Punahattu ja muut loppukesän kukkijat

punahatut
Punahatut seisovat ryhdikkäinä ja upeina loppukesän puutarhassa.

Loppukesän puutarhassa on jotain haikeutta. Tietää, että kohta kesä on ohi ja alkaa uusi pitkä odotus kevääseen ja uuteen kasvukauteen. Tämän haikeuden tunteen takia pitäisikin panostaa entistä enemmän syksyllä kukkiviin lajeihin, jotta puutarha syttyisi ikään kuin uuteen loistoonsa vielä syksylläkin. Yksi loppukesän kauneimmista ja loistokkaimmista kukkijoista on punahattu. Se ei pelkää sateita, ei tuulta, ei hellettä eikä kuivuutta. Oli säät millaiset tahansa, punahattu kukkii aina yhtä ylväänä ja ryhdikkäänä.

punahatut
Perhoset rakastavat punahattuja

Miten saat punahatut viihtymään?

Punahatut ovat kohtalaisen vaatimattomia perennoja. Ne tuskin kaipaavat hoitoa kasvukautenaan. Mutta punahatut ovat tarkkoja kasvualustansa suhteen. Meillä on potagerissa hiekkamultainen, vettäläpäisevä rinne, johon paistaa aurinko lähes koko päivän. Vuosi vuodelta punahattumeri on levittäytynyt ja komistunut. Jos sinulla on tiukka savimaa, niin tällöin maan huokoisuutta tarvitsee parantaa melkoisesti, jotta punahatut saisi viihtymään. Hiekkalaatikkohiekka on yllättävän hyvää maanparannusainetta, se lisää maan ilmavuutta ja huokoisuutta. Savimaan lisäksi punahatut eivät kestä talvimärkyyttä. Joten puutarhasta on syytä etsiä aurinkoinen paikka, joka on kohollaan tai rinteessä, jotta talvimärkyys ei veisi punahattuja mennessään. Kun punahatun saa viihtymään se leviää siementämällä melkoisesti vuosittain. Tällöin on hyvä leikata kukinnot alas ennen siementen kehittymistä. V

punahattu
punahattu

Ihanat yhdistelmät

Erilaiset punahatut toimivat kauniisti yhdessä. Perennapenkkiin saa kivoja yhdistelmiä lisäämällä joukkoon kerrottuja punahattuja Echinacea purpurea `Secret Romance`. Näissä pinkki suorastaan hehkuu ja anelee katseita suuntaansa. Kerrotuttuja punahattuja ei voi lisätä lainkaan siemenistä, joten niiden hankinnassa viisainta on turvautua ostotaimiin. Toinen ihana yhdistelmä syntyy herkistä violetin sävyisistä elokuunastereista ja ja punahatusista. Kumpainenkin kuuluu astereiden heimoon ja kukkamuoto on samantyyppinen , mutta elokuunasterin kukinnot huomattavasti pienemmät.

punahattu
Kerrottu punahattu on hitusen pinkimpi ja heleämpi kuin tavallinen punahattu
punahattu ja syysasteri
Elokuunasteri toimii kauniisti yhteen punahattujen kanssa

Punatähkä ja sinipiikkiputki

Punatähkä ja sinipiikkiputki jatkavat helppohoitoisten syyskesän kukkijoiden sarjaa. Molemmat viihtyvät kuivahkolla ja vettäläpäisevällä paikalla. Kalkitseminen ja lannoitus on syytä suorittaa vuosittain kukinnan kiihdyttämiseksi. Siinä missä punahattu on ryhdikäs ja jämäkkä, eikä taivu tuulissa eikä tuiskuissa nämä kaksi ovat samanlaisia. Nämä ovat myös perhosten suosiossa ja kultakuoriaisten. Perhoset, mehiläiset ja muut pörriäiset tuovat mukavan lisän puutarhaharastukseen ja kukkien loiston lisäksi voit nähdä ihania liihottajia. Mitkä ovat Sinun loppukesän lemppareita?

sinipiikkiputki
Sinipikkiputki on tunkeutunut päärynäpuun sekaan
Avainsanat

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.