Hapankirsikat tuottavat valtaisaa satoa

hapankirsikat
Huh hellettä! Onneksi välillä voi ottaa viilennykseksi jäätelöä ja hapankirsikkahilloa.

Hurjasta helteestä huolimatta puutarha kutsuu joka aamu. Tällä hetkellä on meneillään melkoinen herkkusesonki. Helle tekee tehtävänsä ja hapankirsikat kypsyvät ennätysnopeaa vauhtia. Hapankirsikoiden ihanuus / vihanuus piilee siinä, että puiden kasvaessa ja ikääntyessä myös sadon määrä kasvaa vuosi vuodelta.

hapankirsikat
Kypsiä hapankirsikoita puunlatvukset pullollaan.

Hapankirsikoiden poimiminen

Sadonkorjuu on joskus kilpajuoksua säiden joskus taas muiden nälkäisten kanssa. Tällä kertaa molemmat tekevät oman lisänsä korjuupuuhiin. Kello saa olla aamuisin herättämässä kukonlaulun aikaan, jotta kymmenen vuotta vanhojen hapankirsikkapuiden valtaisaa satoa ehteisi riittävästi noukkia. Heti aamusta potagerin keskiympyrää kehystävien neljän puun luona on ruuhkaa. Hapankirsikat maistuvat erinomaisesti myös linnuille ja valtaisia puita on mahdoton suojata verkoin, joten nopeus on valttia.

Poimimispuuhiin on syytä varata mukaan useita ämpäreitä sekä korkeat ainakin 5m tikkaat. Kypsät marjat mehustuvat herkästi ja sen takia ämpärit on syytä poimia vain puolilleen marjoja, jottei niiden paino mehustaisi liikaa pohjalla olevia. Puoliksi täytetyt ämpärit kannataa toimittaa pikimmiten myös sisätilojen viileyteen liiallisen mehustumisen estämikseksi. Tikkaita taasen tarvitaan sadon korjuuseen yläilmoista. Poimiminen on kohtalaisen hidasta ja reippaalla poimimisella saa kahdessa tunnissa noin 10 litraa marjoja.

hapankirsikat
Kahdessa tunnissa saa poimittua yhden ämpärillisen kirsikoita.

Kirsikkapuiden ympärillä on melkoinen hyörinä. Työn touhun äänet kuuluu ympäriltä. Mehiläisiä on uskomattomattomasti kypsien marjojen kimpussa ja korvanjuuresta kuuluu melkoinen suihke kun linnut pyyhältävät latvojen korkeuksiin herkuttelemaan. Kiirettä siis pitää kaikilla.

Hapankirsikat
Kuulasmarjat eli amorellit ovat helakan punaisia

Monenlaisia herkkuja hapankirsikoista

Suuren hapankirsikkasadon kanssa saakin sitten jo miettiä mihin herkkuihin niitä käyttäisi. Meille on vuosien varrella syntynyt kolme pettämätöntä herkkua, joita sadosta pitää joka vuosi valmistaa. Hapankirsikat toimivat äärettömän hyvin hilloon. Hapan maku taittuu sokerin seurassa ja hillo on mitä parahinta herkkua vaikkapa jäätelön kanssa nautittuna. Hilloihin on lukuisia hyviä reseptejä. Välillä keitän kirsikat sokerin kanssa hilloksi ja välillä laitan kiehuvan hillon sekaan sideharsoon käärityn nyytin, mikä sisältää murskattuja kirsikan kiviä. Jälkimmäiseen muodostuu aivan taivaallinen upea maku. Tämän lisäksi joka vuosi osa kirsikkasadosta päätyy omatekoisen kirsikkaliköörin ainesosiksi ja kolmas herkku on ranskalainen pannukakku clafoutis tuoreista, vastapoimituista hapankirsikoista. Mitkä ovat Sinun hapankiskikkaherkkusi?

Takuuvarman ja herkullisen kirsikka clafoutiksen reseptin löydät toisesta blogistani tästä linkistä

11 Comments

 • Tykätään myöskin hillosta, mutta olen tehnyt maijalla mehua, joka on mielettömän hyvää. Loistavaa myös joulunaikaan glökin pohjaksi!

  • Hei tuo maijalla mehua oli hyvä vinkki. Mehustin eilen loput kirsikoista ja erityisen hyvää mehua niistä tulikin.

   • Tiedokdi. Kirsiksn kivet on myrkyllisiä. Se jännä maku on syanidia. Tämä ei ole vitsi.

    • Kiitos kovasti tiedosta. Otin ohjeen, jostain 1900-luvun alun, vanhasta keittokirjasta. Tietoisuus on tainnut muuttua. Pitääpä ottaa tiedosta vaari ja toimia toisin seuraavaksi.

 • Vau mikä sato. Meilläkin on ennätyssato mutta ei voi litroista puhua, syömämarjaa kyllä riittää. Ylimääräiset laitan pakastimeen ja keitän talvella muiden marjojen kanssa mehuksi.

  • Nuo hapankirsikat ovat vuosien saatossa vankistuneet ja joka vuosi tulee toinen toistaan hurjempi sato.

 • Rommikirsikat on meillä herkuista herkuin. Jäätelön kanssa maistuu ja perinteisesti teen jouluna rommikirsikkapavlovan. Slurps!
  -Tiitu

 • Tervehdys Tuusulasta! Muutamia kysymyksiä hapankirsikasta: Mikä on kyseinen kirsikkalajike ja miten poistat kivet kirsikoista? Entä miten toimit juuriversojen kanssa? Meillä kirsikka tekee juuriversoja pitkänkin matkan päässä emokasvista.

  • Moikka Kaija =) Kirsikoiden lajike on vuosien saatossa päässyt häviämään, joten tuohon kysymykseen en osaa vastata. Harmillista, sillä itseänikin kiinnostaisi. Kirsikoiden kivien poisto on helppoa ja vaivatonta kun käyttää apuna perunoidenkuorimisveitseä, sellaista, jossa on terävä kärki ja kourumainen teräosa. Tällä perunankuorimusveitsellä kun kaivaa kirsikan kantapuolelta kiven niin se tulee helposti ja nopeasti pois. Tällä systeemillä 10 litraakin menee kohtuullisessa ajassa. Juuriversojen kanssa yritän olla vikkelä. Aina kun näen niitä jossakin niin leikkaan joko sekatööreillä aivan tyvestä tai kuopaisen pistolapiolla. Suurimman osan kyllä otan sekatööreillä.

 • Glafoutis ohje kirsikalla on hyvänoloinen ja saa runsasta kirsikkasatoa käyttöön eritavalla näin. Minä olen kokenut kirsikanpoiminnan todella mukavana puuhana ja olen korkealla traktorin katolla tai tikkailla ollut. kirsikkapuun lehvästö on niin kaunis ja harmaa kauniin värinen saammaloitunut oksisto toisin paikoin tekee ihanan värimaailman ja tuntuu käsiin miellyttävälle. Maisemat ja vilvoittava tuuli ja tuntuu kuin olisi melkein lintu. Kiitos ohjeesta!

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.