Mielenkiintoiset yrtit kokeilussa: kuvernöörinkukka ja oliiviyrtti

Yrttikori
Yrttejä voi säilyttää kätevissä yrttikoreissa.

Pikkuhiljaa yrtti innostus on saavuttanut minutkin. Uudet yrttituttavuudet kuvernöörinkukka ja oliiviyrtti sekä monet muut yrtit ovat löytäneet tiensä ruukkupuutarhaani. Siinä missä yrtit tuovat esteettistä koreutta ja kauneutta puutarhoihimme, makuhermoja hiveleviä makunautintoja ruokapöytiimme on niillä myös merkittävä historiallinen ulottuvuus. Monet vanhimmista tunnetuista kirjoituksista käsittelevät yrttejä. Niillä oli yhteiskunnallista merkitystä ja niitä käytettiin mukana seremonioissa, lääketieteessä ja kaupankäynnissä. Historiallinen ulottuvuus tuo aina asioihin syvyyttä ja kutkuttavuutta, mutta tällä kertaa palaamme takaisin tähän päivään ja uusiin yrttituttavuuksiini kuvernöörinkukkaan ja oliiviyrttiin.

Inkivääriminttu, kuvernöörinkukka ja oliiviyrtti
Yrttiruukun antimet inkivääriminttu, oliiviyrtti ja kuvernöörinkukka täydessä kasvussa.

Uusien yrttien istutus

Monet yrtit pitävät kalkitusta, muhevasta ja hyvin vettäläpäisevästä maasta. Itse tein multahiekkaseoksen, jossa oli puolet tuoretta multaa ja puolet hienoa hiekkaa. Yrteistä voi rakentaa näyttävän yrttitarhan, laittaa ne kasvimaan koristukseksi tai istuttaa ne ruukkuihin. Tällä kertaa valitsin viimeisen vahtoehdon. Ruukuksi kannattaa valita huokoinen punasaviruukku, joka toimii esteettisesti yrttien henkeen ja toisaaltaan päästää hyvin liiat kasteluvedet pois ruukusta.

yrttien istutus
Yrtit on hyvä istuttaa huokoisiin punasaviruukkuihin
hiekkamultamaa
Yrtit rakastavat huokoista hiekkamultamaata.

Oliiviyrtti eli viherhopeayrtti

Taimistoilla kohtuullisen harvoin vastaan tuleva oliiviyrtti on vanha luostarikasvi. Hiekkaisessa ja köyhähkössäkin maassa viihtyvää olivviyrttiä kasvatetaan pääasiassa ruukussa, jossa se suojataan liialta märkyydeltä. Välimeren seudulta kotoisin oleva oliiviyrtti nauttii auringosta ja kestää hieman jopa kuivahtamistakin. Talveksi oliiviyrtti nostetaan sisätiloihin, sillä se ei talvehdi Suomessa.

oliiviyrtti
Oliiviyrtin taimi muistuttaa minikokoista havupuuta
Oliiviyrtti
Oliiviyrtin maussa on vivahde havua ja oliivia.

Oliiviyrtin maku on kohtalaisen voimakas. Maussa on vivahteita niin havusta, saippuasta kuin oliivistakin. Mutta ei kannata säikähtää outoa yhdistelmää. Oliiviyrtti on nimittäin parhaimmillaan tommaattien tai vaikkapa pitzan seuralaisena. Tämän lisäksi sitä voi käyttää marinadeissa, salaateissa ja monissa muissa ruuissa.

Kuvernöörinkukka kuin ripaus valkosipulia

Kuvernöörinkukka eli valkosipuliyrtti on kotoisin Etelä-Afrikasta. Nimensä mukaisesti se muistuttaa valkosipulia ja sitä käytetäänkin ruuan valmistuksessa samaan tyyliin. Tämä monivuotinen maustekasvi talvehtii puutarhassa kunhan huolehtii kasvupaikan maanlaadusta, siten ettei märkyys jää vaivaamaan. Kuvernöörinkukka kukkii vaalean violetein kukin. Kasvi on erityisen kaunis kasvutavaltaan ja sen saa viihtymään aurinkoisilla kasvupaikoilla.

kuvernöörinkukka
Kuvernöörinkukka maistuu miedosti valkosipulille
kuvernöörinkukka
Kuvernöörinkukka näyttää kauniin graafiselta ruukussa

Hienostuneen makuisia lehtiä voi hienontaa öljyn tai maustevoin sekaan ja näin makunautinto on taattu. Valkosipulin mausta huolimatta kuvernöörinkukalla ei ole valkosipulille ominaista hengityksen tuoksahtamis ongelmaa. Eli tätä voi surutta nautiskella ilman, että kanssaeläjät häiriintyvät.

Lisää yrttien kasvattamisesta voit lukea Kotipuutarha -sivuston artikkelista Yrttien kasvatus

3 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.