Ruukkupuutarha haaveissa

Ruukkupuutarha
Mistä on kevät tehty? Ruukkuistutuksista, orvokeista, sipulikukista ja ilta-auringosta

Ruukkupuutarha on näppärä ratkaisu niin pikkupihaan, rappujen edustalle tai suuren puutarhan salaiseen sopukkaan. Erilaisilla ruukuilla ja kasvivalinnoilla voi hetkessä loihtia erilaisia tunnelmia. Ruukkuistutuksissa on helppo huomioida kausikukat ja väri- sekä muotoyhdistelmiä voi lähes rajattomasti testata ja yhdistellä, jotta löytyy ne mieluisimmat yhdistelmät.

ruukkupuutarha
Terracottaruukut ja oranssinkirjavat orvokit kuuluvat ehdottomasti yhteen.

Inspiroivat ruukkuistutukset

Mikä sinua inspiroi ruukkuistutuksissa? Minua inspiroi erityisesti erilaiset väriyhdistelmät, korkeuserot ja kasvimuotojen vaihtelevuus. Ruukkuistutuksissa ehkä kaikkein ihaninta on kuitenkin niiden kausiluontoisuus. Tällä kertaa olen haalinut kauppojen ylijäämä narsisseja ja sipulikukkia ja yhdistellyt niitä rennosti erilaisten orvokkien kanssa. Kun sipulikukat kuihtuvat ne voi hyvin kaivaa ruukuista pois ja laittaa orvokkien seuraksi taas jotakin uutta ja ruukkujen ilme muuttuu taas tyystiin. Ruukkuistutuksia voi jopa verrata maalaamiseen. Kukkavalintoja tehdessä toimii ikään kuin maalarina, valiten toisiinsa sointuvia sävyjä ja muotoja. Sekaan voi laittaa ripauksen yllätyksellisyyttä ja se onkin siinä.

Ruukkupuutarha
Ripaus viileää violettia toimii lämpimän sävyisten ruukkujen kanssa.

Mitään varsinaisia kestosuosikkeja ei juurikaan minulla ole vaan joka vuosi mennään fiilis edellä. Orvokit ovat suorastaan kuuluneet ei niin lemppareihini ja tänä vuonna olen yllättänyt itseni jo useampaan otteeseen niiden seurasta. Ruukkuistutuksissa ja ruukkupuutarhoissa piilee siis lukuisia mahdollisuuksia ja kokonaisuuden ilme muuttuu kukkien valinnan lisäksi ruukku ja taustavalinnoilla. Mikä ruukku korostaa istutusta parhaiten? Millaiset ruukut sopivat paikan ja taustan henkeen? Entä millainen muotokieli ihastuttaa ja saa tarkastelemaan kokonaisuutta tarkemmin? Lukuisat kysymykset ohjaavat valintoja ja saavat tekijänsä inspiraation valloilleen.

Ruukkupuutarha
Norsunluun valkoinen seinä toimii kauniina taustana istutuksille

Tällä kertaa pullukan täyteläiset ja kermaiset perunanarsissit tuovat toivottua korkeutta ja levittävät makeaa tuoksua ympärilleen. Violetin, oranssin ja keltaisen sävyihin taittuvat pikkuorvokit korostavat narskujen kauneutta ja yhdistävät ruukun sävyn istutukseen. Ja tällä väriskaalalla rakentuvat muutkin ruukut, niin pienet kuin isotkin. Lopputuloksena on rento ja runsas kokonaisuus, joka houkuttaa kyyristymään tarkastelemaan pieniä yksityiskohtia ja seuraamaan kevään ensimmäisten pörriäisten meden keruuta. Lisää ruukkuistutuksista ja ruukkupuutarhoista lähiaikoina täällä blogissa. Ensi viikolla luvassa maistiaisia puutarhalta ja lauantaina 5.5 pääsette seuraamaan kotipuutarha webinaaria ruukkuistutuksista ja niiden suunnittelusta. Pysyhän siis kuulolla =) Täältä pääset ilmottautumaan mukaan webinaariin =)

Ruukkupuutarha
Ruukkuistutuksissa ei päde vähemmän on enemmän laki vaan pikemminkin päinvastoin
Ruukkupuutarha
Viileä sää säilyttää sipulikukatkin pitkään hyvinä

3 Comments

  • Ruukkuistutukset on ihania. 🙂 Erilaiset kukat ja asetelmat täydentävät toisiaan, ja oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Jännityksellä odotan, millainen ruukkupuutarhastani parvekkeella tulee ensi kesänä. Pääsen sellaista nyt ekaa kertaa kunnolla kokeilemaan. Orvokit siellä jo iloisesti nököttävät.

    • Voi kiitos. Ruukkujen istuttaminen on kuin maalarin työtä. Toinen toistaan ihanammat kukkijat täydentävät toinen toistaan ja luovat ihania komboja =)

  • Mä tulen vuoden myöhässä ruukkupuutarha ajatuksen kanssa, orvokkeja olen jo laitellutkin. Ja nyt jo haaveilen myös syksyisistä sipulikukkien istuttamisista ruukkuihin ja niiden talvettamisesta kellarissa.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.