Ketomäen puutarha ja ihanat kesäkukat

Ketomäen puutarha
Ketomäen puutarhassa kesäkukkia on silmän kantamattomiin.

Lauantain 5.5.2018 Ihanat ruukkuistutukset-webinaari lähestyy huimaa vauhtia. Kotipuutarha järjesti ruukkuistutusten yhteistyökumppaniksi ihanaakin ihanamman Ketomäen puutarhan. Itse asiassa vähän siinä oli minullakin näpit pelissä, sillä tiesin entuudestaan, että jos mistä niin Ketomäen Puutarhalta löydän mielettömän valikoiman erilaisia, houkuttelevia ja erinomaisia taimia. Mutta millaista sitten Ketomäen puutarhalla oli ja mitä ihanuuksia löysin lauantain webinaariin?

Ketomäen puutarha
Kukkivia amppeleita odottamassa kesän saapumista

Ketomäen puutarha ja seitsemän kasvihuonetta kesäkukkia

Ketomäen puutarha sijaitsee vajaan 20 minuutin ajomatkan päässä Salosta. Maalaisidyllisessä maisemassa Perttelissä. Puutarha on toiminut jo kolmisenkymmentä vuotta ja 2000-luvun alusta puutarhan pitäjänä on toiminut Klaus Ketomäki. Klausin aikana puutarhan kasvivalikoima on kasvanut ja hulppeita kasvihuoneita on nykyään peräti seitsemän. Ja mikä Ketomäen puutarhasta tekee sitten erinomaisen on kerrassaan upea kasvivalikoima, hyvin hoidetut ja terveet taimet sekä ystävällinen opastus ja palvelu. Lisukekasvien valikoima on valtaisa ja ruukkuistutusten lisukkeiksi löytääkin useita hopean hohtoisia kasveja tavanomaisesta hopeaputouksesta aina hopeiseen tuoksuvaan curryyn. Muraatteja ja elämänlankoja on useampaa erilaista ja mikä parasta koristeheinävalikoima yllättää joka vuosi. Näiden lisäksi puutarhalla kasvaa mielettömät määrät erilaisia ja eri värisiä kukkivia kesäkukkia.

Ketomäen puutarha
Isohiidentie 300, 25370 Pertteli
Ketomäen puutarha facebookissa

www.ketomaenpuutarha.net

Ketomäen puutarha
Koristeheinävalikoima on vertaansa vaille

Koristeheinien tuuheus, värikirjo ja erilaiset kasvutavat kutkuttavat. Puutarhalla taimilajit on erikseen nimetty ja kunkin kasvin kohdalla on kerrottu yleisimpiä hoito-ohjeita sekä kasvuolosuhdevaatimuksia. Tämä on erityisen näppärää kun voi rauhassa tutustua erilaisiin kasveihin. Esimerkiksi useat näistä koristeheinistä saattaa talvehtia ainakin täällä eteläisessä Suomessa.

Ketomäen puutarha
Koristebataatit ja amppeleissa roikkuvat betuniat ovat kiitollisia kesäkukkia

Voitte vaan kuvitella miten hullaannuin ja mielikuvitus laukkasi suunnitellessani tulevan lauantain webinaarin ruukkuistutuksia.

Kesäkukat
Orvokkeja löytyy jokaisen makumaailmaan ja niin paljon että huimaa =)
Orvokit
Orvokkien meri läikehtii
Puutarhakissa
Kukkapöydillä voi kohdata veikeän kasvihuoneen vartijan, joka kerjää rapsutuksia.
Ketomäen puutarha
Kesäkukkia monessa kerroksessa
Ketomäen puutarha
Seitsemän kasvihuoneen kokonaisuus on melkoisen vaikuttava.
Ketomäen puutarha
Ensimmäiset aarteet poimittu pahvilaatikkoon.

Ruukkuistutusten suunnittelua

Puutarhalla aika vierähti ihan hujauksessa. Klaus esitteli uutuuskasveja ja kesän suosikkeja, kertoi kasvien kasvuolosuhteista, puutarhan esikasvatuskaudesta ja historiasta. Puutarhajutut vievät aina mennessään. Reipas parituntinen vierähti vauhdilla etsiskellessä jotain kivaa ja erikoista lauantaille. Tässä siis pientä ensimakua mitä lauantain ruukkuistutuksiin on odotettavissa. Tummanpuhuvia apiloita, kuparinhohtoisia ja limevihreitä ruohomättäitä ja katseenvangitsijakukkaset ovatkin sitten vielä yllätys.

Koristeheinät
Lisukekasvit ja heinät on syytä poimia ensimmäiseksi kyytiin.

Väliin piti kyyristyä kasvihuoneen lattialle mallailemaan kasveja yhteen. Tällaistakin yhdistelmää tuumailin, mutta lauantaille on luvassa jotain ihan muuta. Pysy siis kuulolla tulevana lauantaina  klo 15.00 alkaa Ihanat ruukkuistutukset webinaari, jossa olen Minna Siltalan vieraana kertomassa ruukkuistutuksista. Ja erityis suuri kiitos Klausille jo tässä vaiheessa inspiroivasta kasvihuonekierroksesta, ihanista kasveista ja yhteistyöstä. Valmiit ruukut ovatkin sitten nähtävillä tulevana sunnuntaina täällä blogissa.

Kesäkukat
Pientä mallailua lauantain webinaaria varten
Avainsanat

6 Comments

 • Tuollainen puutarha on niin suuri ilo, valikoima on huikea! Täällä meidän kulmilla ei kovin monipuolista tarhaa oli kuin pari ja siksi teenkin tuttuun puutarhaan retken (siis Raumalle Vuorelaan) kesäkukkia ja lisukkeita hankkimaan, toisena täkynä matkallani tällä kertaa on Uudenkaupungin messut :D.

  • Valikoima on niin ihanan huikea =) Aika harvassa ovat näin monipuoliset puutarhat

 • Mä olen parina kesänä myös käyttänyt noita värikkäitä apiloita. Ne on niin ihania. Nytkin nappasin Lahden Pihapiirimessuilta Peltosen puutarhan osastolta muutaman. Olen ilmottautunut ruukkuwebbinaariin, ja toivon totisesti, että ehdin osallistumaankin!!! Sun ruukkuistutukset ovat kyllä aina niin ihania ja inspiroivia.

  Ihana puutarha, todellakin vaikuttava valikoima. Onneksi(?) en tiennyt tuon paikan olemassa olosta, kun haettiin Sonja meille Perttelistä…

  • Voi kiitos kauniista sanoistasi =) Ruukkuistutuksia on jotenkin niin inspiroivaa tehdä. Ja nuo apilat ovat ihania ruukussa =)

 • Täytyy laittaa kello soimaan huomiselle, että muistaa olla ajoissa ruudun ääressä;)
  Muutoin sitä löytää itsensä puutarhapuuhista…

  • Toivottavasti kerkisit mukaan =) Säät kyllä olivat todella suosiolliset puutarhuroinnille. Ensi viikolla tusta julkaistaan tallenne =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.