Vihdoinkin potager kevätkuntoon

potager
Potagerin kevätkuntoon saattaminen onkin tänä vuonna super haasteellista, koska kevät tuli niin ryminällä.

Kun kevät saapuu kuin taikasauvan iskusta on potagerin kevätkuntoon saattaminen hieman haasteellista. Tänään urakoin viisi tuntia ja sain kunnostettua pystyakselin sekä sitä reunustavat istutusalueet. Talventörröttäjien alasleikkaaminen, rikkojen kitkentä ja istutusalueiden maan muokkaus sekä siinä sivussa käytävien huolto on melkoisen fyysistä ja aikaa vievää puuhaa. Onneksi potager on jaettu pieniin lohkoihin ja työn voi tehdä useassa osassa.

Tein tämän päiväisestä pystyakselin siivoamisesta pienen videon, jossa kuvasin kolmen tunnin ajan työskentelyä. Vuorottelin siivoustöitä siten, että ensin poistin talventörröttäjät ja syksyn lehdet kahdesta pystyakselia reunustavasta istutusalueesta. Tämän jälkeen möyhensin alueiden mullan kuohkeaksi. Istutusalueiden siivouksen jälkeen mylläsin alueen käytävän pätkän murskeen huolella ympäri ja jätin murskeen tuulettumaan kuivaksi. Sitten jatkoin seuraavan istutusalueparin kimppuun jne. Väliin harasin kuivuneet mursket ojennukseen.

potager
Potagerin pystyakseli on noin 30 metriä pitkä ja sen perussiivoamiseen menee noin 5 tuntia.

Siivoustyökalut

Kevätsiivous vaatii lukuisia hyviä työkaluja. Kottikärryjen lisäksi tuulisella säällä siivousta helpottaa suuri lehtisäkki, johon voi kaataa ämpärillä kuivia lehtiä ja muuta roskaa. Säkki pitää huolen siitä, että tuulenpuuska ei heittele siivottuja lehtiä ja oksia ympäriinsä. Tämän lisäksi kunnon istutuslapio ja minikuokka auttaa rikkojen kitkennässä sekä ylimääräisten pikkutaimien kaivamisessa. Sekatöörit ja sakset helpottavat talventörröttäjien ja mahdollisten versojen leikkaamisessa. Käytävän kunnostukseen taas tarvitaan ehdottomasti käytävähara ja rautaharava. Tämä on siis melkoista välineurheilua.

potager
Uudet puutarhatyökalut olivat oivana apuna rikkojen kitkennässä ja maan muokkaamisessa.

Siivouksen jälkeen löytyneitä kevään merkkejä

Kevät on vähintäänkin kaksi viikkoa myöhässä täällä 1A vyöhykkeellä, mutta kuivuneiden lehtien ja talventörröttäjien suojaisasta lämmöstä löytyi sentään muutamia kevään ihanuuksia. Valkeat krookukset ovat puhjenneet kukkaan. Voi miten suloisia ne ovatkaan. Krookusten ohella muutkin sipulikukat ovat virittäytyneet kasvuun. Syksyllä istutetut tulppaanit työntyvät maasta samoin potagerin alaosassa sijaitsevat laukat ovat kasvussa ja helmililjat nupuillaa. Tästä se lähtee. Joka päivä jotain uutta ilmestyy. Puutarhuroinnin onni piilee juuri näissä hetkissä.

potager
Valkeat krookukset paljastuivat jättipoimulehtien kuivuneiden lehtien alta.
potager
Sipulikukkien vihreät piipat kylpevät auringossa
potager
Helmililjat puskevat kukintojaan mullasta.
potager
Saaripalstan Sailalta saadut metsätyräkit ovat kevään ihanuuksia.

Mutta kun päätä kääntää pystyakselilta vaaka-akselille näky onkin aivan toisenlainen. Tästä tietää, että hommia piisaa ja aikaa vasten pitää taistella. Töitä siis tiedossa huomiselle, ylihuomiselle ja tuleville viikoille. Mutta mikäs sen ihanampaa.

Potager tuntuu olevan tämän kevään kuuma puheenaihe ja siitä löytyy lisää juttua myös Kotipuutarhan sivuilta =) Potager – kaunis ja satoisa keittiötarha artikkelissa lisää kaikkea mielenkiintoista. 

potager
Potagerin vaaka-akseli näyttää vielä tällaiselta. Työt eivät siis ole lähipäivinä loppumassa

6 Comments

 • Miten nopeasti työt sujuisivatkaan, jos videon tapaan ne voisi aina tehdä nopeutettuna. Itse olen laittanut osaan kukkapenkeistä niin paljon sipulikukkia, että saa olla todella tarkkana kevättöiden kanssa, että ei katko mitään uutta kasvustoa.

  Paljon teillä on kunnostettavaa potangerissa. Hienoa, että näytät myös tuon realistisen alakuvan. Töitä pitää puutarhassa tehdä, jos haluaa sen pysyvän tietyssä järjestyksessä.

  • Väliin nuo realistiset kuvat tuovat inhimillisyyttä tähän projektiin. Keväällä on melkoisesti työsarkaa edessä, jotta päästään nauttimaan lopputuloksesta =)

 • Samoissa puuhissa oltiin tämä ilta, istutusalueiden siistimistä. Muutamassa tunnissa saa paljon aikaan kun vain ryhtyy tekemään. Eikä puutarha pysy hyvänä ilman jatkuvaa huoltoa. Potagerissa riittää puuhaa, onneksi se on mieluisaa puuhaa.

  • Tunnissa saa yllättävästi aikaa. Ja nämä hommat onkin syytä osittaa pienempiin pätkiin =)

 • Todella mukavaa katseltavaa, tuli itselläkin inspiraatio edetä oman potagerin kanssa.

  Onko jossain nähtävillä istutusalueet tarkemmin: mitä kylvät mihinkin ja mikä on monivuotista?

  • Kiitos vinkistä. Pitääpä tehdä joku päivä kartta noista istutusalueista =) Sitä ei siis vielä ole olemassa.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.