Mökkipuutarha saa uusia kasveja!

mökkipuutarha
Mökkipuutarha saa uusia mehitähtiä ja muita helppohoitoisia ihanuuksia.

Mikä onkaan mukavampaa kuin tehdä välillä kasvivalintoja mökkipuutarhaan? Meidän mökki on hiekkapohjaisen metsäjärven rannassa ja mökin maaperä on karua ja hiekkaisaa. Näin ollen maanlaatu kannattaa huomioida kasvivalinnoissa. Mökkipuutarha on vasta aluillaan ja sitä rakennetaan useamman sukupolven voimin.  Varmasti siitä tulee lähes ikuisuusprojekti, mutta jostain on aloitettava. Mutta mitä kasveja valikoitui mukaan?

mökkipuutarha
Tieteelliset niomet ja nimikyltit on syytä pistää visusti talteen.

Karu hiekkamaa ja helpot kasvivalinnat

Vaikka mökkipuutarha on vasta aluillaan, niin itse mökki on ollut sijoillaan jo 2000-luvun alusta. Harmaa 1827-rakennettu hirsinen mökki istuu kauniisti ja lähes huomaamattomasti natura-alueisiin rajoittuvan metsäjärven rantaan. Kasvivalinnoilla halusin jatkaa hillittyä, joskin hieman modernia linjaa. Eli mitään kukkivia kukkia ei päätynyt mukaan valintoihin vain ja ainoastaan, pensaita, puita, heiniä ja mehitähtiä. Kaikkea mikä soveltuu kohtalaisen karuun ja kivikkoiseen maaperään ja maisemaan.

Aloitetaan siis pienemmästä suurempaan. Ensimmäisenä matkaan lähti joukko ihania ja täyteläisiä mehitähtiä. Mökkipuutarhassa on lukuisia kiviä, suuria ja pieniä, joiden väleihin mehitähdet vallan mainiosti pujahtavat. Kutakin mehitähteä tuli näin alkuunsa kaksi kappaletta. Näiden kaveriksi tuli yhteensä kolme pallomaista sininataa, kaunimuotoista koristeheinää.

mökkipuutarha
Peittopaju sopii mainiosti maatapeittävänä kasvina metsäpohjaiseen puutarhaan

Seuraavaksi ostoskärryyn sujahti kolme lamoavakasvuista peittopajua. Rinteisellä mökkipuutarhalla on entuudestaan joitakin lamoavakasvuisia pensaita kuten lamohietakirsikka, lamoherukka ja valtoimenaan maatapitkin kasvava köynnöshortenssia. Nyt siis tämä lamoavien sarja jatkuu näillä siroilla ja kauniilla peittopajuilla

Mökkipuutarha, peittopaju
Peittopajun pikkuiset kukinnot ovat vallan viehättävät.

Peittopajujen kaveriksi tarvittiin selvästikin jotain tiiviimpää, jotain selkämpää ja jotain tummanpuhuvaa ja jotain väripilkkua. Nyt valinnat osuivat happomarjoihin. Muttei kasarihenkisiin suuriin vaan aivan pieniin kääpiöpurppurahappomarjaan ja keltalehtiseen japaninhappomarjaan. Näitä kumpaakin tuli peittopajun tapaan kolme kappaletta.

mökkipuutarha, happomarja
Kääpiöpurppurahappomarja ja keltalehtinen japaninhappomarja sopivat hiekkaisalle maalle
kääpiöhappomarja
Pikkuisena pysyvän Kääpiöhappomarjapensaan kasvutapa on tiivis ja kaunis
mökkipuutarha
Keltalehtinen japaninhappomarja tuo mukavaa sähäkkyyttä punertavalehtisen happomarjan vierelle

Ja lopuksi korkeutta matalien pensaiden ja mehitähtien rinnalle. Ensimmäinen ihanuus oli suloisesti keväisin kukkiva japaninkirsikka. Voi kunpa mökillä voisikin juhlia joku kevät hanamia. Tämä japaninkirsikka on aavistuksen arka, joten nähtäväksi jää kestääkö se talven yli. Mutta puutarhuroinnissa pitää olla rohkea ja uskalias ja testata myös kasvien kestävyyttä. Siitä saa omaa jännitysmonenttiaan näihin hommiin.

mökkipuutarha, koristekirsikka
Japaninkirsikka nauttii myös hiekkaisesta maasta

Ja lopuksi kaksi euroopanlehtikuusta. Vanhimmainen opiskelee parhaillaan metsätaloutta on opintojen aikana kiinnostunut erilaisista havupuista ja kasvattelee niitä kotonaan siemenestä. Nämä ovat siis järeäksi kasvavia ja meidän yhteiskokeiluun kuuluvia puita.

Mökkipuutarha on vielä täysi yllätys

Mutta miten me päädyimme tällaisen kasviläjän hankintaan ja kuka ne sitten lopulta istutti ja miten? Tässä kuorma on vasta lähdössä mökille ja näistä tuli vanhempieni 50 vuotis häälahja ja annoimme siis heille yhden yhteisen työpäivän taimien parissa. Lopputulos on siis itsellekin arvoitus ja varmaan näistä tullaan kuulemaan tulevan kesän aikana lisää. Jännitävää mistä mikin taimi löytyy ja millaisen yhdistelmän he ovat näistä loihtineet.

euroopanlehtikuusi, mökkipuutarha
Euroopanlehtikuusi tarvitsee valoa ja tilaa kasvaakseen kunnolla
mökkipuutarha, euroopanlehtikuusi
Kaksi erilaista euroopanlehtikuusta

2 Comments

  • Aivan ihana lahja 50-vuotis hääpäiväksi! <3
    Jään innolla seuraamaan mökkipuutarhanne kehittymistä.

    • Kiva kuulla =) Huomenna olen menossa piipahtamaan ja vihdoin näen miltä siellä näyttääkään =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.