Webinaarin ihanat ruukkuistutukset esittelyssä!

ruukkuistutukset
Betoninen ruukkuryhmä tuo graafista otetta ruukkuistutuksiin.

Kotipuutarha-lehden Ihanat ruukkuistutukset webinaari on nyt takana ja lupasin täällä esitellä vielä ruukkukokonaisuudet, jotka webinaarissa vilahteli. Lämmin ilma houkuttelee kovasti jo kesäkukkaistutusten pariin ja istutusten suunnittelussa onkin hyvä ottaa huomioon muutamia seikkoja.

Graafisen pelkistetty betoniruukkusarja ja dramaattiset kesäkukat

Ensimmäinen esittelyssä ollut ruukkuistutus koostui seitsemästä betoniruukusta. Ruukkujen koot vaihtelivat suoralinjaisista sylintereistä, pallokohokuvioiseen ruukkuun ja suorakaiteenmuotoisiin laatikoihin. Eri kokoiset ruukut tuovat istutuskokonaisuuteen mukavasti vaihtelua ja mielenkiintoa. Tässä kokonaisuudessa on myös yksi ruukku, jonka pinta on kuvioitu kohokuvioisin palloin. Tämä lisää ruukkuryhmän kiinnostavuutta ja vaihtelevuutta. Ruukkuvalinnoissa on kuitenkin huomioitu, että ruukut ovat hengeltään samaa sarjaa ja kaikkien ruukkujen muotokielessä toistuu sama suoralinjaisuus, mikä tuo kokonaisuuteen yhteneväisyyttä ja tyylikkyyttä. Ruukkuvalinnoissa kannattaa aina huomioida myös miljöö mihin ruukut sijoitetaan. Tämä ryhmä toimii esimerkiksi moderniin kivitalomiljööseen, kivikkoiseen rantamiljööseen tai yksinkertaiselle ja uudenaikaiselle parvekkeelle.

Ruukkuvalinnoissa kannattaa aina huomioida myös miljöö mihin ruukut sijoitetaan.

ruukkuistutukset, kesäkukkaistutukset
Kuparisara, purppura-apila ja betoniruukut näyttää yhdessä varsin tyylikkäiltä

Kasvivalinnat noudattavat ruukkujen henkistä niukkuutta ja yksinkertaisuutta. Mätästävänä kasvavat purppura-apilat, graafiset kuparisarat, pienet pupppuralehtiset daaliat ja väripilkkuna toimiva salvia Love & Wishes luovat hillityn ja tyylikkään kokonaisuuden. Istutuksiin luo viimeistellyn ilmeen valkoinen koristesora, mitä on laitettu muutaman sentin kerros suoraan mullan päälle. Mullan ja koristesoran väliin voi leikata halutessaan vaikka hallaharsosta ohuen kerroksen niin tarvittaessa koristesoran voi uusiokäyttää seuraavana vuonna. Koristesora estää myös tuulisella ja paahteisella paikalla kosteuden liiallista haihtumista istutuksesta.

Koristesoralla tai katteella luodaan istutuksiin viimeistelty ilme.

kesäkukkaistutukset, ruukkuistutukset
Tämän kesän uutuus ihanuus on elegantti Salvia Love & Wishes
kesäkukkaistutukset, ruukkuistutukset
Salvia Love & Wishes kesäkukan viehättävyys korostuu harmaata betoniruukkukokonaisuutta vasten
ruukkuistutukset, kesäkukkaistutukset
Ruukkujen korkeuserot ja pintastruktuurit luovat jännitettä ja kiinnostavuutta kokonaisuuteen
Ruukkuistutukset, kesäkukkaistutukset
Matalaan betonivatiin voi istuttaa purppura-apilaa. Valkoinen koristesora viimeistelee kokonaisuuden.
kesäkukkaistutukset, ruukkuistutukset
Kuparisaran graafisuus korostuu valkeaa koristesoraa vasten
ruukkuistutukset, kesäkukkaistutukset
Koristekiviä, koristesoraa ja erilaisia katteita voi käyttää ruukkuistutusten viimeistelyyn

Rentoa maalaisromanttisuutta ja meriheinäkoreja

Toisen istutuksen teemana on rentous, huolettomuus ja pilkahdus maalaisromantiikkaa. Meriheinäkorit tai muut vastaavat luonnonmateriaaleista punotut korit tuovat istutuskokonaisuuteen mukavasti rentoutta ja luonnonmukaisuutta. Meriheinäkorit sopivat erinomaisesti yhteen esimerkiksi parvekkeen rottinkikalusteiden kanssa. Istutusten katseenvangitsijaksi ja korkeuden tuojaksi on valittu tukiverkkoa pitkin kasvava, helppohoitoinen poutapilvi. Sen rento ja vapautunut kasvutyyli sopii vallan mainiosti huolettomaan istutukseen. Poutapilven juurella kasvaa vaaleanpunakukkainen lumihiutale, joka valuu kasvaessaan kauniistu korin reunojen yli. samanlainen kasvutapa on myös valkokukkaisella miljoonakellolla. Pienempiin koreihin rentoutta tuo hentoinen koristeheinä. Näissä kesäkukkaistutuksissa ruukkujen pinnan peittona ei ole käytetty koristekatetta tai soraa, koska lumitähti ja miljoonakello ovat kasvutavaltaan maata peittäviä ja valtaavat kauniisti kasvaessaan ruukkujen pinnan.

