Pienet yrttiniput ja yrttien kuivattaminen

Yrttien kuivattaminen
Ennen yöpakkasten tuloa kannattaa kerätä viimeiset puutarhan yrtit talteen.

Syksyn viimeiset yrtit kannattaa kerätä talteen ennen yöpakkasten tuloa. Nämä ajat ovat siis pikkuhiljaa käsillä. Yrttien kuivattaminen on helppo ja kätevä tapa säilöä arommikkaat maut talteen. Kun kuivattamisen aloittaa hyvissä ajoissa sen voi tehdä pienissä erissä ja näin työ tuntuu mukavalta ja kuivatustila riittää paremmin..

Yrttien leikkaaminen
Yrtit kannattaa leikata aurinkoisen päivän jälkeen. Näin kuivattaminen on nopeampaa.
Yrttien kerääminen
Vain tuoreet ja terveet oksat kannattaa kerätä talteen

Puhtaat ja terveet yrtit ovat parhaita kuivatettavaksi

Yrttien kerääminen kannattaa tehdä aurinkoisen päivän päätteeksi. Näin yrteistä on jo valmiiksi haihtunut kosteutta ja kuivattaminen tapahtuu nopeammin kuin esimerksi aamulla kerättyjen, yökosteuden kostuttamien yrttien. Tuoreet ja puhtaat oksat ovat parhaimpia kuivattamiseen. Pienten oksien leikkaamisessa kannattaa olla terävät sakset ja talteen kannattaa korjata vain parhaimmat oksat. Tuore timjami, mintut, rosmariini ja oregano sopivat vallan mainiosti kuivattamiseen.

yrttien kerääminen

Yrtit kannattaa kerätä siisteinä pieninä nippuina

yrtit
Tuoreet yrtit tuoksuvat ja näyttävät ihanille
Yrttien kerääminen
Yrttien keruun jälkeen yrtit viedään sisälle puhdistettaviksi.

Pienet yrttiniput

Kun yrtit on kerätty ja puhdistettu ne lajitellaan pieniin nippuihin. Muutama oksa riittää nippuun, sillä mitä nopeammin yrtit kuivuvat sen paremmin hienot aromit ja kaunis väri säilyvät. Niput voi sitoa kauniilla narulla ja halutessaan niihin voi lisätä vielä pienen nimilappusen. Kuivumassa roikkuvat kauniisti viimeistellyt niput ovat myös kaunista katseltavaa. Pikkuiset niput ripustetaan ilmavasti lämpimään ja valolta suojaisaan paikkaan.

Yrttien kuivattaminen
Kun yrtit on puhdisteltu huolella ne lajitellaan pieniin nippuihin
yrttien kuivattaminen
Yrttinipuista saa kauniita kun niihin kirjoittaa pienet nimilaput
Yrttien kuivattaminen
Nipun viimeistely käy kauniilla narulla ja rusetilla
Yrttinipput
Pienet yrttiniput näyttävät suloisilta.

Valmiit ja kuivatut yrttiniput ovat mukava vieminen lahjaksi. Joten näitä suloisia nippuja voi tehdä reilusti syksyn aikana ja yllättää ystävät kauniilla pikku nipuilla.

yrttien kuivattaminen
Yrtit kuivatetaan valolta suojattuna ilmavassa tilassa.

2 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.