevien asiantuntijaryhmien keskusteluissa suositellaan talvilämpötilaksi 2-5 astetta. Toisten netissä olevien lähteiden mukaan talvetus kannattaa taas tehdä 5-10 asteen lämpötilassa. Itse lähden kokeilemaan tuota 10C talvetusta, koska vanhan kansakoulun sisätilojen lämpötilan säätäminen ei ole ihan niin näppärää ja tarkkaa puuhaa. Talvetukseen olen järjestänyt yhden pienehkön eteistilan, jonka lämmitys on patterin varassa. Tilaan tulvii lisäksi runsaasti valoa kahdesta etelään ja itään avautuvasta ikkunasta. Yhtenä talvetusohjeena on nimittäin riittävä valo.

Verenpisaran talvettaminen
Paras talvetuslämpötila on 2-10C. Toistaiseksi lämpimät päivät

Verenpisaran hoito talvetuksen aikana

Verenpisarat kannattaa ennen talvetusta siistiä lakastuneista lehdistä, kukista ja siemenkodista. Toiset lähteet pitävät leikkaamista hyvänä ajatuksena, toiset taas ohjeistavat leikkaamaan verenpisarat vasta keväällä uuden kasvun käyntiin lähdettyä. Leikkasin verenpisaroitani jonkun verran ihan vain mahduuttaakseni ne tiiviimmin talvetushuoneeseen. Keväällä ajattelin muotoilla ne sitten huolella kun näen miten talvetus on onnistunut.

Itse talvetuksen aikaiseksi hoidoksi riittää kastelu. Kastelun kanssa pitää noudattaa varovaisuutta ja huolellisuutta. Liiallinen kastelu koituu nimittäin verenpisaran tuhoksi siinä missä liiallinen kuivuminenkin. Malttia ja säännöllisyyttä siis kaivataan.

Verenpisaran talvettaminen
Lehtien kariseminen kuuluu asiaan.

Hyviä vinkkejä kaivataan!

Olisi kiva kuulla miten Sinä olet onnistunut verenpisaroiden talvetuksessa? Kokeneiden konkareiden vinkit ovat nimittäin kultaakin kalliimpia =) Löysin facebookista kivan pelkästään verenpisaroihin erikoistuneen ryhmän, jossa monet pitkänlinjan asiantuntijat jakavat vinkkejään ja esittelevät komeita verenpisaroita, joita on talvetettu vuodesta toiseen onnistuneesti. Ryhmän nimi on Verenpisara, Fuchsia. Lisää voit lukea myös verenpisaroista Väärin ymmärretty verenpisara artikkelista tai Kotipuutarha-lehden Kasvata ihanat klassikot artikkelista.

verenpisaran talvettaminen
Samassa viileässä tilassa voi talvettaa myös muita viileän suosijoita.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.