Vuosia olen haaveillut omasta riippaorvokki-istutuksesta. Useassa puutarhablogissa on hehkutettu tuota sievää ja täyteläistä ihanuutta jo monena perättäisenä kesänä. Joten olihan nyt vihdoin jostakin saatava oma riippaorvokki tai useampi. Suuresta etsinnästä huolimatta en löytänyt riippaorvokin siemeniä, mutta sen sijaan lähitaimistolta löytyi kokonainen pöydällinen hyvässä kasvussa olevia taimia.

Pesuvati istutusruukuksi ja kevytsoraa salaojaksi
Riippaorvokin kasvutapa oli blogiseikkailujen jäljiltä tuttu, joten päätin hankkia ruukuksi laakean ja hulppeat 55cm leveän, sinkkisen pesuvadin. Pesuvadin pohjassa ei tietystikään ollut reikää, joten poraamisen sijaan päädyin vadin salaojitukseen. Tähän tarkoitukseen hankin säkillisen kevytsoraa.

Kaadoin reilun kerroksen vadin pohjalle kevytsoraa ja tasoittelin soran huolella. Kevytsora soveltuu kevyenä, ilmavana ja hygienisenä tuotteena erinomaiosesti salaojitukseen.

Koska kevytsoraa hulahti pesuvadin pohjalle useampi litra, niin ajattelin oitis kevytsoran uudelleen käytettävyyttä. Päätin siis etsiä kasvihuoneesta hallaharsoa, jolla erottelin multakerroksen kevytsorasta. Näin saan myöhemmin hyödynnettyä salaojistusmateriaalia muuallakin.


Helppohoitoinen riippaorvokki (viola hederacea)
Sitten itse asiaan eli riippaorvokeihin. Mitä meidän sitten tulisi tietää, jotta riippaorvokit saataisiin viihtymään ja villiintymään? Varmastikin tärkein asia on se, että riippaorvokki nauttii tasaisesta kosteudesta ja puolivarjoisesta tai varjoisesta kasvupaikasta. Kastelun suhteen pitää olla tarkka etenkin tuulisina ja kuumina kesäpäivinä, sillä rippaorvokki ei siedä liiallista kuivumista. Tämän vuoksi valitsin istutusalustaksi jättikokoisen pesuvadin. Suuri multamäärä pitää kosteutta paremmin kuin pieni.

Riippaorvokin kasvutapa on kauniin tiivis ja mätästävä. Pienikin määrä taimia voi täyttää suuren ruukun tiheällä kasvustollaan. Lehdet ovat pieniä ja pyöreitä ja kukat muistuttavat keto-orvokin pikkuisia kukkasia. Riippaorvokki onkin vähän kuin villiorvokki.



Riippaorvokki on perenna, vaikkei se selviäkään Suomen talviolosuhteista, mutta sisällä viileässä huoneessa tai kellarissa niiden talvetus voi hyvinkin onnistua. Mutta nyt ennen talvetuksen miettimistä nautitaan oikein huolella tulevasta kesäkaudesta ja odotellaan riippaorvokkikasvuston vankistumista.

Kuten taisin jo jossain kommentoidakin, niin olen etsiskellyt tuota Suomesta jo pidemmän aikaa. Nyt Kevätmessuilta löytyi yhdeltä osastolta. Kyllä voi ihminen tulla onnelliseksi:) Tuota talven kestävyyttää kanssa mietin. Siementäisikö samalla tavalla kuin muut orvokit ja leviäisi sitä kautta.
Nämä ovat niin ihania ja harvasta paikasta saatavilla. Onneksi löysit omasi. Ilmeisesti ei siemennä niin kuin muut orvokit, mutta olen lukenut, että näitä saa talvetettua sisätiloissa.
Riippaorvokki on kyllä ihana! Se tekee rönsyjä, joita on helppo saada juurtumaan laittamalla emokasvin viereen ruukku ja siitä lähtevä rönsy vaikka pienen kiven kanssa “kiinnitettynä” omaan ruukkuun. Sain näin lisättyä riippaorvokkia ja molemmat alut ovat hengissä. Emokasvi (ostettu pienenä taimena viime vuonna Tukholman messuilta) ja sen rönsystä kasvatettu pienokainen selvisisvät talvesta sisällä kotonani.
Vautsi. Kiitos Kati kovasti rönsyvinkistä. Näitähän saa lisättyä siis mielinmäärin =)