Herukat makutestissä

herukat
Herukoiden värikirjo saa veden kielelle, etenkin talvella.

Herukkasato on tämän vuoden kuivuudesta huolimatta melkoinen ja onkin taas aika miettiä miten näitä puutarhan vitamiinipommeja käyttäisi ja säilöisi. Mutta sitä ennen on syytä istua hetkeksi alas ja maistella näitä ihanuuksia. Mikä menee suoraan mehuksi ja mikä taas vie kielen mennessään?

herukat
herukoiden terttujen koot ja muodot vaihtelevat

Musta- ja viherherukka

Mustaherukka Mortti ja viherherukka Vilma kasvavat kilvan puutarhassamme. Kumpainenkin tuottaa runsaasti satoa ja kohtalaisen suuria marjoja. Mustaherukka Mortti on hieman myöhemmin kypsyvää lajiketta ja sen suurissa marjoissa on melko paksu kuori. Mortin maku on täyteläinen, makea ja perinteinen mustaherukkainen. Kellertävän vihreät viherherukka Vilman marjat ovat kuoreltaan ohuemmat ja maku marjoissa on makeahko ja permeä. Vihreä Vilma syöntimarjana ehdottomasti mehukkaampi ja makeampi kuin musta Mortti.

mustaherukka
Mustaherukka Mortti tekee suurehkoja ja paksukuorisia marjoja
viherherukka
Viherherukka Vilman marjat ovat kauniin kellanvihreitä ja maultaan makeita.

Punaherukka ja sen muunnokset

Punaherukan kirpeys saa naaman vähän väännähtelemään. Seuraava kourallinen meneekin sitten jo paremmin. Lopulta punaherukan takaa löytyy mukava makeus ja kesän kirpeys ja raikkaus. Punaherukan muunnokset valkomarjainen ja vaaleanpuna marjainen herukka ovat kumpainenkin maultaan hieman punaista miedompia ja makeampia.

punaherukka
Punainen hollantilainen tekee runsaita ja pitkiä marjaterttuja
valkoherukka
Valkoinen hollantilainen muistuttaa punaista pitkissä tertuissaan
vaaleanpunainen herukka
Vaaleanpunainen Aili tekee lyhyempiä marjaterttuja

Herukkasatoa säilöön

Herukat voi jo poimiessa hieman lajitella. Itse tykkään poimia mustat ja vihreät samaan kulhoon, samoin valkoiset ja vaaleanpunaiset ja voimakkaimman makuiset punaiset erilliseen kulhoon. Mutta mihin sitten herukoita voi käyttää ja miten ne maistuvat parhaimmalta? Meillä perinteinen mehumaijalla höyrystetty mustaherukkamehu toimii talven flunssalääkkeenä. Mutta loput herukat sekoitan keskenään ja pakastan kirjavina seoksina. Näitä kokonaisena pakastettuja marjoja käytän sitten pitkin talvea joko smoothieen tai sellaisenaan turkinjugurtin kanssa. Marjat tuovat talvella mukavaa ja luonnollista makeutta kumpaankin. Tänä vuonna ajattelin kokeilla myös herukkaliköörin valmistusta. Sen ajattelin valmistaa siten, että ruukkuun tulee aina kerros kutakin väriä. Mihin sinä käytät herukoita ja mikä näistä on mielestäsi parhaan makuinen?

herukat
Herukat valmiina odottamassa jatkojalostusta

Lisää herukoista pääset lukemaan Kotipuutarhan Herukat ja karviaiset artikkelista tai Marjapensaiden hoito artikkelista

Avainsanat

3 Comments

  • Meillä on vain yksi pensas mustaherukoita ja niitä en kerää, syödään pensaasta se mitä syödään tuoreena ja loput jää linnuille. Punaiset, valkoiset ja vaaleanpunaiset herukat kerään talteen ja talvella teen niistä mehua muiden marjojen kanssa. Osa niistäkin syödään tuoreena, ‘Aili’ on niistä lemppari, meillä se ei ole vielä ihan kypsä.

    • Nuo viinimarjat ovat niin parhaita tuoreeltaan =) Ja nuo vaaleat muunnokset eritoten

  • Pakastettu mustaherukka suoraan pakkasesta joka aamu maustamattoman jogutin, myslin ja kahden mantelin ja saksanpähkinän kanssa on vakioaamiainem. Punaherukasta teen pikaisen ja helpon piirakan. Virheä viinimarja syödään tuoreeltaan, vain yksi pensas. Eri mustaherukoissa on eroa kypsymisessä, satoisuudessa ja maussa.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.