Alkukesän valkoiset kukkijat

Alkukesän valkoiset kukkijat, rönsyleimu
Valkoinen rönsyleimu on helppohoitoinen ja helposti levittäytyvä perenna

Potagerissa alkukesän valkoiset kukkijat ovat täydessä loistossaan. Hitaampina keväinä valkeat perennat kukkivat upeasti yhtä aikaa omenapuiden ja päärynäpuiden kanssa. Tänä keväänä hedelmäpuut kukkivat niin nopeasti, että maassa on enää muistona kuihtuneiden terälehtien matto. Mutta ei hätää sillä potagerin valkoiset perennat ovat nyt kukassa ja niiden kukinta kestääkin melko pitkään. Helppohoitoiset rönsyleimu, valkoinen särkynytsydän ja erilaiset arovuokot loistavat kilvan potagerissa.

Alkukesän valkoiset kukkijat, rönsyleimu
Rönsyleimu kasvattaa pikkuhiljaa tiiviin maton, jokka kukkii valkoisella pitkään ja hartaasti

Valkeita perennamattoja

Valkoinen rönsyleimu sekä arovuokot ovat viihtyneet potagerin hiekkamultamassa jopa liiankin hyvin. rönsyleimu on levittänyt valkoista ja tiivistä mattoaan vuosi vuodelta suuremmaksi ja upeammaksi. Leimu levittäytyy pikkuhiljaa rönsykensä avulla. Muutamassa vuodessa valkoinen matto on laajentunut lähes muutamaan neliömetriin. Arovuokot vuorostaan levittäytyvät maajuuriensa avulla. Kerrottujen ja kertaamattomien vuokkojen armeija läikehtii valkoisuuttaan toisessa päässä potageria. Arovuokkojen kauneus on vertaansa vailla, mutta niiden tahto levittäytyä onkin sitten toista. Millään ei hentoisi rajoittaa niiden kasvua. Mutta tänä vuonna karsinta on edessä. Muutoin ne valtaavat itselleen liikaa tilaa.

Kerrottu arovuokko
Tiiviin kerrotut arovuokot muodostavat valkeita nappeja, jotka kurottuvat kohti aurinkoa.
Arovuokko
Arovuokot viihtyvät hiekkamultamaassa

Alkukesän valkoiset kukkijat nousevat esiin valovoimaisuudellaan ja luovat sädehtiviä valopilkkuja vihreyden keskelle. Meillä on lisääkin valkeita mattoja. Toisaalla, pihan toisella laidalla sijaitsee kuiva rinne, jota nimitetään ruusukukkulaksi, vanhan juhannusruusukasvuston vuoksi. Siellä maata peittää myös valkea matto. Kuivaa ja karuutta sietävä patjarikko on valloittanut ruusujen alusen kauniisti.

alkukesän valkoiset kukkijat, patjarikko
Patjarikko muodostaa tiiviin ja täyteläisen maton viihtyessään.

Herkkyyttä ja nostalgiaa saa vuorostaan valkoisilla lemmikeillä. Puistolemmikit ovat kiitollisia kukkijoita ja niiden kukinta aika ulottuu aina toukokuulta heinäkuulle asti. Pustolemmikit viihtyvät kosteahkossa maassa ja luovat puutarhaan hieman villiä tunnelmaa.

Valkoinen lemmikki
Valkokukkaiset lemmikit tuovat herkkyyttä ja luonnonomaisuutta istutuksiin.

Valkeana hohtava särkynytsydän

Matalampien ja maatapeittävien perennojen lisäksi tarvitaan korkeutta ja näyttävyyttä. Valkoisia sydänvanojaan tuulessa kauniisti keikuttava särkynytsydän toimii kauniina katseenvangitsijana puutarhassa. Valkeissa pikku sydämissä on jotain aivan erityistä herkkyyttä ja viehättävyyttä. Valkoisen särkynytsydän kukki loppukesästä toistamiseen jos sen leikkaa kukinnan jälkeen.

Alkukesän valkoiset kukkijat, särkynytsydän
Valkoinen särkynytsydän näyttää vähintäänkin ihastuttavalta valkeine sydänvanoineen.

Valkoista myös kesäkukkaistutuksiin

Valkoisen kaipuuta voi perennojen lisäksi toteuttaa kesäkukkaistutuksissa. Tai halutessaan koko puutarhan voi toteuttaa vain valkoisia kukkia suosimalla. Sillä valkeiden kukkien valikoima ja kirjo on melkoinen. Mutta tässä vielä kaksi erityisen helppoa ja kaunista valkoista kesäkukkaa. Valkoinen poutapilvi on nimensäkin mukaisesti kuin kevyttä poutapilveä. Se viihtyy aurinkoisilla paikoilla ja toimii monenlaisissa kukkaistutuksissa tuoden niihin kepeyttä ja runsautta. Toinen kiitollinen kesäkukka on valkoinen miljoonakello, joka kukkii niin ikään nimensä mukaisesti miljoonin kellokukin. Miljoonakello on erittäin helppo kesäkukka, jolle riittää hoidoksi lannoittaminen kastelu. Mitkä ovat sinun lemppareita valkoisista kukkijoista?

Päivitetty 28.5.2018 – Sain Facebookin Englantilainen puutarha ja cottage garden ryhmässä melkoisen listan vielä lisää valkoisia kukkijoita, joten päätin listata ne vielä tännekin meidän kaikkien iloksi.

Pioni Camellia, silkkipioni Witmanniana, metsätähti, vanamo, norjanangervo, paprika, mansikka, tiarella, keijunkukka, sulkaneilikka, dahlia Snowflake, kamomilla, siperiänkärhö, palloesikko, suikeroesikko, narsissi Thalia, liljatulppaani, tuomipihlaja, omenapuu, luumupuu, japaninakilleija, höyhenpensas, pioni Charlice, alppiruusu Cunninghanms White, kielot, narsissivuokko ja sinileimu alba…

poutapilvi
Potapilvi muodostaa kasvaessaan runsaan ja täyteläisen pilven valkeista ja pikkiriikkisistä kukista.
miljoonakello
Valkoinen miljoonakello kukkii koko kesän runsaasti, kunhan sitä lannoittaa ja kastelee riittävästi.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.