Onnistunut pensasaidan leikkaaminen vaatii tarkkuutta

orapihlaja-aita
Hyvin hoidettu aita rajaa kauniisti puutarhan tiloja toisistaan.

Juhannuksen jälkeen on oiva aika hoitaa pensasaidat kuntoon. Kevään uusi kasvusto on vielä suhteellisen rentoa ja leikkaaminen sujuu helposti. Meillä on puutarhassa tilajakajana ja alueiden rajaajana niin kiiltotuhkapensasaitaa kuin orapihlaja-aitaakin. Näistä kiiltotuhkapensasaita on saavuttanut jo jokunen vuosi sitten halutun korkeutensa, mutta orapihlaja-aidan korkeus on vielä puolitiessään.

pensasleikkuri
Pensasleikkurilla pensas-aidan leikkaaminen käy joutuisasti

Hyvä pensasleikkuri ja terävät pensassakset takaavat kauniin lopputuloksen

Pensasaidan leikkaaminen vaatii ihan oman aikansa ja välineensä. Reilu 100 metriä pensasaitaa on hyvä leikata yhtenä päivänä. Määrä on sellainen, että kunnollinen pensasleikkuri helpottaa kummasti pensasaidan leikkaamista ja hoitamista. Polttomoottorikäyttöinen pensasleikkuri jaksaa leikata yhtäkyytiä koko pensasaita määrän, jos vain leikkaajan kunto kestää 😉 Ensimmäisenä leikataan pensasaidan päälinen siistiksi ja sen jälkeen sivut. Pensasaidan leikkausta helpottaa kummasti jos virittelee ohjurilangan, jonka avulla saa varmistettua, että lopputulos on halutun korkuinen ja suora. Kun aita on ensin leikattu pensasleikkurilla haluttuun muotoonsa seuraa pensasaidan muodon viimeistely terävillä pensassaksilla. Pensassaksilla saa kauniisti leikattua kaikki töröttämään jääneet oksat sekä pensasaidan alaosan alimmat oksat, joita leikkurilla on melkoisen vaikea leikata.

kiiltotuhkapensas aita
Kiiltotuhkapensas on tiheäkasvuinen ja nuoret oksat ovat pehmeitä leikattavia
pensasaidan leikkaaminen
Pensasaidan reunaa voi hieman pyöristää

Pensasaidan muoto ja tuuheus

Pensasaidan leikkaamisessa tärkeimpiä asioita on säännöllisyys heti aidan istuttamisesta alkaen. Kaunis pensasaita on tuuhea tyvestä latvaan saakka. Kauneimman lopputuloksen saa aikaiseksi kun pensasaita levenee hieman tyveä kohden. Pensasaidan päälisen voi jättää joko suoraksi tai sitten sen voi leikata vähän harjakattoa muistuttavaksi harjanteeksi. Meillä kiiltotuhkapensasaita on päältään tasainen. Tämä johtuu osoittain siitä, että aitaa pidetään kohtalaisen matalana. Sen sijaan orapihlaja-aidasta, mikä ympäröi potageria, halutaan reippaasti yli puolitoistametrinen ja silloin pitääkin harkita tuota vähän harjamaista lakea aitaan.

pensasaidan leikkaaminen
Tasaisesti ajettu pensasaidan päälinen näyttää kauniilta
Leikatut pensasaidat
Etualalla vielä leikkaamaton orapihlaja-aita ja taustalle leikattu kiiltotuhkapensasaita sekä leikatut hernepensaspuut.
Orapihlaja-aidan leikkaaminen
Orapihlaja-aidan leikkuujäte on syytä kerätä huolella pois
orapihlaja-aidan leikkaaminen
Pitkän aidan leikkaaminen vaatii tarkkuutta

Pensasaita kauniina tilanjakajana

Pensasaidoilla on moninaisia tarkoituksia puutarhoissa. Meillä pensasaidat toimivat pääasissa kahdessa eri tarkoituksessa. Ensinnäkin orapihlaja-aita kehystää potageria kahdelta suunnalta ja korostaa potageria omana intiiminä tilanaan. Seinämämäinen aita myös päättää potagerin ja erottaa sen toisella puolen olevasta pellosta. Puutarhan tilat ovat aina jotenkin kiehtoneet ja aita on erinomainen jakamaan puutarhan myös osiin ja eri tunnelmiin. Kiiltotuhkapensasaita toimii taas kahden erillisen puutarhaosan potagerin ja yläpihan jakajana. Potageria reunustavien pensasaitojen tarkoituksena on myös ajanoloon luoda potageriin oma pienoisilmasto ja lisätä potagerin suojaisuutta tuulilta. Tähän on vielä toki aikaa sillä orapihlaja-aita on tällä hetkellä noin metrin korkuinen.

Viimeistelty pensasaita
Orapihlaja-aidan leikkaaminen pitää viimeistellä lopuksi pensassaksilla
Pensasaidan leikkaaminen
Pensasaidan takana kulkeva huoltokäytävä helpottaa pensasaidan hoitoa ja leikkuuta
Pensasaidan hoito
Kuorikate pitää pensasaidan alustan puhtaana ja lisää hoitomukavuutta.

1 Comment

  • Tarvitsetko apua orapihlaja-aidan leikkauksen hankintaan tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? http://www.kodinplaza.fi avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.