Botania, kasvitieteellinen puutarha Joensuussa

puutarhakohde Botania
Pohjois-Karjalan maakuntakeskuksessa Joensuussa on kiinnostava puutarhakohde Botania.

Pohjois-Karjalan kiinnostavimpiin puutarhakohteisiin lukeutuu ehdottomasti Joensuussa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha Botania. Sen kokoelmat ovat perustettu 1957 ja puutarha on toiminut alkujaan Joensuun Yliopiston alaisuudessa. Sittemmin puutarhan vaiheet ovat olleet moninaiset ja vaiherikkaat. Nyt puutarha on uusissa käsissä ja siellä on tehty kesän aikana remonttia ja uudistuksia. Puutarhan erikoisuus on trooppinen perhospuutarha.

Botania, Joensuu
Joensuun kasvitieteellinen puutarha Botania on joka päivä avoinna yleisölle.
Botania kasvitieteellinen puutarha
Kasvitieteelliseen puutarhaan kuuluu neljä ilmastoaluetta käsittävä suuri kasvihuone sekä laajat ulkopuutarha-alueet

Trooppinen perhospuutarha

Botania on kasvitieteelliseksi puutarhaksi varsin nuori ja etelän suuriin kasvitieteellisiin verraten hieman pienempi. Mutta puutarha pitää kuitenkin sisällään jotain speciaalia. Siellä on nimittäin Suomen ainut trooppinen perhospuutarha. Perhosia varten on rakennettu optimaaliset olosuhteet. Kasvihuoneen kosteus on 70% ja lämpötila vaihtelee 26-30 asteen välillä. Kasvillisuus on valittu siten, että se toimii samalla perhosten ravintona. Uusia perhosten koteloita saapuu Englannista aina kahden viikon välein, sillä perhosten elinikä on vain muutamista päivistä kuukauteen. Osa perhosista lisääntyy kasvihuoneissa ja monen kasvin lehdellä voikin nähdä perhosten munia.

botania
Botanian erikoisuutena on trooppinen perhospuutarha
botania
Komeita perhosia voi nähdä siellä täällä pitkin kasvitieteellistä puutarhaa
Botania, trooppinen perhospuutarha
Joka toinen viikko tulee uusi lasti perhosten koteloita Englannista
botania, kasvitieteellinen puutarha
Tekniikka luo kontrastia puutarhaan ja huolehtii oikeiden sääolosuhteiden ylläpidosta
Botania
Trooppisen perhospuutarhan ilmankosteus on 70% ja lämpötila 26.30 astetta

Perhospuutarha onkin melkoinen elämys kävijälle. Kasvihuoneet suorastaa houkuttelevat tarkkailemaan ja seisahtumaan. Aika hujahtaa siivillä kun yrittää löytää mahdollisimman monta upeaa perhosta, toukkaa ja koteloa. Trooppisessa perhospuutarhassa voikin nähdä monta perhosbongaria järeine kameravarusteineen. Elävien perhosten lisäksi Botanian kahvion kupeessa on huone, jonka seinillä on satoja perhosia vitriineissä. Vitriinihuoneessa pääsee tarkastelemaan kauniiden perhosten yksityiskohtia lähietäisyydeltä.

Botania
Trooppisen perhospuutarhan kasvit kelpaavat perhosten ravinnoksi ja ruokailevia toukkia voi nähdä siellä sun täällä.
Botania
Toukat saattavat syödä kasvit lähes lehdettömiksi loppukesästä
Botania
Perhosia on esillä myös vitriineissä.
Botania
Myös komeat kuoriaiset ovat kauniisti esillä.

Viihtyisiä levähdyspaikkoja ja eri ilmastovyöhykkeitä

Botania houkuttelee kävijää ottamaan eväät ja läppärin mukaan. Jokaiseen ilmastovyöhykehuoneeseen on tehty viihtyisiä levähdyspaikkoja, istuinryhmiä ja seurustelunurkkauksia. Sama teema jatkuu puutarhan ulkotiloihinkin. Kasvit on nimetty huolella ja useissa kasveissa on myös lisäinformaatiota sisältävä opaste, mikä saa kävijän seisahtumaan milloin kukkivan Kamfertipuun tai viikunapuun ääreen. Ilmastovyöhykkeitä on yhteensä neljä.

Botania
Perhosten ja puutarhan ihailija voi hetkeksi istahtaa tuoliin ihailemaan näkemäänsä.
Kamferipuu
Kamferipuu on täynnä suloisia kukkia.
kamferipuu
Opasteet kertovat kattavasti kasveista. Tässä kamferipuusta kerova opaste.
Botania
Väliovin erotetut ilmastovyöhykkeet ohjaavaat vierailijaa siirtymään huoneesta toiseen.
aavikkohuone
Aavikkohuoneessa on melkoisesti pikkuisia kaktuksia.
aavikkohuone
Tunnelmat vaihtelevat huoneesta toiseen siirryttäessä.

 

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.