Potager ja vallaton jättipoimulehti

jättipoimulehti
Jättipoimulehti siistiytyy kummasti kun sen kuituneet kukinnot on leikattu pois

Jos minulta kysyttäisiin mikä on ehdoton englantilaisten puutarhojen perenna? Vastaisin varmasti aivan ensimmäisenä jättipoimulehti. Sitä käytetään niin käytävien reunuskasvina kuin istutusten tukikasvina. Se luo pohjan monen puutarhan perennavalikoimalle. Monikäyttöisenä ja viehättävänä kasvina se kuuluu myös meidän potagerin perusperennoihin. Käytäviä reunustavien kukkapenkkien keskuskasvina on suuret jättipoimulehtimättäät. Ne luovat potagerin ilmeeseen yhtenäisyyden tuntua. Myös suuret jättipoimulehtimättäät vihertävät ensimmäisten joukossa keväisin ja lakastuvat viimeisimpinä talven lähestyessä. Niiden kellanvihertävä kukinto luo rauhallisen ja kauniin taustan tulppaaneille ja erilaisille violettiin vivahtaville kukille. Mutta miten hillittömästi leviävän jättipoimulehden kanssa sitten pärjää?

jättipoimulehti
Jättipoimulehden kukinnot matkalla kompostiin

Miten jättipoimulehti pidetään kurissa?

Vuosien kokemus on osoittanut sen, että useimmat siementävällä levittäytyvät perennat pitää pitää kurissa leikkaamalla kuitumassa olevat kukinnot riittävän ajoissa alas. Tähän kaartiin jukeutuu myös potagerimme käytäviä reunustavat jättipoimulehdet. Tukevat kangassakset ovat ovat ehkäpä paras väline alasleikkaamiseen. Kukkavanat on helppo tunnistaa mätästä tonkiessa, sillä jokaisessa kukkavanassa on vanan alapäässä rusehtava tuppiosa. Näin leikkaaminen käy nopeasti kun ei tarvitse erikseen tarkastaa leikkaako pensaan lehtiä vai kukkavanoja.

jättipoimulehti
Järeät kangassakset toimivat parhaiten kukintojen alasleikkaamiseen

Potagerin keskiakseli

 

potager
Näkymä potagerin pystyakselille

Keskikesän tunnelmia potagerista

Potagerissa on meneillään keskikesän villin ryöpsähtelevä vaihe. Pitkävartiset ja tuulessa huojuvat perennat ovat kukassa luoden vähän villintynyttä tunnelmaa. Puutarhassa on ehkä parasta juurikin nuo tunnelmat, jotka vaihtuvat kasvukauden aikana useaan otteeseen. Tätä vaihetta seuraa pikkuhiljaa siistiytyminen ja pelkistyminen. Kun pitkähuiskeat sormustinkukat ja kullerot alkavat kuihtumaan niin vuorossa on sama toimenpide kuin jättipoimulehdillekin, eli kukkavanojen alasleikkaaminen ennen siementen kehittymistä.

Käytävän oikeanpuoleisella reunalla näkyy selkeämmin, miltä siistityt jättärimättäät näyttävät. Ne rakautuvat kauniimmin käytävän reunaan kuin ylipitkiksi kasvaneet ja käytävällä nuokkuvat, kuihtuvat kukinnot. Nyt potager on taas turvassa liiallisesti levittäytyvältä jättipoimulehdeltä ja voi hetkeksi huokaista ja vain nauttia puutarhan näkymistä.

jättipoimulehti
Jättipoimulehti on kaunis reunuskasvi

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.