Japaninruusukvitteni ja herkullinen ruusukvittenihillo

japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Ruusukvittenihillossa on paljon makua ja se sopii erinomaisesti syysiltojen herkutteluun.

Japaninruusukvitteni on erityisen kaunis pikkupensas. Keväisin pensaat täyttyvät lukuisilla oranssiin vihahtavilla kukilla. Omenankukkaa muistuttavat kukat peittävät pikkupensaan varret lähes kokonaan. Syksyisin pensas vaihtaa värinsä vuorostaan kirkkaan keltaiseen. Keltaiset, lähes nyrkin kokoiset hedelmät täyttävät pensaan oksat runsaslukuisina. Kirkkaan keltaisissa hedelmissä on keltainen hedelmäliha ja kirpeän voimakas maku.

japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo

Ensimmäisten yöpakkasten jälkeen korjataan sato talteen

Ruusukvittenin hedelmät kypsyvät varsin myöhään. Sadonkorjuu on syytä aloittaa vasta kun ensimmäiset yöpakkaset ovat pikkuisen puraisseet ja pehmentäneet osaltaan hedelmien kirpeyttä. Hedelmät ovat tiukasti kiinni pensaan piikikkäissä varsissa ja niitä saakin oikein kunnolla väännellä irti. Kivikovat hedelmät ovat pinnaltaan hitusen vahamaisia ja tuoksuvat hypisteltäessä voimakkaasti tuoreen omenan ja sitruunan sekoitukselta. Poimittujen hedelmien voi antaa keräämisen jälkeen vielä muutaman päivän kypsyä lämpimissä sisätiloissa.

japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Keltaiset hedelmät ovat tiukasti kiinni piikikkäissä oksissa.
japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Sisälle tuodut hedelmät levittävät ympärilleen sitruunan tuoksua.

Hillon valmistaminen ruusukvittenin hedelmistä

Hillon tai marmeladin valmistus kivikovista ruusukvittenin hedelmistä on melkoinen urheilusuoritus, johon on syytä varautua kunnollisella veitsellä ja leikkuulaudalla. Pestyt keltaiset pallerot halkaistaan ja ihastuttavan keltainen hedelmäliha paljastuu. Pelkkä halkaisu vaatii kovia otteita. Tämän jälkeen poistetaan siemenet ja siemenkota. Hedelmiä ei onneksi tarvitse kuoria, pelkkä siementen poisto ja pilkkominen riittävät. Tämän jälkeen palaset laitetaan kattilaan kiehumaan veden ja muutaman vaniljatangon kanssa. Koska kypsentäminen kestää vähintäänkin 15 minuuttia on syytä vettä laittaa keitoksen sekaan riittävästi. Itse laitoin pari litraa lohkoja ja 3dl vettä. Kun lohkot ovat soseutuneet, kannattaa sose puristaa siivilän läpi toiseen kattilaan. Näin kuoret sekä siemenkodan kovat reunat jäävät siivilään ja hillosta tulee ihanan samettista. Lopuksi samettinen sose kiehautetaan vielä sokerin tai hillosokerin kanssa. Ruusukvittenit sisältävät runsaasti pektiiniä ja pelkkä sokerikin riittää hilloon.

japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Pestyt ruusukvittenit tulee pilkkoa hilloa varten
japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Hedelmäliha on kauniin keltaista.
japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Siemenet tulee irroittaa huolella ennen hillon keittoa.
japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Siemenettömät kvitteninpalat voi keittää kuorineen päivineen.

Valmis hillo on erityisen kauniin väristä, vähän jopa kullan keltaista. Vaniljatangon pienet mustat siemenhippuset tuovat oman vivahteen niin ulkonäköön kuin makuunkin. Valmis ruusukvittenihillo on parhaimmillaan juustojen, hämärtyvien iltojen ja hyvien ystävien seurassa nautittuna. Kannattaa kokeilla siis =)

japaninruusukvitteni, ruusukvittenihillo
Valmis hillo on ihanan kirpeää ja keltaista.

7 Comments

  • Kiitos, juuri tätä aihetta pohdin tänään! Meillä on muutama hassu kvitteni, joista yritän puuhastella jotain:)

  • Jos kvitteneitä on vain muutama, kannattaa hilloon laittaa lisäksi omenoita. Näin saa enemmän herkullista hilloa, johon pienikin määrä kvitteneitä antaa oman arominsa.

    • Omena voisi ollakin hyvä kaveri kvittenille. Ehdottomasti kannattaa kokeilla

  • Olen todennut tämän konstin helpommaksi: Hedelmälihan voi myös vuolla paloina hillon tekoon. Jäljelle jää kivan muotoinen siemenkota joka on kuivattuna oiva koriste kransseihin yms.

  • Ruusukvitteni kannattaa leikata toisinpäin mitä kuvassa on ja poistaa siemenet teräväpäisellä kahvilusikalla. Homma hoituu aika näppärästi. Oisko kellään ohjetta ruusukvittenimehun tekoon viinihapolla?

  • Miksi siemenet pitää poistaa hankalasti? Eikö riitä ne siivilöityvät pois muiden kovien ainesten kanssa, kun soseeksi keitetyt hedelmät painetaan siivilän läpi?

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.