Pikkuisten kukkasipulien istuttaminen

Kukkasipulien istuttaminen
Pienet kukkasipulit on jaoteltu tarjottimille väreittäin. Keltaiset ovat erikseen ja vaaleanpunaisesta violettiin toisella alustalla.

Pikkuhiljaa ilmat viilenevät ja yöt kylmenevät ja on oivat ajat aloittaa kukkasipulien istuttaminen. Usein tulee viivyteltyä sipulikukkien istutusta turhan kauan ja pienet sipulit ehtivät kuivahtaa. Paras tapa saada komea kevään kukinta on istuttaa etenkin pienet sipulit heti kun ne on tuonut kaupasta kotiin. Näin sipulit ehtivät juurtua ennen talven tuloa ja ovat sitten keväällä täyttä tarmoa ilmojen lämmettyä.

Kukkasipulien istuttaminen
Keltakukkaiset sipulin pääsivät metsäpuutarhan uumeniin.

Keltakukkaiset jääkurjenmiekka sekä talventähti

Kun haluaa puutarhaan jotakin todella aikaista, jotakin mikä kukkii keskellä auringon lämmittämää lumipeitettä, kannattaa hankkia talventähtiä. Itse en ole suuren suuri keltaisten kukkien ystävä, mutta haluan puutarhaan jotain mikä kukkii uskomattoman aikaisin keväällä. Siispä päätin hankkin keltakukkaisia talventähtiä metsäpuutarhaan. Keltaista teemaa lisäsin aikaisilla, minikokoisilla jääkurjenmiekoilla, joiden kukinto on myös keltainen. Parasta puutarhassa taitaakin olla juurikin yllätyksellisyys ja se, että lähes ympärivuotisesti olisi jotakin kiinnostavaa seurattavaa.

Kukkasipulien istuttaminen
Aikaisin keväällä kukkivan keltakukkaisen talventähden siemen näyttää jänönpapanalta.

Talventähtien sipulit muistuttavat erehdyttävästi jänönpapanoita. Metsäpuutarhan magnolian alla kasvaa entuudestaan joukko lumikelloja. Tulevana keväänä saa tarkkailla kumpi näistä kevään aikaisimmista kukkijoista aloittaa ensimmäisenä kukintansa vai kukkiiko magnolian alusta keltavalkoisena. Huhtikuussa magnolian alunen täyttyy 15cm mittaisista kirkkaan keltaisista jääkurjenmiekoista.

kukkasipulien istuttaminen
Talventähdet ja keltakukkaiset kevätkurjenmiekat pääsevät metsäpuutarhan magnolian juurelle.

Vaaleanpunaista, valkoista, violettia ja sinertävää

Kasvihuoneen vieressä oleva alue on nimeltään Ruusukukkula. Siellä kukkii kesäisin kansakoulun aikainen juhannusruusu. Keväisin alueen valloittavat lukuisat ihanat sipulikukat. Tänä syksynä laajensin sipulikukkien kirjoa hankkimalla entisten jatkoksi siperiansahramia, kevätkurjenmiekkaa, lumikelloja, kirjopikarililjoja sekä vaaleanpunaisia helmililjoja. Pienten sipulikukkien istuttaminen on mielestäni yllätyksellisintä ja hauskinta kun kaikki pienet sipulit laittaa samaan pussukkaan ja sekoittaa. Näin sipulikukkaset kasvavat keväällä sattumanvaraisessa järjestyksessä ja alue näyttää luonnolliselta sekamelskalta. Sekamelskaa voi hallita hieman valitsemalla harkitut väriyhdistelmät samaan sekoitukseen.

sipulikukkien istuttaminen
Siperiansahrami, kevätkurjenmiekka, lumikello, kirjopikarililja ja vaaleanpunaiset helmililjat pääsevät ruusukukkulan multavaan maahan.

Sipulikukkien istuttamisesta voit lukea erityisen hyviä vinkkejä Kotipuutarha -lehden artikkelista Sipulikukkien istutus, johon pääset klikkaamalla oheista linkkiä.

kukkasipulien istuttaminen
Sekalaiset pikkusipulit sujahtavat maahan

 

4 Comments

  • Tyttäreni leikkasi tänäkesänä pikkuorvokit alas kolmekertaa ja vielä nytkin ne ovat kauniissa kukassa.

    • Orvokin leikkaaminen tuntuu radikaalilta ja lohduttomalta, mutta se palkitsee lopulta aivan hurjasti.

  • Minulla kukkii vielä yksi ruukullinen isoja keltaisia orvokkeja, kukkineet kukat vain poistettu pitkin kesää! Eivät edes ole kasvaneet hirveän pitkiksi, istutettu keväällä ennen vappua! Aletaan mieltää myös syyskukaksi 🙂

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.