Orvokit uuteen loistoon!

orvokit
Sarviorvokit ovat viihtyneet puolivarjoisella paikalla hernepensaiden katveessa.

Tämän kesän suosikki on ehdottomasti orvokit! Huokoiset saviruukut, kunnollinen ja ravinteikas multa sekä puolivarjoisa kasvupaikka ovat taanneet orvokkien viihtymisen. Mutta ennen kaikkea salaisuus piilee säännöllisessä kuihtuneiden kukkien ja ounastavien siemenkotien nyppimisessä. Ahkera nyppiminen kiihdyttää orvokkien kukintaa ja saa ne kauniisti haaroittumaan ja tuuhenemaan.

orvokit
Sarviorvokkien välissä on komea kasa kuihtuneita kukkia

Mitä tehdä kourallisella nypittyjä kukkia ja siemenkotia?

Tämän päivän saldo oli pari kourallista lakastuneita orvokin kukkia. Niin kauniita ovat nekin kekona orvokkipöydän reunalla. Osa nypityistä oli myös orvokin siemenkotia. Niiden voi antaa rauhassa kuivahtaa pöydän reunalla ja siemenkotien auetessa niistä voi siemenet ravistella sitten haluamaansa paikkaan, sillä sarviorvokit ovat monivuotisia puutarhan pikkukukkijoita.

sarviorvokkien hoito
Kuihtuneet kukat ja siemenkodat tulee nyppiä huolella pois
orvokin siemenkota
Yksi yksinäinen siemenkota on jäänyt törröttämään

Pikkuisia, vihertäviä siemenkotia on väliin vähän haasteellista löytää sarviorvokkipehkon seasta. Tämä pienoinen siemenkota paljastui vasta kuvausvaiheessa. Tällä kertaa annan orvokkien kukkia vielä viikon kaksi ja sitten lähdenkin testaamaan melko äärimmäistä keinoa niiden tuuheuttamiseen. Olen nimittäin lukenut, että orvokkikasvuston voi leikata alas ja näin kiihdyttää orvokkien uudelleen kasvua, tuuheutumista ja kukintaa. Onko sinulla kokemuksia orvokkien alasleikkauksesta? Kannattaakohan projekti suorittaa vaiheittain vai kerralla koko puska alas? Tähän aiheeseen pitänee vielä perehtyä ja alasleikkausta odotellessa aion kylvää orvokkien siemeniä vanhan hernepensasaidanteen siimekseen. Tässä vielä vähän lisääkin luettavaa näistä sulottarista: Viola kainot sulottaret, Kotipuutarhan juttu orvokeista

sarviorvokit
Vaalean violetit sarviorvokit ovat ihastuttavia
sarviorvokki
Kun orvokki on kukkinut vielä muutaman viikon kokeilen sen alasleikkausta
orvokit
Orvokit nauttivat puolivarjoisesta katveesta

7 Comments

  • Alasleikkauksen voi tehdä kerralla kokemukseni mukaan. Vähän kurjalta näyttää vähän aikaa, mutta kohta kukoistaa. Vinkkinä muuten, että hapan maa on mielestäni paras kasvualusta orvokeille.

  • Olen myös kerran rohkeasti leikannut, kun näytti jo niin surkealta, että menetys ei olisi ollut suuri. Mutta ilokseni se siitä todellakin lähti uuteen kasvuun.

  • Minä leikkaan myös joka kesä orvokit alas kerralla. Hetken on surkean näköistä, mutta pian jo kukkia taas nousee. Omani leikkasin noin 2 viikkoa sitten ja jo useampi kukka on noussut 😊

  • Onko orvokissa se iso nuppu se siemenkota vai mikä,en ihan oikeesti tiedä.saanko vastauksen Kiitos

  • Onko orvokissa se iso nuppu se siemenkota vai mikä,en ihan oikeesti ti
    edä.saanko vastauksen Kiitos

    En muuten ole kysynyt..

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.