Tarhaorvokin kasvatus

Tarhaorvokin kasvatus
Itäneet tarhaorvokit on hellästi istutettu kosteaan multaan.

Vajaassa viikossa on tapahtunut pieniä ihmeitä! Tarhaorvokit ovat itäneet huippunopeasti talouspaperien välissä. Nopean itävyyden lisäksi ilahduttavan moni siemen on päässyt kasvun vauhtiin. Nyt on siis täydellinen aika irroittaa pikkiriikkiset taimet varoen paperista ja siirtää ne kostean mullan huomaan. Pikkuisten taimien irrottamista auttaa se, että talouspaperikylvöksen kastelee huolella ennen taimien irrottamista. Jollet itse ole vielä aloittanut kevään esikasvatuksia niin tarhaorvokin kasvatus on ainakin hyvä aloittaa viimeistään nyt, jotta taimet ehtivät huippukuntoon kevääksi.

Tarhaorvokin kasvatus
Tarhaorvokit ovat itäneet kosteassa talouspaperissa

Talouspaperikylvöstä hyötyvät eritoten pikkuiset siemenet, jotka usein vaativat valoa itääkseen. Talouspaperi kerros päästää mukavasti valoa kosteaan kylvökseen ja kasvun lähdettyä käyntiin pienet taimet nostavat päällimmäistä talouspaperia ylös. Mitä suuremmaksi taimet ehtivät paperikylvöksessä sen suuremmin juuret myös luikertelevat paperikerrosten välissä. Joten taimien irroittaminen on hyvä aloittaa heti kun taimiin on ilmestynyt kaksi pientä sirkkalehteä.

Tarhaorvokin kasvatus
Pikkuruisia taimia pitää käsitellä hellävaroen
Tarhaorvokin kasvatus
Koulintapuikosta on apua pienten taimien käsittelyssä
Tarhaorvokin kasvatus
Pikkiriikkinen tarhaorvokin taimi laitetaan varoen multaan

Vermikuliitti ja riittävä kosteus

Kun taimet on istutettu varoen kosteaan multaan on hyvä ripoitella kylvösten pinnalle vermikuliittia. Vaalea vermikuliitti heijastaa elintärkeää valoa pienille taimille. Lämpökäsitelty savimineraali eli vermikuliitti pidättää itseensä kosteutta ja huokoisena materiaalina se pitää mullan pinnan huokoisena. Nämä vermikuliitin tuomat edut edesauttavat taimien kasvuunlähtöä ja kasvua. Näin talvella ja paukkupakkasilla huoneilma on kovasti kuivaa ja kylvösten kosteudesta pitää pitää myös erityistä huolta. Pikkuinen suihkepullo on oiva apu kastelemisessa niin kauan kunnes taimet vankistuvat. Varmuudeksi vielä peitän kylvöksen halkaistulla pakastepussilla, jotta kosteus pysyisi uudelleen juurtumisen ajan tasaisena. Ja nyt ei muuta kuin odottelemaan kasvun kohinaa!

Muiden kesäkukkien kylvöajat löydät kätevästi täältä: Kesäkukkien kylvöajat

Tarhaorvokin kasvatus
Vettä imevä vermikuliitti ja huolellinen kostutus auttavat kasvuun lähdössä

Huolellinen nimeäminen pitää taimet järjestyksessä

Taimien nimeäminen
Taimet kannattaa huolella nimetä
Tarhaorvokin kasvatus
Nimikyltti auttaa kuukausienkin päästä tunnistamaan taimet toisistaan

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.