Kasvivalo taimikasvatuksessa

Kasvivalo
Kasvivalot valaisevat taimia pimenevässä illassa

Tänä vuonna olen ensimmäisen kerran herännyt kasvivalojen suomiin mahdollisuuksiin. Muutama viikko sitten ensimmäinen kasvivalo saapui postiin ja heti seuraavana päivänä toinen. Tilasin verkosta kaksi erilaista kasvivaloa ihan testaus mielessä. Tämä ei toki ollutkaan mikään helppo temppu, sillä sain kahlata lukuisia kauppoja läpi ennen kuin valot löytyivät. Kasvivalot vaativat ihan omaa perehtymistään. Sinertävä valo on tarkoitettu enemmän taimikasvatukseen ja punainen valo taas edesauttaa kukintaa. Värilämpötilan lisäksi on lukuisia muita fysikaalisia suureita, joita tulee ottaa huomioon valon valinnassa. Joten tästä valon valinnan haasteellisuudesta johtuen päätin lähteä testaamaan asiaa kahdella eri valmistajan kasvivalolla.

kasvivalo
Kasvatuksen yleisvaloksi sopiva kasvilamppu
Kasvivalo
Kasvilampun voi näppärästi kiinnittää vanhaan työvalaisimeen

Kasvivalo kasvun tukena

Hankin siis kaksi kasvivaloa. Toinen valoista on Nelson Gardenin kasvien yleisvaloksi sopiva kasvilamppu, jonka voi näppärästi kiertää vaikka vanhaan pöytävalaisimeen. Toinen vuorostaan on enemmän taimikasvatukseen soveltuva, sinertävää valoa sisältävä Airamin Fiora led IP20 kasvivalo. Valot ovat olleet asennettuina nyt kaksi viikkoa ja niiden valoissa on silminnähtävää eroa. Airamin kasvivalo on pistemäisempi ja selvästikin kirkkaampi ja Nelsonin kasvilamppu vuorostaan valoteholtaan maltillisempi. Molemmat on asennettu taimipöydän ylle, jossa kasvaa reilu 100 pikkutainta. Riittävä valon saanti on edellytys hyvien ja rotevien taimien saamiseksi. Lisävaloa käytettäessä on syytä muistaa, että kasvit vaativat myös pimeää lepoaikaa. Reilut 12 tuntia riittää kunnollista valoa ja loput kasvi voi lepäillä pimeämmässä. Kasvivalojen käyttö lisää kasvin veden ja ravinteiden tarvetta, joten etenkin kastelun kanssa on syytä olla tarkkana. Nyt siis odotellaan mitä tänä keväänä tapahtuu taimirintamalla. Jos Sinulla on hyviä vinkkejä ja kokemuksia kasvivaloista, niiden valinnasta ja käytöstä niin kuulisin mielelläni.

Kasvivalo
Pikkuinen kelloköynnös nauttii valosta
kasvivalo
Kaksi kasvivaloa valaisee reilu 100 pikkutainta
Avainsanat

3 Comments

  • Vinkiksi: Airamin Led 180 lumen-kasvilamppu on uutuus, jonka valo on punaista. Lampussa on E27-kanta eli se käy tavalliseen valaisimeen. Kukkia ja koukeroita-blogin Tuulikki postasi aiheesta alkutalvesta, mutta nyt en pääse linkittämään postausta.

  • Kiitos vinkistä Between =) Pitääkin käydä tutkimassa vielä lisää näitä kasvilamppuja.

  • Hei! Mulla on viileä kuisti jossa pidän kahta kasvivaloa talvisin. Talvetan kuistilla murattia, pelargoniaa ja verenpisaraa jotka pysyvät lähes täysissä voimissa talven yli viimeisen ja valojen ansiosta. Keväällä kasvatan siellä kaikki taimet. Kun olin hommaamassa sinne kasvivaloja tutkin tarkkaan netin syöverit ja löysin yhden ihmisen suosittelut tästä lampusta. En kyllä enää muista yhtään mistä jutun löysin… Tämä lamppu on miellyttävä silmälle eikä ole liian kirkas. Kuljetaan ja puetaan kuitenkin kuistilla niin sellainen hirmu punainen valo ei kävisi ollenkaan. Tämä on myös led-valo joten ei vie energiakaan paljoa! Olen tykännyt tästä lampusta tosi paljon! Maksoi Hong kongissa noin 18€.
    Sulla on ihana blogi! Ja potagerisi on vertaansa vailla! 😊

    https://www.airam.fi/fi/tuote/v7642-2129/4711354/am-led-6-5w-e27-kasvi/294/1

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.