Englantilainen puutarha ja ukkolaukat

Ukkolaukat
Ylitsepursuavaa runsautta ja ihania ukkolaukkoja

Englantilainen puutarha on ollut yksi suurimmista esikuvista potagerin kasvivalintoja tehdessä. Ei tarvitse juuri kuin googlettaa englantilainen puutarha tai raottaa kevätkesän numeroa englantilaisista puutarhalehdistä niin taatusti kohtaa ukkolaukkoja. Ukkolaukat tuovat säännöllisen pallomaisella kukinnollaan hauskasti rytmiä ja selkeyttä runsaisiinkin istutuksiin.

Ukkolaukat
Ukkolaukka `Purple Sensation`kukkii intensiivisellä purppuraan vivahtavalla violetilla.

Ukkolaukat ja kellertävä vihreys

Mikä sitten laukoista tekee niin ihastuttavia? Ukkolaukat kukkivat alkukesästä, yleensä kesäkuun alussa. Tämän vuoden toukokuun helteet ovat laittaneet niihin vauhtia ja kukinta on jo meneillään. Alkukesän kellertävä vihreys korostaa erinomaisesti laukkojen kukintaa. Keltavihreä on purppuranvioletin vastaväri ja näin kukinnot nousevat suoranaiseen hehkuun. Usein englantilaisissa puutarhoissa käytetään jättipoimulehteä laukkojen kaverikasvina. Jättipoimulehtien kellertävän vihreä lehvästö peittää kauniisti laukkojen kellastuvat lehdet, sillä ne kellastuvat heti kukinnan alkaessa. Värin ja selkeän muodon lisäksi laukkojen kasvukorkeus luo istutuksiin kiehtovaa kerroksellisuutta ja selkeyttä.

ukkolaukat
Ukkolaukkojen seassa on saman värisiä akilleijoja.

Miten laukat saa viihtymään?

Laukat nauttivat vettäläpäisevästä heikkamultamaasta. Helppohoitoiset laukat kalkitaan kevyesti keväisin mutta muutoin ne viihtyvät vähällä hoidolla. Ukkolaukat levittäytyvät viihtyessään siementen ja sivusipuleiden avulla. Siemenestä lisääntyneet laukat aloittavat kukinnan yleensä vasta kolmen neljän vuoden iässä. kellastuneet lehdet ja kukkavanat leikataan alas vasta kukinnan jälkeen. Omat laukkani innostuivat kukkimaan tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja nyt jo innolla odotan niiden levittäytymistä, sillä kasvulosuhteiden pitäisi olla erityisen kohdillaan. Millaisia kokemuksia sinulla on laukkojen levittäytymisestä?

Lisää juttua laukoista löydät Kotipuutarhalehden kesäkuun 2017 artikkelista Laukat kuukauden kasvi

Ukkolaukat
Laukat ovat erinomaisia hyönteiskasveja. Niiden antimista nauttivat niin perhoset kuin muutkin pörriäiset.

 

 

Avainsanat

4 Comments

  • Laukat ovat todella kauniita ja kiitollisia kasvatettavia. Minulla on yksi istutusalue täynnä laukanlehtiä. Ne todella leviävät siemenistä. Odotettavissa on siis hurjaa laukkaa, kunhan ne alkavat kukkimaan.

  • Aivan oikein! Kiersin toukokuun lopussa muutaman ihanan brittipuutarhan, joissa nämä kauniit violetit laukka-pallot kukkivat, antaen istutuksiin ryhtiä muodollaan ja piristystä värillään, vielä ennen laventelinnuppujen kukkaan puhkeamista.

    • Niin ihania ja niin englantilaisia. Toivon mukaan levittäytyvät oikein kunnolla siemenistä =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.