Karviaishillo kardemummalla – njamskis!

Karviaiset, karviaishillo
Karsivaisia ja kardemummaa! Aivan pettämätön yhdistelmä.

Sadonkorjuusesonki on parhaimmillaan ja joka päivä puutarhasta löytää uusia herkkuja syötäväksi tai säilöttäväksi. Karviainen on näistä herkuista yksi monimutkaisimmista. Pensaasta poimittuna marjat ovat mitä makeimpia ja herkullisimpia, mutta mitä ihmettä karviaisista sitten tekisi? Meillä on karviaispensaita yhdeksän kappaletta ja sato on vuosittain myös sen mukainen. Hinnonmäen Keltaiset häviävät yleensä nopeasti joko herkuttelijoiden suihin tai sitten yön hämärinä tunteina lähitienoolla asustavan mäyrän pullukkaan mahaan. Keltaiset tekevät siis kauppansa, mutta kirpeämpiä punaisia jää aina yli. Tänä vuonna keräsin kolme kiloa Hinnonmäen Punaista ja valmistin siitä vaniljalla ja kardemummalla maustettua karviaishilloa ja tämä kardemummainen karviaishillo osottautuikin erityishyväksi herkuksi.

karviaiset
Karviaisten kannat on helpoin poistaa saksilla
karviaiset
Karviaishilloon tarvitaan 1kg perattuja karviaisia.

Karviaishillon valmistus

Karviaishillon valmistus on nopeaa ja helppoa. Suuret karviaisten marjat tulee nopeasti kerättyä ja karojen ja kantojen poisto saksien avulla menee joutuisasti. Hillon valmistus aloitetaankin karviaisten karojen ja kantojen poistamisella. Siistittyjä marjoja tarvitaan yksi kilo. Talousvaakaa apuna käyttäen saa kätevästi punnittua marjat. Tällä kertaa kokeilin netistä löytämääni niksiä ja pistin jokaiseen marjaan parsinneulalla reiän. Reiän ansiosta marjat pysyvät kokonaisina ja hillosta tulee kauniimpaa.  Pistellyt ja peratut karviaiset huuhdellaan ja laitetaan kattilaan kiehumaan yhdessä hillosokerin, mausteiden ja veden kanssa. Tämän jälkeen kovakuorisia karviaisia saakin keittää reilut 20 minuuttia, jotta kuoret varmasti pehmenevät ja hillo kirkastuu kattilassa. Kun hillo on keitetty pitää sen antaa jäähtyä kunnolla, jotta marjat laskeutuisivat kauniisti ja tasaisesti hilloon. Lopuksi jäähdytetty hillo laitetaan uunissa 100 asteessa steriloituihin lasitölkkeihin. Seuraavana päivänä jääkaappikylmä karviaishillo onkin sitten jo valmista nautittavaksi.

Karviaishillon ainekset:

1 kg puhdistettuja karviaisia

2-3 dl vettä

500g hillosokeria

1 vaniljatanko tai 1 tl valmista vaniljajauhetta

1 rkl kardemummaa

karviaiset
Karviaishillon voi maustaa mieleisekseen.

Kirpeä ja voimakkaan makuinen karviashillo paranee kun sille löytää herkullisen mausteyhdistelmän. Karviaishillon maustamiseen sopii erinomaisesti voimakkaat yrtit ja mausteet. Voit kokeilla hillon maustamista esimerkiksi kanelilla, tuoreella raastetulla inkiväärillä, tuoreilla mintun tai rosmariinin lehdillä tai chilillä. Tästä maustekaartista varmasti jokainen löytää mieleisensä. Hilloa voi valmistaa vaikkapa pienemmissä erissä ja tehdä talveksi maustettujen karviaishillojen lajitelman. Maustettu karviaishillolajitelma on oiva lahjakinkki vaikka jouluksi. Ei muuta kuin karviaisia hilloamaan!

vanilja ja kaneli
Vanilja rakastaa karviaisia samoin kaneli ja kardemumma.

Voit kokeilla hillon maustamista esimerkiksi kanelilla, tuoreella raastetulla inkiväärillä, tuoreilla mintun tai rosmariinin lehdillä tai chilillä

Karviaishillo
Steriloidut lasitölkit ovat parhaita karviaishillon säilömiseen.
Karviaishillo
Valmis hillo on helakanpunaista ja kardemumma muodostaa karviaisten kanssa täydellisen kombon

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.