Toivepostaus – keväiset oksat maljakossa

oksia maljakkoon
Vasta lehteen puhjennut lehtikuusen vihreys näyttää ihastuttavalta jouluruusujen kanssa.

Kevät taitaa olla puheissa kaikkien huulilla. Niin täälläkin. Tuskaisen pitkää keväänodottelua voi lieventää kotikonstein. Puutarhasta ja lähimetsiköstä voi käydä napsimassa ihania oksia maljakkoon. Tähän puuhaan käyvät kaikki pensaat ja puut, jotka muodostavat lehtiä. Joten valinnan varaa pitäisi mukavasti olla.

oksat maljakossa
Lehtikuusen lehdet ovat ihastuttavan kepeitä
oksat maljakkoon
lehtikuusen oksat ovat yksistäänkin kauniita maljakossa

Miten saat ulkoa haetut oksat hiirenkorvalle?

Hiirenkorvalla olevien oksien kanssa saa loihdittua kevään tuntua kotiin. Muutama asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon oksia hakiessa. Vanhastaan muistelin, että tässä hommassa enempi on parempi. Joskus oksat syystä tai toisesta eivät lähde vihertämään niin  varuiksi on syytä olla muutama varaoksa. Kun olet valinnut kivat oksat itsellesi niin anna oksien totutella ensin huonetilojen lämpöön vaikka viileässä eteisessä. Kun oksat ovat lämmenneet niin leikkaa terävällä veitsellä hyvät imupinnat oksiin. Imupintaa voi halutessaan lisätä kuorimalla pätkän oksan kaarnaa tai tekemällä muutaman viillon oksaan. Oksat on syytä laittaa huoneen viileähköön nurkkaukseen. Lämmönlähteen läheisyys tai suora auringonvalo voi kuivattaa suotta oksia. Sitten vain odottelemaan. Ensimmäisten vihertävien hiirenkorvien ilmestyminen voi kestää reilu viikon, joten mitään pikapuuhaa tämä ei ole.

oksat maljakossa
Oksia voi yhdistää erilaisiin leikkokukkiin.

Kauniit yhdistelmät maljakossa ja ruukkuistutuksissa

Oksat ovat kauniita maljakossa ihan yksistään tai sitten yhdistettyinä leikkokukkiin. Metsäinen jouluruusu suorastaan huutaa kaverikseen lehtikuusenoksaa. Kauneimmat yhdistemät löytyy kun tarkastelee oksan luonnetta ja olemusta. Metsäiset ja vähän villit leikot kuten jouluruusu tai kirjopikarililja sopivat paremmin metsäisten ja luonnonmukaisten oksien seuraksi. Kun taas pitkälle jalostetun puutarhapensaan oksat saattavat toimia paremmin neilikoiden tai muiden perinteisten leikkokukkien seurana. Siinä missä oksia voi laittaa leikkojen seuraksi voi myös keväisiä istutuksia tuunata oksilla. Suorat oksanpätkät toimivat kivasti esimeksiksi helmililjojen seurana.

oksat maljakkoon
Hernepensaan oksia voi laittaa myös helmililjojen sekaan lisää ilmettä tuomaan.

Yksittäiset oksat maljakossa

Usein pelkät oksat riittävät tuomaan toivotun kevään tunnun. Esimerkiksi aikaisin keväällä kukkiva tuomi on mitä ihanteellisin yksistäänkin maljakossa. Tuomen turvonneista silmuista puhkeaakin aivan ensimmäisenä ihanat valkeat kukkaset. Myös silmujen punertavan – vihertävän – valkea väriyhdistelmä on yksistäänkin kaunista katseltavaa. Myös oksan muoto vaikuttaa siihen miltä oksa näyttää maljakossa yksistään. Esimerkiksi kukkaan puhkeava vaahtera on mitä ihastuttavin yksistäänkin aseteltuna.

oksia maljakkoon
Tuomen kukintaa voi jouduttaa ottamalla tuomenoksia maljakkoon
Tuomen oksat
Tuomen oksat ovat kauniita yksistäänkin maljakossa

Oksien poimiminen on siitä mukavaa puuhaa, että erilaisia pensaita ja puita riittää lähes loputtomiin ja jokaisella oksalla on oma erityinen luonteensa ja tunnelmansa. Kotiin voi vihertävien oksien kanssa siis loihtia erilaisia kevättunelmia ja testattavaa riittää. Mitkä oksat maljakossa ovat sinun lemppareita?

oksat maljakkoon

Pikkuidet hernepensaspuun oksat sopivat pikkuiseen maljakkoon

oksat maljakossa
Syreeni tekee nopeasti isotkin lehdenalut

4 Comments

  • Mitkä tahansa oksat, jotka vihertyvät, kelpaavat nyt;)
    Kukinta on tietysti vielä plussaa!

  • Ihania! Hitsi, kun ei oo omaa metsää. No, ehkä joku päivä hurautan vanhempieni luo ja etsin sieltä kaikkea kivaa. Omasta pihasta löytyy vain villiviini, voisi kai sitäkin kokeilla..

    • Hei villiviinikin voisi olla tosi ihana =) Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Sillä pieninkin vihreys piristää kummasti =)

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.