kesäkukkaistutukset, ruukkuistutukset
Meriheinäkoreihin sopii rento ja maalaisromanttinen kesäkukkavalikoima

Pariton lukumäärä luo kokonaisuuksiin kiinnostavuutta

Meriheinäkoreja on hankittu pariton määrä kuten betoniruukkujakin. Pariton lukumäärä toimii sommittelussa monasti kauniimmin kuin pariton, Kolmesta tai viidesta ruukusta saa koottua kauniisti toimivan ryhmän tai kaksi pienempää ryhmää. Parittomuus toimii ruukkujen lisäksi myös kasvivalintoihin. Näyttävän ja toimivan istutuksen saa kokoamalla kolmea erilaista kasvia ruukkuun. Yksi kasvi tuo ryhtiä ja korkeutta ja toimii tarvittaessa ruukkuistutuksen kiintopisteenä ja väripilkkuna, toinen kasvi voi hyvinkin olla jokin edelliseen kasviin kauniisti sopiva koristeheinä ja kolmantena käytetään niin sanottuja lisukekasveja. Lisukekasvina näissä ruukuissa on mätästävä sammakonruokoputki.

Kesäkukkaistutus, ruukkuistutus
Poutapilveä on saatavilla myös pilarimaisena muotona.
Kesäkukkaistutukset, ruukkuistutukset
Senetti toimii väripilkkuna ja tuo kivasti kontrastia muutoin pikkukukkaiseen istutukseen.
ruukkuistutukset, kesäkukkaistutukset
Lumihiutale on helppohoitoinen kesäkukka
Ruukkuistutukset, kesäkukkaistutukset
Rentoon istutukseen sopii rennot heinät

Klassisia terracottaruukkuja ja puolivarjossa viihtyvä hortenssia

Kolmas ruukkuryhmä koostuu terracottaruukuista ja koristeina toimivista terracottapalloista. Tässä kokonaisuudessa on huomioitu rytmi ja ryhmät. Ylatasanteella on kolmen erikorkuisen ruukun ryhmä ja alatasanteella kahden erikorkuisen ruukun muodostama ryhmä. Pallot on sijoitettu pienen välimatkan päähän ryhmistä, mikä luo rytmiä ja jännitettä kokonaissommitelmaan. Ruukuissa olevat kasvivalinnat toistavat vain vihreän eri sävyjä ja ryhmän katseenvangitsijana toimii suurikukkainen hortenssia. Kultatesman ja koristebataatin keltavihreä sävy toistaa nupuillaan olevan hortenssian sävyjä. Keltavihreä toimii erinomaisesti myös vaaleanpunertavan pidemmälle ehtineen kukan parina.

Terracottaruukut
Terracottaruukut tuovat välimerellisen tuulahduksen istutuksiin

Terracottaruukut ovat siitä kiitollisia, että ruukkuja voi täydentää aina uusien ruukkujen kanssa, terracottaruukkuja kun on aina saatavilla. Tässä kevyt raidoitus ruukkujen pinnalla tuo mukavasti vaihtelevuutta ja kiinnostavaa yksityiskohtaa kokonaisuuteen.

Terracottaruukut
Erilaisia terracottaruukkuja voi vapaasti yhdistellä
Hortenssia
Suurikukkainen hortenssia toimii terracottaistutusten katseenvangitsijana

Lankaköynnös, jota on muuten saatavana niin pikkulehtisenä kuin isompilehtisenä toimii tämän ruukun lisukekasvina. Kasvaessaan lisää pituutta ja ulottuessaan ruukun puoliväliin se tuo kaunista runnollisuutta kokonaisuureen.

Koristebataatti
Koristebataattilla on kauniin mätästävä kasvutapa
kultatesma
Kultatesma tuo säpäkkää värikkyyttä kokonaisuuteen

Harkitut koriste-esineet viimeistelevät istutuskokonaisuuden

Ruukkuja hankkiessa on hyvä kiinnittää huomiota myös koriste-esineisiin. Koriste-esineitä on hyvä käyttää harkitusti ja hyvä nyrkkisääntö onkin suosia ruukkujen materiaalia ja tyyliä. Tässä terracottaruukkukokonaisuus on viimeistelty kahdella reilunkokoisella terracottapallolla. Selkeät ja eleettömät terracottapallot toimivat myös erinomaisena taustana kultatesman lehdistölle.

Ruukuistutusten suunnittelussa kannattaa testata vapautuneesti erilaisia vaihtoehtoja!

Kesäkukkasista ja ruukkuistutuksista lisää juttuja löydät Kotipuutarhan sivustolta seuraavista artikkeleista:

Kesäkukkia aurinkoon ja varjoon

Daaliat

Satoa parvekkeelta

Ketomäen puutarha Salon Perttelistä on lahjoittanut kaikki ruukkuistutuksissa käytetyt kasvit.

terracotta koriste
Terracotta pallo viimeistelee ruukkukokonaisuuden

 

2 Comments

  • Kiitos, kun esittelit ruukkuistutukset täälläkin. Ei harmita enää niin paljoa, että unohdin webinaarin. Näillä ohjeilla voinkin rueta suunnittelemaan istutuksia viime viikonloppuna ostamiini vaaleanpunaisiin ruukkuihin. Onneksi satuin vahingossa ostamaan niitä parittoman määrän. 🙂

  • Pariton on pop =) näissä hommissa. Webinaari tulee lähipäivinä tallenteena ulos, joten vielä pääset katsomaan. Vaaleanpunaiset ruukut kuulostavat super ihanilta =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.