Orvokki, bellis ja muratti kevätistutukseen

orvokki, bellis ja muratti
Keväiseen ruukkuistutukseen voi valita kauniin ruukun ja keveitä pikkukukkia.

Orvokki, bellis eli tuhatkauno ja muratti sopivat vallan mainiosti kevätistutuksiin. Kukin näistä kevään ensikukkasista kestää mukavasti viileitä kelejä. Kauniin istutuksen saa valitsemalla kolme tai useampia erilaisia kesäkukkia samaan ruukkuun. Lähdin tällä kertaa valitsemaan kevätistutuksen kukkia valitsemalla ensin kauniin, pikkukukkaisen orvokin. Valkoisen orvokin sävyihin sopi kivasti valkoiset bellikset. Seuraavaksi bellisten kellertävän keskusmykerön sävyyn taas sopi mukavasti keltainen hyasintti. Näin löytyi kolme kukkivaa kukkaa, jotka sopivat kivasti yhteen. Lisäksi hyasintti toi kivasti korkeutta muutoin matalaan yhdistelmään. Lopuksi vielä valitsin joukon jatkoksi riippakasvuisen, kirjavalehtisen muratin.

orvokki ja bellis
Valkeakukkainen orvokki ja bellis sopivat kauniisti yhteen.
muratti
Muratti on kiitollinen vihreä kevään ja kesän kukkaistutuksiin.

Kevätruukun istutus ja hoito

Yksittäisiin kevätistutuksiin voi valita kauniita ja näyttäviä ruukkuja. Valitsin valko-kelta-vihreään istutukseen harmaan, jalallisen ja maljamaisen ruukun. Ruukku on itsessään jo kaunis yksityiskohta ajan patinoimilla betonirappusilla. Keväisen raikas ja matala istutus pääsee ruukussa kauniisti oikeuksiinsa. Maljamaisen ruukun multatila on kohtalaisen pieni niin ruukkuun on hyvä valita pienehköjä kesäkukkia ja valitsemani orvokki, bellis ja muratti edustaa juurikin pikkukasvien kokoluokkaa.

orvokki ja bellis
Valkeakukkainen orvokki ja bellis sopivat kauniisti yhteen.
bellis
Kevään ihanimpia kukkijoita ovat nappikukkaiset bellikset.
keltainen hyasintti
Keltainen hyasintti sopii erinomaisesti bellisten seuraksi.
multa
Tuoreessa mullassa kesäkukat viihtyvät.
istutus
Huolella tiivistetty multa pitää kosteutta pitkään.

Laitoin ruukun pohjalle muutaman kourallisen tuoretta kesäkukkamultaa ja sen jälkeen asettelin muratin, kolme pikkuista orvokkia, valkean belliksen ja kellertävän hyasintin kohtalaisen tiiviisti ruukkuun. Tiivistin kasvien välit huolella mullalla ja lopuksi viimeistelin istutuksen pääsiäisjutuista ylimääräiseksi jääneellä kuivalla heinällä. lopuksi kastelin koko istutuksen huolella lannoitetulla vedellä. Ja ei muuta kuin nauttimaan =)

kastelu
Kesäkukkaravinteella lannoitettu vesi takaa kukinnan tiiviissä istutuksissa.

Orvokki ja bellis hyötyvät kuihtuneiden kukkien pois nyppimisestä. Ahkera nyppiminen lisää ja pitkittää kukintaa.

kevätistutus
Kuivattu koristeheinä tuo viimeisteltyä tuntua kevätistutuksiin.
orvokki ja bellis
Kuivattu koristeheinä tuo kauniin ilmeen istutuksiin.

5 Comments

    • Voi kiitos =) Täällä yöt ovat mukavasti lämmenneet ja istutukset saavat olla ulkosalla yötä-päivää.

  • Kylläpä on pirteä ja suloinen istutus. Mä kanssa hurahdin jo hankkimaan orvokkeja ja neilikoita, ei kun istuttamaan vaan:) Olin niin onnessani kun monen vuoden etsinnän jälkeen löysin riippaorvokkia Hesan Kevätmessuilta yhdeltä ruotsalaiselta osasastolta. Teillä siis sitä oli ihan lähitaimistolla, vähänkö ihanaa! Toivottavasti nähdään pian jossain kun viime kerrasta on niin kauan!

    • Toivottavasti törmätään jossain kivassa puutarhatapahtumassa =) Tämä kevät meni niin ryminällä, etten ehtinyt ainuillekaan messuille, mutta kesähän on vasta edessä. Meidän kotitaimisto yllätti ja näitä löytyi ihan täältä maalta =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.