Pohjois-Karjalan kiinnostavimpiin puutarhakohteisiin lukeutuu ehdottomasti Joensuussa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha Botania. Sen kokoelmat ovat perustettu 1957 ja puutarha on toiminut alkujaan Joensuun Yliopiston alaisuudessa. Sittemmin puutarhan vaiheet ovat olleet moninaiset ja vaiherikkaat. Nyt puutarha on uusissa käsissä ja siellä on tehty kesän aikana remonttia ja uudistuksia. Puutarhan erikoisuus on trooppinen perhospuutarha.
Trooppinen perhospuutarha
Botania on kasvitieteelliseksi puutarhaksi varsin nuori ja etelän suuriin kasvitieteellisiin verraten hieman pienempi. Mutta puutarha pitää kuitenkin sisällään jotain speciaalia. Siellä on nimittäin Suomen ainut trooppinen perhospuutarha. Perhosia varten on rakennettu optimaaliset olosuhteet. Kasvihuoneen kosteus on 70% ja lämpötila vaihtelee 26-30 asteen välillä. Kasvillisuus on valittu siten, että se toimii samalla perhosten ravintona. Uusia perhosten koteloita saapuu Englannista aina kahden viikon välein, sillä perhosten elinikä on vain muutamista päivistä kuukauteen. Osa perhosista lisääntyy kasvihuoneissa ja monen kasvin lehdellä voikin nähdä perhosten munia.

Perhospuutarha onkin melkoinen elämys kävijälle. Kasvihuoneet suorastaa houkuttelevat tarkkailemaan ja seisahtumaan. Aika hujahtaa siivillä kun yrittää löytää mahdollisimman monta upeaa perhosta, toukkaa ja koteloa. Trooppisessa perhospuutarhassa voikin nähdä monta perhosbongaria järeine kameravarusteineen. Elävien perhosten lisäksi Botanian kahvion kupeessa on huone, jonka seinillä on satoja perhosia vitriineissä. Vitriinihuoneessa pääsee tarkastelemaan kauniiden perhosten yksityiskohtia lähietäisyydeltä.


Viihtyisiä levähdyspaikkoja ja eri ilmastovyöhykkeitä
Botania houkuttelee kävijää ottamaan eväät ja läppärin mukaan. Jokaiseen ilmastovyöhykehuoneeseen on tehty viihtyisiä levähdyspaikkoja, istuinryhmiä ja seurustelunurkkauksia. Sama teema jatkuu puutarhan ulkotiloihinkin. Kasvit on nimetty huolella ja useissa kasveissa on myös lisäinformaatiota sisältävä opaste, mikä saa kävijän seisahtumaan milloin kukkivan Kamfertipuun tai viikunapuun ääreen. Ilmastovyöhykkeitä on yhteensä neljä.

